Ne tessék a klasszikus paradicsomszószra gondolni. Ezt a végtelenül egyszerű mártást a húsok zamata alaposan átjárta. Mivel a főzési idő hosszabb, mint a paradicsomszósznál, a színe nem olyan szép élénkpiros, hanem inkább pörköltre hajazó. A szaft azonban jóval sűrűbb, és az íze intenzíven paradicsomos.
A fotózott példányt a kisfiam fogyasztotta el - még egy nagy adag szósszal nyakonöntve. A díszítésemre utalva megkérdezte: „Anya, te most paradicsom-hóembert építettél?” Ennyit a dizájnról. Átjött.
Hozzávalók:
· 80 dkg csirke felsőcomb
· 8 dl paradicsomlé (nálam házi)
· 2 dl víz
· 2 evőkanál liszt
· olívaolaj
· 2 evőkanál tejföl
· só
Elkészítése:
A megmosott csirkecombokat sóztam, majd kevés olívaolajon kissé megdinszteltem. Megszórtam 2 evőkanál liszttel és folyamatos keverés mellett 1-2 percig pirítottam. Felöntöttem a paradicsomlével és a vízzel. Közepes lángon addig főztem, míg a csirkecombok megpuhultak, és a paradicsommártás besűrűsödött. (A vizet időnként lehet hozzá pótolni.) 2 evőkanál tejfölt kevertem a mártásba, és még egyszer felforraltam. Főtt burgonyával tálaltam.
Forrás: Czifray, 1829.
Fantasztikus lett! Már ezerszer megfogadtam, hogy melóból, éhesen nem blogozom...Látom nálatok is a kisebb kapja a prototípust :)
VálaszTörlésGyönyörű és persze csudafinom is lehet! :-)
VálaszTörlésEz nagyon finom lehet, én nagyon szeretem a paradicsomos mártásokat, a csirkecombot pedig még jobban. :)))
VálaszTörlés(Mitől lesz "paradicsomalma" mártás?)
Köszönöm. Csipet, nagyon egyszerű. Régen paradicsomalmának nevezték a paradicsomot. Ez a recept eredeti 1829-es elnevezése.
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, még a "paradicsom-hóember"-el is díszítve :)
VálaszTörlésSzeretjük a paradicsomos mártásokat, de így még nem készítettem. Megfogom próbálni...
Petra, köszi! Sejtettem, hogy a korhoz van köze, de idáig már nem jutottam a gondolkodásban. :D Ismét tanultam tőled valamit, köszönöm! :))
VálaszTörlésMilyen igaza van Mártinak, éhesen nem szabad blogokat nézegetni! Főleg nem ilyen finomságokat! Nálunk is nyerő a paradicsomos...
VálaszTörlésNekem nagyon bejön a fotód dizájnja :))Olyannyira, hogy hóember ide vagy oda ez az adag simán lecsúszna :))
VálaszTörlésValóban nem túl bonyolult, de annál mutatósabb.
VálaszTörlésÉszrevetted hogy a képek kinagyítása változott. Teljes méretűre nem is lehet kinagyítani öket, lagalábbis én nem tudom.
Nagyon guszta ! Már túl vagyok az ebéden , de még azért szívesen megtudnék enni egy "paradicsom-hóembert":-))
VálaszTörlésNagyon jó a "dizájn"! Én már ebéd után vagyok, mégis nyeltem egyet:-)
VálaszTörlésJól néz ki és egyszerű is. Hmm... finom! :))
VálaszTörlésNagyon jó recept és könnyű elkészíteni! Nagyon ötletes a tálalás is! Máris éhes lettem...
VálaszTörlésNagyon szuper lehet, guszta lett nagyon:) nálunk is mindig versengés folyik, hogy kié legyen a fotóalany:)
VálaszTörlésNagyon guszta lett! Az már nagy elismerés, ha ízlik a csemetének:):)
VálaszTörlésTetszik, hogy ilyen virágszirmosra rendezgetted a krumplit :-)
VálaszTörlésJó a képzelőereje a kisfiadnak! Könnyű lesz neki a suli. :))
VálaszTörlésGuszta és gyönyörű kis kompozíciót hoztál, mindent szeretek a hozzávalókból. Lehetek a kislányod? :))
Aranyosak vagytok, köszönöm szépen mindenkinek.
VálaszTörlésTücsi micsoda régi-új fotód van. Nagyon tetszik!
Barbi naná, örökbe fogadlak. De inkább, mint tesót jó? Én is szívesen járnék hozzád enni. :)))
Oké benne vagyok! :DD
VálaszTörlésJó elnevezés! és finom mártásban fürdik a csirke!
VálaszTörlés