Ilyenkor ősszel ritka alkalom, hogy igazi mustot kóstolhatok, mert nincs túl sok szőlősgazda ismerősöm itt a közelben. Most azonban szükségem lett volna mustra. Az én családom nem arról híres, hogy ha valami akadály gördül elé ne tudná valami módon megoldani. Szükség törvényt bont, megoldottuk ezt is. A férjem hozott borszőlőt, és a kisfiammal nagy egyetértésben kipréselték a paradicsompasszírozón. Látnotok kellett volna a konyhát, de megérte. Az étel nagyon finomra sikerült. A mártás állagával nem vagyok teljesen elégedett, de a különleges ízélmény kárpótolt.
Hozzávalók:
· 70-80 dkg karaj
· 1 kávéskanál fehérborecet
· 2 dl must
· 2 szál sárgarépa
· 1 szál petrezselyem gyökér
· 1 nagy fej vöröshagyma
· fél evőkanál friss vagy szárított kakukkfű
· 1 csipet őrölt szegfűszeg
· 1 csipet őrölt szerecsendió
· ½ citrom reszelt héja
· só, bors
Elkészítése:
A karajszeleteket sóval, borssal fűszereztem. A répát, gyökeret karikákra, a vöröshagymát csíkokra vágtam. Kevés olívaolajon a hússzeletek mindkét oldalát kissé megpirítottam és kiszedtem. Helyükre a felaprított zöldségeket tettem és ezeket is kicsit átpirítottam. Visszatettem a zöldségek fölé a hússzeleteket és kakukkfűvel fűszereztem. Vízzel és 1 kávéskanál fehérborecettel öntöttem fel. (Lepje el.) Addig főztem, amíg a hússzeletek puhára főttek. A szeleteket kivettem, a zöldségekhez pedig hozzáadtam a mustot, a reszelt citromhéjat, az őrölt szegfűszeget és szerecsendiót. 15 percig főztem, majd rúdmixerrel krémesre mixeltem.
Visszatettem a mártásba a hússzeleteket és még egyszer átforraltam. Hercegnő burgonyával tálaltam.
Forrás: Patay: A Tisza-család szakácskönyve
Ez olyan mint a vadas, csak pepitában. Kellemes, aromás fűszerezettségű, szép a tálalás. Látom a herci nálad sem az utolsó helyen áll, mint köret))
VálaszTörlésNagyon finom lehet! Olyan szépen tálalsz, tanultad valahol? Az a szőlős, citromos csavartka nagyon ötletes és mutatós, ilyen burgonyát pedig csak láttam, de sosem készítettem, sajnálom rá az időt, pedig olyan gyönyörű! :D
VálaszTörlésNagyon guszta, isteni lehetett:) Én is pont arra gondoltam, ez olyan, mint a vadas, csak mustos:) Hercegnő burgonyát még én sem készítettem, mert nincs hozzá türelmem, de most hogy láttam a te gyönyörűségeidet, talán megpróbálom.
VálaszTörlésNagyon szép, nekem is a vadas ugrott be, de sokkal különlegesebb lehet. Már megint micsoda látványos tálalás, ez a hercegnőburgonya annyira guszta, lehet, hogy rászánom magam, de annyi mindenre írom ezt. A mustkészítés tényleg nagy élmény, gyerekkoromban mi is csináltunk anyukámmal. :-)
VálaszTörlésMust aztán belecsaptál a lecsóba ezzel a tálalással :)
VálaszTörlésA hús, megszokott finomság Tőled, de a tálalásod, eszméletlen jó! Az a csöppnyi szőlő nyárs...Hát behalok tőle...
VálaszTörlésHmm, ez milyen finom lehet! A férjem szereti nálunk a mustot (mekkora ötlet a mustkészítés kicsiben! ;D), szerintem tetszene neki. Szerinted a hercegnő burgonya helyett milyen köret illene még hozzá? Köszi! :)
VálaszTörlésÚjra gyönyörű a tálalás, a husi pedig biztosan különlegesen finom!
VálaszTörlésCsatlakozom az előttem szólókhoz! Remek az ötlet, remek a recept, és remek a tálalás is! Hamarosan kipróbálom. Apósomnál már készül a must.
VálaszTörlésTeakert: Üdv itt nálam! Van hasonlóság a vadassal, csak a fűszerezés tér el és a must használata. :)))
VálaszTörlésBarbi, Trollanyu, Katuci: Köszi, próbálkozom. A hercegnő burgonya nálam is először készült, a családnak nagyon tetszett, úgyhogy nem utoljára. Azt gondoltam, hogy több munka lesz vele, de nem volt nagyon pepecs. Érdemes kipróbálni. :)))
Tejszínhab: Köszi. :)))
Kriszta: Örülök, hogy tetszik. Én a te kreativitásodtól vagyok lenyűgözve.:)))
Csipet: Igen, nekem bejött. Köretként elsősorban burgonyában gondolkodnék, krokett, sült krumpli, esetleg diétásabban főtt krumpli. A polentát sem tartanám rossznak.:)
Hannka: Köszi. :)))
Thia: Köszi, remélem tetszik majd. :)))
Nem tudom miért vagy elégedetlen már megint? Nagyon guszta lett és biztos nagyon finom is!
VálaszTörlésGuszta a hús, a recept, a tálalás, tehát minden gyönyörűséges és finom, nagyon ügyes vagy!
VálaszTörlésKöszi! :))
VálaszTörlésCsatlakozom... minden gyönyörű! :)
VálaszTörlésGyerekkoromban a nagypapám mindig csinált bort, imádtam a mustot!! :)))
Nagyon guszta, és isteni finom lehet. Kicsit vadas, de mégis más!!!
VálaszTörlésElőször azt olvastam, hogy mustáros, aztán csak lestem, miért kellett hozzá szőlőt préselni.:)))
Csodás ismét, nem győzlek dícsérni a sok finomságért amit készítesz.
VálaszTörlésNagyon finom
VálaszTörlésKimondottan különleges recept. A must eltudom képzelni mennyire puhitsa a hust, és pikáns izt ad hozzá. A diszités is szenzációs!
VálaszTörlésGuszta és finom, amiben megvagyok gzőződve:DDD
Be szééép!!!! Exkluzív!
VálaszTörlésMilyen rendesek ezek a fiúk :)) Ilyen finomságokért cserébe, amiket készítesz nekik nem is csodálom, hogy így bevetették magukat :))
VálaszTörlés