tag:blogger.com,1999:blog-8572722187345689600.post4200273856620026654..comments2023-10-16T12:35:45.732+02:00Comments on Reformkori konyha: NyögvenyelőPetrahttp://www.blogger.com/profile/07531359663671261570noreply@blogger.comBlogger14125tag:blogger.com,1999:blog-8572722187345689600.post-13708685005109770182012-11-12T13:16:30.304+01:002012-11-12T13:16:30.304+01:00Igen amit leírtál Petra az a túrós haluska, nagypa...Igen amit leírtál Petra az a túrós haluska, nagypapámtól hallottam, amit meg Erika leírt az nálunk a krumplikása, amit meg a felvidéki Déditől tanultam, bár ő nem kis galuskákat szaggatott/készített, hanem az egész krumplis-lisztes masszát jól kizsírozott nagy serpenyőbe simította laposan és lepirította az alját, tetejére zsírban átsütött, megvagdalt tepertő darabokat szórt, meg sült hagymakarikákat és tortaszerűen cikkelyekre vágva tálalta, aki szerette tejföllel szelídíthette, mert igen nehéz de nagyon finom téli étel, olykor ma is készítek, na nem nagy adagot, csak kettőnknek a férjemmel, mert szeretjük nagyon:-)))))Anikóhttps://www.blogger.com/profile/17861585205825003082noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8572722187345689600.post-5732190771593154852012-11-10T19:30:23.050+01:002012-11-10T19:30:23.050+01:00Köszönöm szépen Erika. Amit te leírsz -amellett, h...Köszönöm szépen Erika. Amit te leírsz -amellett, hogy nagyon finom lehet- egészen hasonlít a dödöllére, ugye?<br />A nyögvenyelő általam kipróbált receptjét Végh Antal: Száz szatmári parasztétel című könyvében találtam. Petrahttps://www.blogger.com/profile/07531359663671261570noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8572722187345689600.post-12782921768746870162012-11-09T23:16:02.607+01:002012-11-09T23:16:02.607+01:00Kedves Petra! Én az Ipoly mellől, Nógrád megyéből ...Kedves Petra! Én az Ipoly mellől, Nógrád megyéből származom. Amit leírsz, az nem a nyögvenyelő, hanem a túrós haluska, tót étel, de tojás nélkül szokták készíteni. Nekem gyerekkoromban az egyik kedvenc ételem volt, ma is szeretem :)<br />A nyögvenyelőt édesanyám (és a környékbeliek is) a következőképpen készítette: sós vízben feltette a burgonyát főni, majd amikor már teljesen megfőtt (nem kell leönteni a vizet róla) egy fakanállal kevergetve és törve a krumplit szórta bele a lisztet és főzte tovább (elég strapás munka). Kevergetés közben egy idő után besűrűsödik és a massza "szuszogó" hangot ad (némely vidéken így is hívják), a liszt megfőtt és homogén állagú lett az egész. Ekkor egy kés hegyére falatnyi gombócokat adagolva rákente egy tál peremére körben egymás mellé úgy, hogy azokat a kör végén egy gyors mozdulattal lesöpörte-lökte a késsel és beleestek a tálba, aztán jött a következő kör. A gombóckákat finom kacsazsírral meglocsolta, majd ízlés szerint túrót, vagy pirított hagymát lehetett rátenni. Fantasztikus étel volt emlékeim szerint, és persze olcsó, jó régen ettem már. Bocsánat, kissé hosszú lett a hozzászólásom :)Erikanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8572722187345689600.post-56528467048415412792012-11-09T23:07:25.889+01:002012-11-09T23:07:25.889+01:00Nagyon guszta, szívesen megennék most egy adagot b...Nagyon guszta, szívesen megennék most egy adagot belőle! :)Marikahttps://www.blogger.com/profile/09147132020388350704noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8572722187345689600.post-67644498966798917192012-11-09T20:55:04.006+01:002012-11-09T20:55:04.006+01:00Guszta! Na holnapra én is ilyen nyögvenyelőt terve...Guszta! Na holnapra én