Vegetáriánusok, zöldségimádók előnyben. Ma nektek kedvezek. A saláta elkészítését mindenképpen hétvégén javaslom -vagy amikor több időtök van-, mert a zöldségek külön-külön párolgatása miatt kicsit több időt vesz igénybe.
Hozzávalók:
· 1 kisebb fej karfiol
· 3 levél kelkáposzta
· 1 répa
· 10 dkg zöldbab
· 8 dkg zöldborsó
· 1 csomag zselatin (Horváth Rozi)
· 1 közepes tubus majonéz
· 1,5 doboz tejföl
· 1 citrom leve
· 1 evőkanál porcukor
· 1 kávéskanál mustár
· porcukor
· só, bors
· 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítése:
A karfiolt rózsáira szedtem, a kelkáposztalevelek torzsáit kivágtam, a répát megpucoltam és karikákra vágtam. A zöldborsót, zöldbabot kimértem. A zöldségeket külön-külön enyhén sós vízben puhára pároltam.
1 dl vízben 2 teáskanál zselatint felfőztem. A szilikonos kuglófformát hideg vízzel kiöblítettem és a zselatin 1/3 részét belekanalaztam. A félbe vágott káposztaleveleket és a répakarikákat a forma aljára és oldalára rendeztem, a maradék zselatinnal óvatosan felöntöttem. Hűtőbe raktam 30 percre.
Elkészítettem a tartár-mártást: a majonézt tejföllel, mustárral, porcukorral, borssal és pár csepp citromlével elkevertem. (Kóstolva, ízlés szerint beállítottam az édességét, savanyúságát.) 1 dl vízben 4 teáskanál zselatint felfőztem. A tartárból 2 evőkanálnyit hozzákevertem (hőkiegyenlítés céljából), majd ezt a többi tartár-mártáshoz adtam. Folyós állagú lett.
A karfiolrózsákat a formába rendeztem és ráöntöttem a zselatinos mártást. Hűtőben 2-3 óra alatt teljesen megszilárdult.
A zöldbabot és zöldborsót olívaolajjal, sóval és ½ citrom levével kevertem el. A megszilárdult salátát kiborítottam a közepére pedig a borsó-bab keveréket halmoztam.
Forrás: Dobos C. József, 1881.
Ez nagyon guszta lett! Bírnék enni belőle. :))
VálaszTörlésSzeretnék ismét segítséget kérni(pirulós szmájli), nálam leírtam, előre is köszi! :)
Ez igen, nagyon guszta!!
VálaszTörlésMindig rácsodálkozom, micsoda türelemmel készíted ezeket az ételeket. Nekem az is nagyon bejött, amikor egymás mellett voltak a zöldségek, de ez már ilyen hiper-szuper variáció! Látszik, hogy imádsz főzni.
VálaszTörlésGyönyörűséges, finomságos!
VálaszTörlésGyönyörű lett :)
VálaszTörlésCsodaszép! Mint egy mestermű! :)
VálaszTörlésEz fantasztikus, nagyon guszta lett:) Akár hidegtálak fő díszeként is el tudom képzelni, mert olyan klassz.
VálaszTörlésCsodálatosan szép lett! Nem vagyok vega de szívesen megkóstolnám, egy asztaldísznek is eltudnám kébzelni olyan jól mutat!:)
VálaszTörlésNagyon szép,tökéletes!!!!Türelem odaadás!!!!szívesen falatoznék belőle,mert szeretem a zöldséges ételeket!!
VálaszTörlésAhogy elolvastam az elkészítést,csak még annyit Gratulálok!!!
Nagyon szép, gusztusos lett. Igazi mestermunka!
VálaszTörlésOlyan szép, akárcsak egy torta!
VálaszTörlésNekem jöhetne a salátád :)) Ugyanis zöldségimádó vagyok :))
VálaszTörlésMint egy torta, nagyon szép, azt hiszem nekem nem lenne ennyi türelmem hozzá, pedig főzni én is szeretek.:)
VálaszTörlésDe guszta! És milyen ötletes! Egy finom sült mellé kiváló köret is lehet! Olyan mint egy zöldség torta! Szép!
VálaszTörlésElső ránézésre tortának gondoltam:-)
VálaszTörlésNagyon szép és ötletes!
Nagyon guszta és mutatós
VálaszTörlésNezz be hozzam van valami szamodra:)
VálaszTörlésNagyon szép és látványos!!!
VálaszTörlésNézz be hozzám, van számodra egy-két díjam :)
http://vicuska13.blogspot.com/2011/09/megint-dijakat-kaptam.html
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek. :)))
VálaszTörlés