2013. december 14., szombat

Tejkrém hólaptával



 …azaz madártej. Emlékeztek még a Bazi Nagy Görög Lagzi című filmre? Nagyon kedveltem azokat a részeket ahol apuka mindet görög származásúnak titulált… Nálam is így van ez a receptekkel, kevés dolog van, aminek ne lenne egy korabeli változata is.
Hajdanán a madártejet nem tejből, hanem gazdagon, teljes egészében tejszínből készítették. Így került az én receptembe is tejszín, amitől még selymesebb lett.


Elkészítése:
- 1 l tej
- 0,5 l tejszín
- 10 dkg nádcukor
- 1 csipet só
- 1 rúd vanília
-  5 tojás
- 1 púpozott evőkanál liszt

Elkészítése: A tojásokat kettéválasztottam, a tojásfehérjéket 1 evőkanál cukorral és egy csipet sóval kemény habbá vertem. A tejet (2 dl kivételével) és tejszínt felforraltam, beletettem a vaníliarúd kikapart magjait és a szárát is. A forró tej alatt visszavettem a lángot, és a kemény tojásfehérjét evőkanállal formázva adagoltam a tejbe (egyszerre csak 6-7 db-ot) és 1-1 percig főztem mindkét oldalukon, amíg kicsit megemelkedtek. Szedőkanállal egyenként kiszedtem és szűrőedényben lecsepegtettem. A forró tejhez visszaöntöttem a hólapták főzése után lecsepegett tejet és hozzáadtam a maradék cukrot. Külön edényben a tojássárgájákat a maradék hideg tejjel és lisztel habverővel elkevertem, majd apránként adagoltam hozzá a forró tejet folyamatos keverés közben. (Így a hő kiegyenlítődik, és a forró tejtől nem csapódik ki a tojássárgája.) Visszatettem a tűzre, besűrítettem. Üvegedénybe öntöttem, a tetejére adagoltam a tojásfehérje habot és éjszakára behűtöttem. Csokoládéforgáccsal tálaltam.

Forrás: Németh Zsuzsána, 1858.

4 megjegyzés:

  1. Ah, ez igazán gyönyörű! Elképzelem a plusz selymességet amit a tejszíntől kapott...telitalálat! :)

    VálaszTörlés
  2. Ismét egy igazi finomságot készítettél!
    Kedves Petra, kellemes ünnepeket kívánok neked és családodnak!

    VálaszTörlés