Az gondolom, hogy a blogolás őszinte műfaj. Ez a recept tipikus példa erre. Írhatnám azt is, hogy ennél csodásabb süteményt még nem sütöttem, de nem így van. Ez a kuglóf nem az a klasszikus fajta, amit én valóban kuglófnak titulálnék. A szakácskönyvben „Finom kugelhupf” néven futott, de nálam inkább a „futottak még” kategória. Nem volt rossz, de mivel ízben egy hokkaido kalácshoz hasonló finomságra készültem… Hát mit mondjak, nem sikerült megugrania a mércét. A receptet ennek ellenére megmutatom, hátha valakinek jobban sikerül.
Hozzávalók:
· 25 dkg liszt
· 15 dkg vaj + forma kenéséhez
· 6 tojás sárgája
· 2,5 dkg friss élesztő
· 1 dl langyos tej
· csipet só
· 8 dkg cukor
· 10 dkg mazsola
· 1 evőkanál szeletelt mandula
Elkészítése:
Ne tessék meglepődni, az elkészítés módja nem hasonlít a klasszikus kelt tészta készítéséhez.
A langyos tejben felfutattam az élesztőt. A puha vajat habosra kevertem, egyenként beleadagoltam a tojássárgájákat. Belekevertem a cukrot, sót, lisztet, az élesztős tejet és a mazsolát. ( Az állaga kevert tésztához hasonló, ragacsos.) Vajjal kikent formát kevés szeletelt mandulával hintettem és belesimítottam a masszát. Konyharuhával letakarva 2 órát kelesztettem. 180 fokon 20-25 perc sütést igényel. (Tűpróba!)
Forrás: Patay: A Tisza-család Szakácskönyve
Pedig szép a textúrája!
VálaszTörlésA fotón remekül néz ki, meglepő, de jó, hogy őszinte voltál... :-)
VálaszTörlésÉn így voltam a pavlovámmal. A hétvégén vakondtúrás torta készül nálam, kíváncsi leszek, hogy nálam hány pontot kap majd :)
VálaszTörlésAzért reggelire kakaóval jöhetne :))
VálaszTörlésNekem is jöhetne egy szelet! Ma még nem is ettem...Guszta!!
VálaszTörlésNekem nagyon finomnak tűnik :)
VálaszTörlésAz előbb kidobott a rendszer? lehet kétszer lesz meg a hozzászólásom! szóval, vagyunk ezzel így néha! első ránézésre nem is úgy néz ki..
VálaszTörlésNagyon finom és szép formás
VálaszTörlésPedig tényleg nagyon szépen néz ki a belseje. Persze attól még lehet rossz. Akkor már jobb lenne a ronda, de finom variáció:)
VálaszTörlésMiért nem vagy megelégedve? Nagyon szép guszta lett!
VálaszTörlésA fotó alapján ítélve tényleg csak jót lehet róla mondani. Nem tudom Petra, én is nagyon sok régi receptet elolvasok, és egyre jobban az a meglátásom, hogy régen minden más volt. Amivel sütötték, amiben sütötték, ahogyan sütötték. Lehet ez a recept akkor nagyon jónak számított, ki tudja? lehet ez volt "a" kuglóf akkoriban?
VálaszTörlésNagyon gusztának tűnik, de az sem baj, hogy a mérce Nálad magasabban van, nem sikerülhet minden, és nem baj, ha nem ízlik minden. :)))
VálaszTörlésViszont köszi az őszinteséget! :)
Én azért magkóstolnám! Reggelire szeretem az egyszerűbb, esetleg akár szárazabb sütiket egy pohár tejjel, kakaóval. Nem hinném, hogy ez rosszabb volna, csak esetleg nálad ez a fajta, nem a szíved csücske. Bizony nagyon különbözőek vagyunk, sokszor meglepődöm, hogy másoknak az a kedvence, amit én biztosan meg sem ennék. Én megkönnyítem a saját dolgom, mert csak olyanokat teszek fel amit szeretnék a elsősorban a gyerkőceimnek megőrizni, tehát ami nagyon bejött. Külsőre nagyon szép lett és szívesen megenném azt a szeletet! :) Azt viszont díjazom, hogy őszintén megírtad, nálad nem ez a favorit! :)
VálaszTörlésÉn meg csodàlom a produktivitásod! Hihetetlen milyen termékeny vagy, nagyon szépen alakul ez a blog;)))
VálaszTörlésHát én még soha nem ettem kuglófot, meg nem is sütöttem, de szerintem jól néz ki.
VálaszTörlésKöszönöm a kedves hozzászólásokat. Tényleg így van, hogy mindenkinek más az ízlése, lehet, hogy ez valakinek szuper kategóriás lenne.
VálaszTörlésNekem az volt vele a bajom, hogy ha kevert süteménynek tekintem, nem volt elég szaftos, inkább fojtós. Reggelire tejjel vagy kakaóval valószínűleg jó lehet. Kuglófnak meg azért nem tudom elfogadni, mert nem volt foszlós, mint az igazi finom kuglóf.
A belevalók alapján finomnak ítélném, látványra is szép, s hogy nem felelt meg az elvárásoknak...hát Tiszáéknak más ízlésük volt. De őszinteséged értékelendő:-) !!!
VálaszTörlésBiztos finom volt, csak szerénykedsz :-)
VálaszTörlésNagyon szépen sikerült, és szerintem finom is lehetett!
VálaszTörlésÉn akár mikor ettem kuglófot - kolleganők behozták stb - azt hittem megfulladok. A többiek pedig agyba főve dícsérték. :) Ezer éve nem csináltam, van egy receptem otthon Anyukámnál, és az csak azért nem száraz, mert arra öntve van vmi narancsos szósz. Ha megtalálod a tökéletes kuglófot szólj lécci. :) De azért ebből is elfogadnám ott azt a szeletkét. :)
VálaszTörlésLátványra szép és finom! :)
VálaszTörlés