is ilyen nyögvenyelőt terveztem be /sztrapacskát/ fogok csinálni juhtúróval! Nagyon szeretjük akár túróval akár káposztával igen finom tud lenni! Évahttps://www.blogger.com/profile/16039663404789252611noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8572722187345689600.post-53378810842559307812012-11-09T15:38:25.937+01:002012-11-09T15:38:25.937+01:00Szabolcsban nyögőnek hívják. azt hiszem. Hasonlít ...Szabolcsban nyögőnek hívják. azt hiszem. Hasonlít a sztrapacskára. Én imádom. A múltkor este hétkor kért a lányom... Főztem neki. Jó ok volt, hogy én is egyek egy kicsit... :O)Blogkonyhahttps://www.blogger.com/profile/18112210018042509346noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8572722187345689600.post-74205113783732772202012-11-08T23:37:39.973+01:002012-11-08T23:37:39.973+01:00Az Alföldön a slambucot is nevezik bizonyos vidéke...Az Alföldön a slambucot is nevezik bizonyos vidékeken nyögvenyelőnek. Még nem leltem meg, melyiken, de biztosan nem a Hajdúságban és a Hortobágyon.POhttps://www.blogger.com/profile/11964437883758287991noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8572722187345689600.post-42642109256562116442012-11-08T19:43:28.883+01:002012-11-08T19:43:28.883+01:00Nagyon guszta, és nagyon szeretjük is! :) Próbáld ...Nagyon guszta, és nagyon szeretjük is! :) Próbáld ki egyszer pirított káposztával is (persze túró nélkül :), úgy is nagyon fini! :)Hankkahttps://www.blogger.com/profile/15627435788076660490noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8572722187345689600.post-20284734294572773732012-11-08T18:43:36.863+01:002012-11-08T18:43:36.863+01:00De jól hangzik, még egy kis kapor a tésztába és vé...De jól hangzik, még egy kis kapor a tésztába és végem van, :-)Katucikonyha,https://www.blogger.com/profile/06943577540359869144noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8572722187345689600.post-3268893939212461712012-11-08T18:13:03.394+01:002012-11-08T18:13:03.394+01:00Kapott hozzá... ;DDDDDKapott hozzá... ;DDDDDPetrahttps://www.blogger.com/profile/07531359663671261570noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8572722187345689600.post-73153529006320159192012-11-08T17:48:32.431+01:002012-11-08T17:48:32.431+01:00Imádom. Életemben 2X volt epekrízisem, mindkétszer...Imádom. Életemben 2X volt epekrízisem, mindkétszer a sztrapacskától (falánkul túl sokat ettem belőle).Kisildihttps://www.blogger.com/profile/14598735129445301219noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8572722187345689600.post-59653376898855159702012-11-08T13:58:08.920+01:002012-11-08T13:58:08.920+01:00Mindenféle "nyögve-nyelés" nélkül el tud...Mindenféle "nyögve-nyelés" nélkül el tudnám pusztítani azt a tányér finomságot...:) Viccet félretéve, megint érdekes történelmi hátteret mutattál be.teller-cakehttps://www.blogger.com/profile/00450545473387538173noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8572722187345689600.post-60877842242950997722012-11-08T09:34:38.675+01:002012-11-08T09:34:38.675+01:00Ettük gyerekkoromban... Nagyikám fözte, szerettük....Ettük gyerekkoromban... Nagyikám fözte, szerettük.Notburgahttps://www.blogger.com/profile/07638008619689836309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8572722187345689600.post-90405972957155216032012-11-08T08:56:01.240+01:002012-11-08T08:56:01.240+01:00Finom lehetett. Egy kis szalonnapörcöt nem hiányol...Finom lehetett. Egy kis szalonnapörcöt nem hiányolt róla a Párod?Maríahttps://www.blogger.com/profile/13039883199937310154noreply@blogger.com