2011. szeptember 16., péntek

Csirkék paradicsomalma mártásban


Ne tessék a klasszikus paradicsomszószra gondolni. Ezt a végtelenül egyszerű mártást a húsok zamata alaposan átjárta. Mivel a főzési idő hosszabb, mint a paradicsomszósznál, a színe nem olyan szép élénkpiros, hanem inkább pörköltre hajazó. A szaft azonban jóval sűrűbb, és az íze intenzíven paradicsomos.
A fotózott példányt a kisfiam fogyasztotta el - még egy nagy adag szósszal nyakonöntve. A díszítésemre utalva megkérdezte: „Anya, te most paradicsom-hóembert építettél?” Ennyit a dizájnról. Átjött.


Hozzávalók:
·         80 dkg csirke felsőcomb
·         8 dl paradicsomlé (nálam házi)
·         2 dl víz
·         2 evőkanál liszt
·         olívaolaj
·         2 evőkanál tejföl
·        

Elkészítése:
A megmosott csirkecombokat sóztam, majd kevés olívaolajon kissé megdinszteltem. Megszórtam 2 evőkanál liszttel és folyamatos keverés mellett 1-2 percig pirítottam. Felöntöttem a paradicsomlével és a vízzel. Közepes lángon addig főztem, míg a csirkecombok megpuhultak, és a paradicsommártás besűrűsödött. (A vizet időnként lehet hozzá pótolni.) 2 evőkanál tejfölt kevertem a mártásba, és még egyszer felforraltam. Főtt burgonyával tálaltam.

Forrás: Czifray, 1829.

20 megjegyzés:

  1. Fantasztikus lett! Már ezerszer megfogadtam, hogy melóból, éhesen nem blogozom...Látom nálatok is a kisebb kapja a prototípust :)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű és persze csudafinom is lehet! :-)

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon finom lehet, én nagyon szeretem a paradicsomos mártásokat, a csirkecombot pedig még jobban. :)))

    (Mitől lesz "paradicsomalma" mártás?)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm. Csipet, nagyon egyszerű. Régen paradicsomalmának nevezték a paradicsomot. Ez a recept eredeti 1829-es elnevezése.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néz ki, még a "paradicsom-hóember"-el is díszítve :)

    Szeretjük a paradicsomos mártásokat, de így még nem készítettem. Megfogom próbálni...

    VálaszTörlés
  6. Petra, köszi! Sejtettem, hogy a korhoz van köze, de idáig már nem jutottam a gondolkodásban. :D Ismét tanultam tőled valamit, köszönöm! :))

    VálaszTörlés
  7. Milyen igaza van Mártinak, éhesen nem szabad blogokat nézegetni! Főleg nem ilyen finomságokat! Nálunk is nyerő a paradicsomos...

    VálaszTörlés
  8. Nekem nagyon bejön a fotód dizájnja :))Olyannyira, hogy hóember ide vagy oda ez az adag simán lecsúszna :))

    VálaszTörlés
  9. Valóban nem túl bonyolult, de annál mutatósabb.
    Észrevetted hogy a képek kinagyítása változott. Teljes méretűre nem is lehet kinagyítani öket, lagalábbis én nem tudom.

    VálaszTörlés
  10. Nagyon guszta ! Már túl vagyok az ebéden , de még azért szívesen megtudnék enni egy "paradicsom-hóembert":-))

    VálaszTörlés
  11. Nagyon jó a "dizájn"! Én már ebéd után vagyok, mégis nyeltem egyet:-)

    VálaszTörlés
  12. Jól néz ki és egyszerű is. Hmm... finom! :))

    VálaszTörlés
  13. Nagyon jó recept és könnyű elkészíteni! Nagyon ötletes a tálalás is! Máris éhes lettem...

    VálaszTörlés
  14. Nagyon szuper lehet, guszta lett nagyon:) nálunk is mindig versengés folyik, hogy kié legyen a fotóalany:)

    VálaszTörlés
  15. Nagyon guszta lett! Az már nagy elismerés, ha ízlik a csemetének:):)

    VálaszTörlés
  16. Tetszik, hogy ilyen virágszirmosra rendezgetted a krumplit :-)

    VálaszTörlés
  17. Jó a képzelőereje a kisfiadnak! Könnyű lesz neki a suli. :))
    Guszta és gyönyörű kis kompozíciót hoztál, mindent szeretek a hozzávalókból. Lehetek a kislányod? :))

    VálaszTörlés
  18. Aranyosak vagytok, köszönöm szépen mindenkinek.

    Tücsi micsoda régi-új fotód van. Nagyon tetszik!

    Barbi naná, örökbe fogadlak. De inkább, mint tesót jó? Én is szívesen járnék hozzád enni. :)))

    VálaszTörlés
  19. Jó elnevezés! és finom mártásban fürdik a csirke!

    VálaszTörlés