Kata „Klasszikusok új ruhája” SAD fordulójára
a Rákóczi túrós lepény, fagyira átírt változatát készítettem. Az ízeket sikerült jó
arányban eltalálnom, teljesen hozta ezt az örök klasszikust, noha kissé
elkanyarodtam az eredeti recepttől.
A süteményről bizonyára sokan
tudjátok, hogy nevét nem II. Rákóczi Ferencről kapta, hanem alkotójáról Rákóczi
János szakácsmesterről. A sütemény receptjét először a Magyar Szakács című lapban
közölték 1937-ben. Az 1958-as brüsszeli világkiállításon került bemutatásra, ahol óriási sikerrel szerepelt. A Dobos- torta, a Zserbó mellett még ma is az egyik leghíresebb magyar sütemény.
Hozzávalók a túrófagylalthoz:
- 40 dkg túró
- 2 dl tejszín
- 15 dkg tejföl
- ½ citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- 8 dkg Xukor
Piskótához:
- 3 tojás
- 6 dkg liszt
- 4 dkg étkezési keményítő
- 9 dkg cukor vagy 4 dkg Xukor
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1,5 evőkanál hideg víz
- 1 kávéskanál vanília esszencia
- házi baracklekvár
Habhoz:
- 6 tojás fehérje
- 15-20 dkg porcukor
- 1 csipet só
Elkészítése:
A fagyigép tálkáját 24 órára
fagyasztóba tettem. Másnap a fagylalt hozzávalóit külön tálban összekevertem,
majd a fagyigépbe öntöttem. 40 perc alatt elkészült. A fagylaltot fagyasztóba
tettem.
A sütőt maximum hőmérsékletre
állítottam. 25 x35 cm-es tepsit sütőpapírral béleltem. Kimértem a lisztet,
keményítőt, sütőport, majd elkevertem. A tojások fehérjét és sárgáját
különválasztottam. A fehérjékhez adtam a cukrot, vanília esszenciát, a sót és a
vizet. Robotgéppel kemény habbá vertem. A tojássárgájákat egyenként folyamatos
keverés közben adtam hozzá. A lisztes keveréket több részletben beleszitáltam
és óvatos, de határozott mozdulatokkal elkevertem. A piskótamasszát a tepsibe simítottam.
A sütő elérte a kívánt hőt, beraktam a piskótát és azonnal levettem a hőmérsékletet
170-180 fokra. 15-18 perc alatt sült meg, tűpróbával ellenőriztem. A piskótát
kihűtöttem, és pogácsaszaggatóval a tervezett fagyigombócnál kb. 1 cm-vel
nagyobb méretűre vágtam.
Az időközben kihűlt sütőt
előmelegítettem 130 fokra, egy nagy tepsit pedig sütőpapírral béleltem.
A habhoz a tojásfehérjéket
cukorral, sóval nagyon kemény habbá vertem. A tepsibe helyeztem a
piskótaköröket, melyeket alaposan megkentem baracklekvárral. Ráhelyeztem a
fagyigombócokat, úgy, hogy a gombócok körül egyenletesen kilógjon a piskóta.
Így a sült fagylaltot alulról a piskóta szigeteli el a hőtől, és a gombóc köré
is megfelelő vastagságú habnak kell kerülnie, hogy a kész mű kívül forró, belül
pedig jéghideg legyen.
A gombóc köré kentem egyenletesen a
habot, és szépen eligazítottam. Először habzsákkal próbálkoztam, majd
kiskanállal. Mindenki válassza a számára szimpatikus módszert.
Sütőben 10 percig „szárítottam”,
amíg a hab halvány rózsaszínűre színeződött. Azonnal tálaltam ezt a jegesen
forró finomságot.
Hát ez valami fantasztikus desszert lett: a hideg túrófagyi és a roppanó, meleg tojáshab...hmmm... Igazán jól áll a Rákóczi túrósnak ez a fazonváltás! :)
VálaszTörlésMesés desszertet alkottál, gratulálok! :) Nagyon ötletes és nagyon finom is lehet! :)
VálaszTörlésCsodás a desszerted és az íze nagyon finom lehet!
VálaszTörlésAzt mondom mint a többiek! Csodás!!!!!És milyen finom lehet!!!!
VálaszTörlésCsodás új ruhát kapott a Rákóczi túrós!
VálaszTörlésÉn mindig azt gondoltam, hogy a fagyi megolvad "sütés" közben. Tehát mégsem.
Én pedig eredeti formájában sem ettem soha, sajnos. De az összetevők alapján nagyon finom lehet:)
VálaszTörlésEz szuper! Eredeti formájában is imádom, de így még jobban tetszik! Ügyes...:)
VálaszTörlésKedvencem az eredeti, de ha egyszer eszem ebből, akkor biztos, hogy ez lesz a kedvenc második, de lehet hogy az első????
VálaszTörlésNagyon szuper finomságot készítettél.:)
Nos, le a kalappal, remekmű!
VálaszTörlésSzerintem is remekmű:))
VálaszTörlésMarha jól néz ki!
VálaszTörlésEzt egy élmény lehet elfogyasztani...Forró és jéghideg egyben. Nagyon guszta desszert!
VálaszTörlésGyönyörűséges!! Nagyon szeretem a süteményt, de ebben a formában sem tudnék nemet mondani rá. Sült fagyit én is szoktam készíteni, nagyon szeretjük.:)
VálaszTörlésFantasztikus az ötlet és a kivitelezés is! :)
VálaszTörlésEzt én is megkóstolnám!:))
VálaszTörlésValami ínycsiklandozó finomság!:)
VálaszTörlésFantasztikus ötletes sütemény, és a turó fagylalt után csorog a nyálam, annyira finomnak néz ki, guszta nagyon!
VálaszTörlés