A régi ételek különleges elnevezései a 19. században születtek. Egy nyelvészeti cikkben olvastam, hogy milyen logika mentén csoportosíthatóak: tartalmaznak személy- (Károlyi, Esterházy, Teleki), cég- (Astoria, Royal, Waldorf, Hungária) földrajzi- (alföldi, bakonyi, hortobágyi, provence-i, vesztfáliai) és fantázianeveket (erdészné, hentes, hercegnő, jóasszony, kertészné, márkiné, molnárné, pékné, udvarmester, vadász módra). Addig általában egyértelműen utaltak az alapanyagra vagy húsrészre, konyhaműveletekre, készítési módra, a tészta alakjára, az edényre stb. Azt tapasztaltam, hogy minden „olasz módon” készült, amiben tipikusan a parmezán, mint alapanyag megjelent.
Már régen terveztem kipróbálni ezt az ételt, az apropója, hogy este amúgy is rakott burgonyát terveztem, így a krumpli és a főtt tojás adott volt. Kis adaggal készítettem, mert a füstölt csülök miatt, nekem ez egy kicsit nehéz étel. Apa volt az áldozat. Mikor feltálaltam elé, megkérdeztem: „Szerinted, hogy írjam a receptet? Ez egyszemélyes vagy kétszemélyes adag?” „Talán, inkább kettő.” Vacsora után: „Nos, akkor?” „Egyértelműen egy!”
Hozzávalók (1 személyes adag):
· 3 nagy szem héjában főtt burgonya
· 20 dkg tejföl
· 1 evőkanál liszt
· 1 /2 fej vöröshagyma
· 2 főtt tojás sárgája
· 5 dkg füstölt főtt hús (nálam csülök sovány része)
· ½ kávéskanál szardellapaszta
· 6 dkg parmezán sajt + díszítéshez
· 10-12 karika füstölt kolbász
· 1 evőkanál zsemlemorzsa
· só
· 5 dkg vaj
Elkészítése:
A vöröshagymát apró kockákra vágtam, kevés vajon dinszteltem. 1 evőkanál liszttel megszórtam és kissé megpirítottam. (Pár keverés.) 0,5 dl vízzel, majd a tejföllel öntöttem fel. és folyamatos keverés közben sűrűre főztem. Hozzáadtam a felkockázott füstölt húst, a villával összetört tojássárgájákat, a szardellapsztát és a sajtot. Még egyszer felforraltam.
A kerámiaedényt kivajaztam. A burgonyát felkarikáztam, és az edény aljára raktam belőle egy sort. Ráöntöttem a tejfölös mártás felét, erre egy sor füstölt kolbászt rétegeztem, majd ismét burgonya és felülre a mártás következett. A tetejére 1 evőkanál zsemlemorzsát szórtam, rá néhány kocka vajat raktam. 190 fokos sütőben 45-50 perc alatt pirosra sütöttem. Parmezánnal díszítve tálaltam.
Forrás: Dobos C. József, 1881.
Nagyon finom, és főleg laktató lehet. Most ebédre be is vállalnám.:)
VálaszTörlésNálunk is apán tesztelem az elkészült ételeket, és mondhatom elégé kritikus, megmondja ha nem ízlik neki. Igaz mondania sem kell, mert különben falja befelé.:))
Hmmmmm, nagyon gusztusos! Milyen jó kis edényben sütötted. A rakott krumpli amúgy is csak jó lehet, de ez már valami csúcskategória! :-)
VálaszTörlésÉn most nagyon odaültem volna Apa helyett! ;)
VálaszTörlésA rakott krumplit imádom, hát még így megspékelve!
Igazán édes az a tálka amiben sütötted, körül is nézek, hogy magamnak a kis adagokat ilyenben tudjam sütni, a receptet pedig elcsenem! :)))
Nagyon guszta lett a krumplid, a füstölt hús biztos még jobban feldobta az ízét.
VálaszTörlésÍgy felturbózva, nemsemmi!! :) Úgy látom, mindenhol a férjek a főkóstolók (nem is áldozatok):))) Az enyémnek sem kell mondania, úgyis látom az első falatnál, hogy hogy sikerült. :)))
VálaszTörlésPont dél van, és én itt nyelek nagyokat (ahelyett, hogy ennék...). Jól néz ki nagyon.
VálaszTörlésMost sül a rakott krumplim :D és mielőtt rászórtam a sajtot, megakadt a szemem a parmezánon, de aztán levettem róla. Pedig akkor "majdnem összefőztünk" volna... :)))
VálaszTörlésTetszik a recept, de az edénykéd is nagyon...nem tudom eldönteni, melyik jobban. :))
Nekem is rögtön az edénykéden akadt meg a szemem, úgy tűnik mindannyiunknak felkeltetted vele az érdeklődést. :)) No és ez a recept sem semmi, rakott krumpli jöhet bármikor :))
VálaszTörlésSzívesen lettem volna én is áldozat! Szerintem is, ez egy adagnak felel meg :D
VálaszTörlésDe finom! Klassz a kerámia edényed is, én nagyon szeretem őket minden formában!
VálaszTörlésNagyon laktató lehet és finom is:) Az edényed nekem is nagyon tetszik, szép és praktikus is.
VálaszTörlésDe jó volt olvasni a beharangozó szöveget! Olyan jókat tudsz írni, mindig tanul az ember tőle! És persze a burgonyás kis fazék is csábító!!
VálaszTörlésRemek finomság
VálaszTörlésNekem is először az edény ragadta meg a figyelmemet,nagyon csinos kis darab!!!De a benne főtt étel sem rossz,ebédre jól jött volna!!!
VálaszTörlésJó kis recept! Biztos nagyon finom :)
VálaszTörlésNagyon guszta és biztos nagyon finom is ! Akkor ki maradt éhen a végén?:-))
VálaszTörlésNagyon finom lehet, az edény is nagyon guszta.
VálaszTörlésIlyen áldozatot én is szívesen vállalnék! Biztosan finomságos!
VálaszTörlésNAgyon szép a kis kerámia edény, a rakott krumplit pedig bármikor, bármilyen formában nagyon szívesen megenném! :) Nagyon fincsi lehetett!!
VálaszTörlésKöszönöm szépen mindenkinek. Igen, tényleg nagyon hasonlít a rakott krumplira, de egy kicsit több annál. Mellette rakott krumpli is készült, így senki sem maradt éhen. Az edénybe én is első látásra beleszerettem. A METRO-ban vettem. Csalóka a mérete, mert elég nagy adag étel fér bele, ezért is vaciláltam, hogy hány személyes adagnak tituláljam. :)))
VálaszTörlésMegint érdekes információkat osztottál meg velünk, köszi! A rakott krumpli meg bármikor jöhet, bármilyen formában:-)
VálaszTörlésFinom lehetett, olyan jó zaftos.
VálaszTörlés