Csülkös, meg kolbászos, meg tejfölös. Gondolom, elképzelésetek sincs kinek a kedvérét készült, ugye?
A Jókairól elnevezett bableves igazi klasszikus. Gundel szerint Jókai Mór „füstölt (szopós) malac körmével szerette a bablevest, de egyrészt hol van ma ilyen, másrészt nem tudhatjuk, ki, melyik üzletben, mikor nevezte el a levest az íróról” Ha az elnevezés forrása bizonytalan is, az bizonyos, hogy Jókai így, csülkösen, kolbászosan, tejfölösen, csipetkével szerette a bablevest. Az író névadója volt számos más ételnek is. Ismeretes töltött paprika Jókai módra, bélszínfilé Jókai módra, borjújava Jókai módra, Jókai-béles és Jókai-torta is.
Hozzávalók:
· 1 füstölt csülök
· füstölt kolbász
· ½ kg tarkabab
· 1 fej vöröshagyma
· 2 szál sárgarépa
· 1 szál gyökér
· 1 csomó petrezselyemzöld
· bors, pirospaprika, 1 evőkanál liszt
· csipetke
Elkészítése:
A babot és a csülköt is, külön-külön egy éjszakára hideg vízbe áztattam. A csülköt - annyi vízben, hogy ellepje- puhára főztem. Kivettem, és hűlni hagytam, majd apró kockákra vágtam. Főzővízébe tettem a babot és a vöröshagymát, majd amikor a bab kicsit puhulni kezdett a megtisztított zöldségeket és a kolbászt is. Pirospaprikával és borssal fűszereztem. Az utolsó percekben belefőztem a csipetkét, és hozzáadtam a csülökkockákat. 1 evőkanál liszttel és kevés zsiradékkal rántást készítettem, ezzel sűrítettem. Tejföllel és friss kenyérrel tálaltam.
Ez a mennyiség elég tetemes, ezért én csipetke nélkül a felét le szoktam fagyasztani.
A minap Barbi volt olyan kedves és megajándékozott a „sokoldalú blogger díjjal”. Ezúton is nagyon köszönöm, megtisztelő, hogy rám is gondoltál.
Ezt a díjat két bloggernek szeretném továbbajándékozni. Vianne-nak, akinek csodás bonbonjai, desszertjei lenyűgözőek, Márai idézeteit olvasni élmény, és a Balhétterem Emőkéjének, aki újraértelmezte az Update táplálkozást, blogja az ötletes receptek kifogyhatatlan tárháza.
Fogadjátok szeretettel.
Nagyon köszönöm Petra!!!
VálaszTörlésA díjhoz gratulálok, a leves pedig nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésDe jól esne most egy ilyen finom tányér leveske, puha kenyérkével!!
VálaszTörlésNagyon guszta! Most jól megkívántam, pedig ma már betoltam két tányér borsóleveskét. :)
VálaszTörlésA bablevesed is díjat érdemel nagyon guszta! Gratulálok a díjadhoz!
VálaszTörlésÓóó hát köszi! :) Éljen az update :P Lehetne inkább a bablevest? ;))
VálaszTörlésCsak nem a férjednek?? :)))
VálaszTörlésGratulálok a díjakhoz!
Ú, micsoda szín- és ízvilág :))
VálaszTörlésNyamii! Ez lesz nálunk holnap, csak kolbász nélkül! :)) Nagyon szeretem! :)
VálaszTörlésHát nem mondom, bele tettél apait-anyait! Ez aztán egy ütős leves! Csülökkel ritkán főzöm...Ez annyira guszta, rögtön éhes lettem, pedig még korán van...
VálaszTörlésNos, a régiek még tudták mitől döglik a légy!))
VálaszTörlésDe durvaaaaa! Gratula a díjhoz, Rád nagyon illik! :-)
VálaszTörlésMegérdemelted a díjat! A leves pedig nagyon guszta, most szégyen ide, szégyen oda, én is bablevest raktam fel, de azt hiszem ez a kettő nem ugyanaz, éppen ezért ezt tuti ki fogom próbálni!!! :)) Sorry!
VálaszTörlésSzerintem is így az igazi, csülökkel, tudott valamit ez a Gundel:))
VálaszTörlésTetszik a levesed, ebből jöhetne nekem is! :)) és én is elhoztam Neked ezt a díjat.. Kukkants hát be hozzám!
VálaszTörlésKöszi csajok!
VálaszTörlésEgyszerűen megéhezik az ember(lánya), ha ránéz:)
VálaszTörlésNagyon guszta! Gratulálok4:)
És a díjhoz is:)
Húhúú de ütős!!!
VálaszTörlésA legkedvencebb bab levesem, a Jókai bab leves!
VálaszTörlésNagyon megéheztem most utána, mert nem sok tartós vacsorát ettem ma, és ez valami szenzációs...még az illatát is érzem:DDD