A tartalmas levesek után –mint, a Jókai bableves- általában kelt tésztákat, vagy rizs-felfújtat szoktam készíteni. A tejberizst már meg is főztem, amikor eszembe jutott ez a recept. Egy kicsit a gyümölcsrizs átértelmezése. Tudom, nem úgy tűnik, mint a világegyetem legstabilabb építménye, de a látszat csal. Egészen szépen szeletelhető, és a sok gyümölccsel nagyon finom.
Hozzávalók:
· 1 csomag rétestészta (most bolti)
· olaj
· 20 dkg rizs
· 1 l tej
· 2 dl víz
· 1 rúd vanília magjai
· 12 dkg cukor (ízlés szerint több vagy kevesebb)
· 1 csipet só
· gyümölcsök (bármilyen idénygyümölcs, vagy déligyümölcs)
Elkészítése:
A tejberizst hagyományos módon elkészítettem. A vizet a sóval felforraltam, és folyamatosan keverve felpuhítottam benne a rizst. Amikor a vizet elforrta, hozzáadtam a tejet és a vaníliamagokat. Addig főztem, amíg kellően megpuhult. (Nem szabad teljesen besűríteni, készre készíteni, mert akkor beton kemény lesz.) Lefedve hagytam kihűlni.
A réteslapokból 12 db tányér nagyságú korongot vágtam. Ezek lettek a torta lapjai. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem a lapokat. 3 lap került egymás tetejére, úgy, hogy köztük olajjal vékonyan megkentem. 180 fokon enyhén pirosra sütöttem a lapokat. Ez csak pár percig tart, ezért nagyon kell figyelni, mert pillanatok alatt megég. A kisült lapokat langyosra hűtöttem, a tejberizzsel és a gyümölcsökkel rétegesen összeraktam, tálaltam.
Forrás: Patay: A Tisza-család szakácskönyve
Nagyon klassz!
VálaszTörlésJól passzolt volna a kókuszos rizshez :)
VálaszTörlésNagyon guszta
VálaszTörlésEz nagyon szuper recept!! A gyümölcsrizst imádom, átértelmezésből: jeles!! :)))
VálaszTörlésNagyon tetszik a recept, meg hogy milyen jó színes! :)
VálaszTörlésAzta!
VálaszTörlésFantasztikus, szívesen megkóstolnám! :D
Hú a mindenit, ezt jól megraktad! Csupa finomság, na megyek főzni mert éhen halok!!! :DD
VálaszTörlésHajjaj, ez aztán az építmény :D
VálaszTörlésHúha, de gusztusos. Én nem is mertem volna felszelni :))
VálaszTörlésEz nagyon, de nagyon guszta!!! Roskadozik a gyümölcstöl! Nyami!
VálaszTörlésNagyon jó és ötletes recept,biztos finom is!
VálaszTörlésMi az, hogy "most bolti"? Ugye nem azt akarod mondani, hogy képes vagy saját magad rétestésztát készíteni, na meg nyújtani? Mert akkor dobok egy hátast!:DD
VálaszTörlésKatuci, Márti, Bianka, Csilla, Okki, DebiGabi, Barbi, tejszínhab, BorsandPepper, Móni: Köszi.
VálaszTörlésPanna: Őszintén szólva igyekeztem lefotózni, nehogy elinduljon és leboruljon. De stabilan megállt és viszonylag jól megmaradtak a szeletek.:)))
Teakert: Bevallom, hogy még nem készítettem rétestésztát. Viszont van egy jó receptem és tervezem hamarosan. :)))
Nagyon szuper:) Látványos édesség és nagyon finom lehet:)
VálaszTörlésNagyon guszta! Olyan érzésem van ahogy nézem hogy mindjárt eldől, nagyon sok jó finom gyümölcsöt pakoltál bele! Lehetett szeletelni?
VálaszTörlésHúúúúúúú, hogy milyen gusztusos! Csupa finomsággal megrakva! Volt ideje a réteslapnak felpuhulni? Szerintem hamar elfogyott!
VálaszTörlésTrollanyu: Köszi.
VálaszTörlésÉva: Ez a gondolat az én agyamon is átfutott, de nem dőlt le. Sőt, stabilan megállt. Lehetett szeletelni, és szépen egyben is maradtak a szeletek.
Nagymamis: Tálalás előtt kb 15-20 percet állt. A középső lapok egy kicsit már puhultak. Másnapra tényleg csak egy kicsi maradt. :)))
Valami fantasztikus!!! Micsoda ötleteid vannak!!:)
VálaszTörlésGyönyörű! A fotó is:)
VálaszTörlésNézz be hozzám, kérlek!
Petra-Ez a gyönyörü könnyü deszert nagyon csábitó, fantasztikus, guszta, és pehely könnyü.
VálaszTörlésGyönyörü a fotó róla!