Ma elkezdődött az iskola. Számomra ez azért is izgalmas, mert az én kisebb mazsolám most lett elsős. Komolyan mondom, fél percenként nézem az órát, és arra gondolok, vajon hogy veszi az első nap akadályait…
A mai buktaválasztást is az iskolakezdés befolyásolta. Próbáltam valami olyat keresni, ami finom, laktató, tápláló, ugyanakkor nem szóródik szanaszét, és nem keni ki vele magát a gyerek. A Tisza-család volt segítségemre. Igaz, ezt a buktát eredetileg jó zsíros füstölt sonkával töltötték. Ettől eltértem, mert nem igazán gyerekpocaknak való, sőt reggelire valójában felnőtteknek is nehéz étel lenne.
Hozzávalók:
· 1,25 dl tej
· 1,25 dl tejföl
· 1 tojás+1 tojás a kenéshez
· 2 teáskanál só
· 1 csipet cukor
· 50 dkg liszt
· 2 evőkanál olívaolaj
· 2,5 dkg friss élesztő
· 20 dkg sonka
· 4 evőkanál tejföl
· 1 csokor aprított petrezselyemzöld
Elkészítése:
A tejet kissé meglangyosítottam és belekevertem az élesztőt. A többi hozzávalót (az olaj kivételével) a kenyérsütő üstjébe mértem. Hozzáadtam az élesztős tejet, és elindítottam a dagasztást. Amikor gombóccá dolgozta a tésztát beleadagoltam az olíva olajat is.
A dagasztás végeztével, külön tálba emeltem a tésztát és meleg helyen, konyharuhával fedve 1 órán át duplájára kelesztettem.
Elkészítettem a tölteléket: A sonkát apró kockákra vágtam, belekevertem az aprított petrezselymet és a tejfölt. (Lehet hozzá adagolni reszelt sajtot, vagy akár a sonka helyett kolbásszal, tarjával készíteni.)
Lisztezett felületen késfoknyi vastagra nyújtottam, és 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggattam. (16 db lett belőle.) A korongok felére tölteléket halmoztam, körülötte a tésztát tojással kentem, majd ráillesztettem a másik korongot, és kissé összenyomtam a széleket. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem a töltött buktákat, és konyharuhával takarva még 35-40 percig kelesztettem. 200 fokra előmelegített sütőbe, kisméretű fém lábasba kevés vizet helyeztem. (Limarától tanult módon, gőzben sütés.)
A buktákat tojással kentem, és a forró gőzös sütőben 20 percig sütöttem.
Forrás: Patay: A Tisza-család szakácskönyve
Ezt biztosan nagy örömmel fogyasztja el a gyerkőc! Meg dicsekedik, hogy milyen finomat sütött az ő anyukája! :))) Jól néz ki nagyon! A receptet mentem is! :)
VálaszTörlésMilyen ismerős érzelmek:-)
VálaszTörlésÉn blogozással ütöm el az időt, hogy jobban teljen! Én, bármilyen meglepő, nem sütöttem semmit az iskolakezdésre, talán ma, bár vár az őszibarack.
Nagyon ennivalóak a buktáid! Én is betervezem.
Nálunk még tart a szünet 2 hétig, de ha elkezdődik a suli, biztos én is kipróbálom, köszi!
VálaszTörlésEmlékszem erre a fajta izgalomra...kitartást:)
Valóban fantasztikus recept, a gyerkőc pedig fantasztikusan veszi az akadályokat, majd biztosan sokat mesél, ha hazaér.
VálaszTörlésNagyon guszta, így biztos jobban indul a suli :)
VálaszTörlésAz én kisebbik unokám is most kezdte az első osztályt. De nem rossz ötlet, az ilyen tipúsu uzsonna, mert végül is minden benne van. A nagyobbik unokám 5. osztályba lépett, de nála a hús és a zöldség nemigen jön be. A kicsi mindenevő,ő szívesen enné a töltött buktádat:):)
VálaszTörlésNeked kitartást az első osztályos gyermekednek, sok sikert, mert most még élvezi:):):)
Klassz! Én örültem volna, ha nálunk ilyet lehet kapni akár a sulibüfében :)
VálaszTörlésÓ, igen! Nagggyon guszta :))
VálaszTörlésJajj, micsoda nagy nap! :-) Édes lehet. A szuper anyukája meg szuper uzsit csomagolt neki... :-)
VálaszTörlésA buktád nagyon guszta lett! Akkor olyan mintha Te is suliba készűltél volna! Biztos izgalommal volt teli a kisebbik is. Délután majd tart előadást élményeiről mert most még csak az van!:)
VálaszTörlésEz nagyon guszta lett! Kitartást és pozitív élményeket az elsősnek!:)
VálaszTörlésGuszta lett a buktád. Ezt a receptet én is szoktam használni.
VálaszTörlésA kisiskolásnak sok sikert, Neked pedig izgalommentes napokat, Hidd el, hogy a gyerekek könnyebben veszik, mint a szülők :) ők nem izgulnak talán annyira.Majd megvigasztal ha hazaér :)
Nagyon tetszik!!! Ezt is el fogom készíteni, szerintem bármilyen töltelék jó lehet. Tavaly én is átéltem ezt, ráadásul az én kislányom Norvégiában kezdte az elsőt és egy szót sem beszélt akkor norvégul. Ma már ő tolmácsol nekem:)
VálaszTörlésMilyen volt az első nap az iskolában? Tetszenek az osztálytársak meg a tanítónéni? :)
VálaszTörlésSok sikert az első osztályhoz!!!
A bukta pedig nagyon guszta!
Vittem a receptet :)
Nekem is tetszik, igazából eddig csak édes buktáról hallottam, izgalmasan hangzik!
VálaszTörlésTetszik a bukta sonkás változata! Élménydús iskolakezdést, lesz bőven mesélnivaló élménye!!! Remélem szeretni fogja, a gyerekekben óriási tudásszomj van, sok függ a tanár(nőtől is persze, mennyire fogja szeretni az iskolába járást!
VálaszTörlésNagyon kedves dolog tőled, hogy ilyen figyelmes tízórait csomagoltál a picurnak! A nagylányom most volt elsős :( és már hetedikes! Hogy történt? Használj ki minden percet, mert innentől már repül az idő!! Biztosan nagyon fáradt és feldobott is lesz egyben a kis mazsolád! :))) Jó recept!
VálaszTörlésFantasztikus vacsora ötlet
VálaszTörlésMicsoda élmény ez még, az első osztály. Olyan aranyosak! :)))
VálaszTörlésA bukta isteni, ettől csak még emlékezetesebbé tetted ezt a napot. )
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a kedves érdeklődést. Kicsit el vagyok havazva, ezért jut időm csak most válaszolni.
VálaszTörlésBálintnak nagyon tetszett az első két nap. A tanárnénik aranyosak, a gyerekek kezdenek barátkozni. A belépője nagyon jó volt, mert felfedezte, hogy a tábla alján ott van a számegyenes. " Nézd anya, számegyenes, csak nincsenek rajta a mínusz számok." Erre a tanárnéni: "Ja, profikra nem készültünk." :)))
Remélem jól megy majd minden ezután is.
Jó kis bukta :) nincs itthon sonka, de lehet hogy szarvaskolbásszal megoldom..... vagy valamilyen májas raguval..... köszi
VálaszTörlésSok sikert és kitartást a kis elsősnek!!! A bukta nekem is nagyon tetszik, valamilyen úton-módon én is bedobom majd a családnak. Várom a híreket a kis elsősről is :)
VálaszTörlésJól néz ki! Jó kis sulis reggeli lesz belőle ...
VálaszTörlés