Ezzel a tortával készültem a Nagykörű cseresznyetortája című receptversenyre. A cseresznye zamatához fűszeres tokajit
képzeltem... Az ötletet a hagyományos tortaszerkezettel szakítva így sikerült ehető formába öntenem, remélem elnyeri a
tetszéseteket.
Hozzávalók a tésztához:
- 12 dkg liszt
- 1,5 evőkanál kakaópor
- ½ teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 8 dkg cukor
- 1 tojás
- 1,2 dl tej
- 0,5 dl olaj
- 1 kávéskanál vanília esszencia
Cseresznyés réteghez:
- 4 dl frissen préselt, átszűrt
cseresznyelé
- 3 evőkanál cukor
- késhegynyi fahéj
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 0,5 kg cseresznye
Borhabhoz:
- 2,25 dl tokaji aszú
- 6 egész tojás
- 9 dkg cukor
- 3 csapott evőkanál liszt
- 10 lap zselatin (Dr.Oteker)
- 7 dkg fehér csokoládé
- 1-2 csipet frissen őrölt kardamom
- 1 citrom reszelt héja
- 1-2 kávéskanál citromlé
- 3 dl tejszín
Díszítés:
- 12 szem cseresznye
- pár darab mentalevél
- 1 dl tejszín
- 1 kávéskanál zselatin fix
Elkészítése:
A kevert tészta száraz és nedves
hozzávalóit külön-külön elkevertem, majd összevegyítettem. 26 cm átmérőjű, sütőpapírral
bélelt tortaformába simítottam és előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 perc
alatt megsütöttem. (Tűpróba!)
1 dl
cseresznyelével a pudingport csomómentesre kevertem. A többi cseresznyelevet
cukorral, fahéjjal felmelegítettem, majd hozzáadtam a pudingos keveréket.
Folyamatos keverés közben sűrűre főztem. A cseresznyét kimagoztam,
hozzákevertem. Folpack-kal béleltem egy kb. 18-20 cm átmérőjű mély
üvegtálat, és a cseresznyés keveréket belekanalaztam. 2 órára hűtőszekrénybe
tettem.
A zselatinlapokat hideg vízbe
áztattam. Fém tálban csomómentesre kevertem a tojásokat cukorral, liszttel,
borral. Hozzáadtam a citrom reszelt héját, az apróra vágott fehér csokoládét és
őrölt kardamommal fűszereztem. A tálhoz méretben
illő lábasban vizet forraltam, és a boros keveréket folyamatosan keverve gőz
fölött besűrítettem. A gőzről levéve egyesével hozzákevertem a zselatinlapokat,
melyek a forróság hatására azonnal elolvadtak. Hűlni tettem.
A tejszínt kemény habbá vertem és
kanalanként laza mozdulatokkal hozzákevertem az időközben langyosra hűlt boros
alapot. Citromlével ízesítettem.
Tortatálra helyeztem a tésztát és
ráigazítottam a kapcsos tortaforma oldalát, melyet sütőpapírral béleltem. Ezt a
módszert azért szeretem, mert a kész tortát nem kell késsel körbevágni díszítés
előtt, hanem egyszerűen leemelem a tortaformát és a papírt lehúzom a torta
széléről.
A tésztára simítottam a borkrém
1/3-ad részét, majd ráborítottam a megszilárdult cseresznyezselét, a maradék
krémet rákentem, tetejét elsimítottam. 2 órára hűtőszekrénybe tettem.
Fehér csokoládéból zöldségházmozó
segítségével forgácsokat készítettem. 1 dl tejszínt 1 kávéskanál zselatin fix-el
kemény habbá vertem. A torta tetejére habrózsákat nyomtam, középre pedig
csokiforgácsokat szórtam. A cseresznyeszemeket egyenletesen elrendeztem és pár
mentalevéllel díszítettem.
Nagyon mutatós és bizonyára finom is. :)
VálaszTörlésDe még mennyire, hogy elnyerte a tetszésemet (szerintem mindenkiét, aki látja - hát még aki meg is kóstolhatja:). Gyönyörű és finomságos! :P
VálaszTörlésNaná, hogy elnyerte a tetszésem :) Hát ha még meg is kóstolhatnám...
VálaszTörlésNagyon gyönyörűséges!
VálaszTörlésCsodaszép tortát sütöttél! Borhabtortát én is sütöttem már, nagyon finom, igazi "felnőtt" torta. Így gyümölccsel megkpmponálva pedig még különlegesebb lett. Nagyon guszta!!!
VálaszTörlésNagyon szép lett!!!
VálaszTörlésCsodaszép lett, nagyon finom lehet!:-)
VálaszTörlésCsodás lett,nagyon finom lehet!
VálaszTörlésEz csodás,egy remekmű:) Nekem ez tetszik legjobban, bárcsak meg is kóstolhatnám:)
VálaszTörlésGyönyörű lett, és a receptet olvasva biztosan finom is!
VálaszTörlésOlyan kifinomult és elegáns lett, amilyen minden édességed! Gratulálok hozzá!!
VálaszTörlésMicsoda ötleteid vannak Petra!! Csak ámulok és bámulok!! Fantasztikusan néz ki a tortád és biztosan nagyon finom is. Komolyan mondom, zseniális!!
VálaszTörlésEz a nyertes torta!!!
VálaszTörlésCsodaszép! Kóstoló nélkül is elhiszem, hogy ugyanolyan finom is!
VálaszTörlésHát ez nem semmim, gratulálok a kézügyességedhez! MENNYEI LEHET!
VálaszTörlésCsodálatos..kérhetek egy szeletet?
VálaszTörlésAzt hittem, már írtam hozzá, de biztos a FB-on. Nekem állatira bejön, hogy ilyen a közepe, őrületesen jól néz ki, én megszavazom!
VálaszTörlésJuj, de nagyon jól néz ki!:-)Engem nem fogadnátok örökbe? Gyerek szeretnék lenni nálatok:-)
VálaszTörlésEz a gyönyörü torta, egy ÁLOM! milyen csodás kreativ a készitése, a finom cseresnye, a hab, a tészta...ennyi rétegböl össze állitva, ami mind isteni finom, és még hozzá szépen is illusztráltad a készitését is!
VálaszTörlésKöszi hogy megosztottad velünk!
Remélem te nyertél, mert ez valami csodás, csak nyelek és nyelek, a fél életem adnám most egy szeletért, annyira kívánatos és ki vagyok éhezve egy kis édességre, plusz a cseresznye az egyik kedvencem:-))))
VálaszTörlés