Szeretitek a forralt bort? Tudom, hogy ilyen szép időben senkinek eszébe sem jut, de jönnek még fagyok… Szóval, aki a forralt bort szereti, ezt a levest is szeretni fogja. Most őszies hangulatban fotóztam, de azt gondolom, hogy ünnepi asztalokon is megállná a helyét. Karácsonykor egy narancsos kacsa elé például nagyon is el tudnám képzelni.
Hozzávalók:
· 3 dl muskotályos édes fehérbor
· 2 dl tejszín
· 1 tojás sárgája
· 1 csipet fahéj
· ½ citrom reszelt héja
· 3-4 evőkanál cukor (ízlés szerint több-kevesebb)
Elkészítése:
A fehérbort a cukorral, fahéjjal, citromhéjjel felforraltam. Külön tálkában a tojássárgáját elkevertem a tejszínnel. A forró fűszeres borból folyamatos keverés közben 2 merőkanálnyit (kisebb merőkanállal) a tejszínhez adagoltam. (Hőkiegyenlítés! Fontos, mert a tojássárgája hirtelen forróság hatására kicsapódik.) A tejszínt folyamatos keverés közben a forró borhoz adtam és pár perc alatt besűrítettem. Melegen és hidegen is tálalható.
Forrás: Czifray, 1829.
Finom lehet ez a leves! Nem vagyok nagy alkohol fogyasztó, de forralt bort szoktam télen készíteni 1x-2x magamnak. :)))
VálaszTörlésMár vártam! Ki fogom próbálni, bár most túl jó idő van hozzá, de ha csak egy pár fokkal lesz hűvösebb, jöhet! Még soha nem ettem, de ez lesz az a recept, amit mindenképp kipróbálok!
VálaszTörlésNagyon étvágygerjesztő:) Soha nem ettem még én sem borlevest, de egyszer kerítek rá sort. Talán karácsonykor:)
VálaszTörlésNagyon régen ittam forralt bort, azt hiszem nem volt rossz, amúgy a bort magában nem szeretem, de ezt a levest megkóstolnám! Az őszi dekoráció tényleg szép! A fotó tökéletes mint mindig! :)))
VálaszTörlésÉn már ettem borlevest Karácsonykor, ízlett nagyon....Abban volt mazsola, habár nem szeretem a mazsolát, de kifejezetten jó volt hozzá. Csodás a fotód! Eszméletlen guszta!
VálaszTörlésKarácsonykor nálunk is mindig van borleves, mi szeretjük.
VálaszTörlésNagyon szép lett a fotód!!
Biztos finom! irigylem azokat akik ehetnek ilyen finom borlevest,mert én sajnos allergiás vagyok a szőlőből készült étel-italra,ezért nekem csak a látvány marad de ez a leves küllemre is nagyon szép.
VálaszTörlésCsodás leves! Nálunk Karácsony nincs borleves nélkül! Az enyém kicsit "sárgább" szokott lenni, de lehet, hogy csak a fotó miatt van. Általában félszáraz borból készítem.
VálaszTörlésIsmét nagyon szép a tálalás, a leves pedig a forralt borból kiindulva fincsi lehet. Szerintem is tipikusan karácsonyi leves, de egy-egy hűvös téli napon is jóleshet!
VálaszTörlésSzép ez az őszi összeállítás! Érdekes, mert nálam, ha forralt bor, akkor vörösbor! biztos kipróbálom, mert fehérrel még nem próbáltam, igaz levesnek sem :)
VálaszTörlésFinom lehetett a leves, nagyon jól néz ki, és a háttér is gyönyörű.
VálaszTörlésHááát, én a bort nem szeretem se így, se úgy, de nagyon hangulatos a képed és nálunk, otthon ma szüret volt, nélkülem :( De a hangulatot felidézte a fotód :)
VálaszTörlésKedves Petra!!!
VálaszTörlésBoldog Névnapot!!!!!!
A leves gyönyörű!!!!!
Még nem kostoltam bor levest, de el tudom képzelni mennyire finom lehet...pláne ahogy te készitetted. Elegáns, és ünnepies:DDD
VálaszTörlésPetra!
VálaszTörlésNagyon finom a borleves, nagyon guszta a tálalás.
Boldog Névnapot kívánok!
Évek òta szerves része a karàcsonyi menünek nâlunk is. Nagyon szeretjük:)
VálaszTörlésMmm, ez tényleg finom lehet! Nálunk a férjem a forralt bor párti, el is teszem neki télre a receptet. :))
VálaszTörlésA fotó gyönyörű!!! Évek óta fogadkozom,hogy borleves lesz karácsonykor, de most lesz, mert jól hangzik a recepted:):):) Előtte kipróbálom, nehogy belesüljek:(:(:(
VálaszTörlésKöszönöm szépen mindenkinek, a névnapi jó kívánságokat is! Ez itt az eredeti recept alapján készült (mivel erről szól a blog). Annyiban turbóznám csak a dolgot, hogy a forralt bor részét kicsit fűszeresebbé varázsolnám, egy kis szegfűszeggel, szegfűborssal, és vaníliával.
VálaszTörlésÚgy terveztem,hogy karácsony este halat eszünk,de ez rajtam kívül álló okok miatt meghiúsult,de tegnap megvettem a narancsos kacsamellhez a húst és most,hogy megláttam ezt a fincsi levest el is kell készítsem. Köszönöm,hogy felhívtad rá a figyelmet! :)
VálaszTörlés