A nyári gyümölcsök közül nálam a
szilva a No1. Imádom nyersen, aszalva, sütve, főzve. Czifray lepényreceptjében
annyit változtattam, hogy a tésztába egy kis kókuszlisztet is belekombináltam. Kellemes,
nem tolakodó aromát kapott.
Hozzávalók:
- 1 kg szilva
- 40-45 dkg liszt
- 10 dkg Naturecookta kókuszliszt
- 2 tojás
- 5 dkg + 5 dkg Xukor
- 1 csipet só
- 1 dl tejszín
- 1 dl tejföl
- 2,5 dkg friss élesztő
- 4 dkg vaj
- fahéj
Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejszínben
felfuttattam. Kimértem a liszteket, hozzáadtam a tojásokat, 5 dkg Xukrot, sót
és az élesztős tejszínt, majd a tejfölt is. Robotgéppel összedolgoztam. Amikor
összeállt, beleadagoltam az olvasztott vajat. Hólyagosra dagasztottam. Lefedve
duplájára kelesztettem. A szilvákat megmostam, kimagoztam és negyedeltem.
Fahéjas Xukorral (másik 5 dkg) összeforgattam. A megkelt tésztát lisztezett
felületen gáztepsi méretűre nyújtottam és a tepsibe helyeztem. A negyedelt szilvaszemeket
szoros sorokban ráültettem a tésztára.
180 fokon 35-40 percig sütöttem.
Kihűtve szeleteltem. Porxukorral szórva tálaltam.
Forrás: Czifray, 1829.
Nagyon finom ez a szilvás Laska?...ezt a szót nem ismerem, mi a külömbség a pite között? A kókusz liszt nálunk még nem is láttam, minden más fajtát, de ezt nem. Talán valami organikus liszt lehet!
VálaszTörlésÉn is imádom a nyári szilvát, már idely lenne valamit sütni vele. Gyönyrü a tetején a sok szilva és a máz is!
A recept eredeti elnevezése a laska. Egyébként kelt pite. A kókuszlisztet pedig innen kaptam kipróbálásra: http://www.biobolt.e-tar.hu/biobolt/category/111/nature-cookta
TörlésNagyon finom már az illata is. A mandulásnak intenzívebben érvényesül az íze, de majd kipróbálom másban is.
A szilva nálam is kedvenc, ezzel együtt a szilvás sütemény is. Tegnap én is hasonlót sütöttem, csak a családom miatt nem volt szabad sok szilvát rátennem.
VálaszTörlésNagyon klassz a Te szilvásod, nyelek nagyokat a kép láttán, annyira jól néz ki. :P
Nagyon guszta, látom nálad is sláger a szilva:)
VálaszTörlésHa szilvás süti, nálunk mindenképpen kelt tészta, pont így szeretjük, ahogy készítetted! :)
VálaszTörlésNagyon guszta!!! Nagyon régen sütöttem már kelt tésztás szilvás pitét, pedig igencsak szeretjük, ilyen jól megpakolva szilvával.:)
VálaszTörlésGyönyörű mint mindig. Nem szeretem a szilvát de meg kóstolnám annyira szép:))
VálaszTörlésSzuper, ahogy sorakoznak a csúcsos szilvák a sütin! Én ma pitére készülök...
VálaszTörlésTetszik a szilvás lepényed! Mi is nagyon szeretjük a szilvát mindenféleképpen. Most kezd érni, majd én is sütök vele lepényt.
VálaszTörlésGyönyörű és nagyon finom lehetett a szilvás laskád!
VálaszTörlésÉrdekes a laska elnevezés. Nekem az főzni való tészta, pl. a széles metélt. Jó hogy megtudtam, mást is jelenthet.
Most fagyasztottam le egy nagy adag szilvát, de ez most kísértésbe ejtett, hogy elővegyek-e belőle egy adagot... :))
VálaszTörlésFantasztikusan szaftosnak és finomnak néz ki! Már én is alig várom, hogy érjen a szilva nálunk is.
VálaszTörlésLassan vége a szilva szezonnak, de lehet, hogy még bevállalok egy ilyen "laska" kész1tést! :) Nagyon jól néz ki! Tetszik, hogy olyan jó sűrűn van rajta a szilva! Mi is imádjuk a szilvát! :)
VálaszTörlés