A legelső gasztroblog, amire egy véletlen folytán találtam pár évvel ezelőtt a „Macikonyha” volt. Rögtön megfogtak a gyönyörű felvételek és a receptek. Innen keltezhető a gasztroblogok iránti érdeklődésem… Maci csokimousse-gesztenyemousse tortáját különleges alkalmakra készítettem és aki csak kóstolta a környezetemben, mindenki „ leg-leg” jelzővel emlegette.
Amiért most elkészült, a nagynéném 60. születésnapja. Egy kedves személyiségnek úgy gondoltam, extra torta dukál.
Az eredeti recept teljes leírását itt találjátok. Nálam extra nagy méretben készült. Apróságokon változtattam, nem készítettem olyan szép spirálos piskótát, mint Maci. Kakaós piskótát sütöttem, melyet két részre vágtam. (26 cm-es tortaforma esetében, elég 4 tojásból készült piskóta.)
A krémek leírása Macitól:
„A 3 féle töltelékhez:
6 dl tejszín
3 kis zacskó tejszínhabfixáló (vagy 1 csomag Dr Otker zselatin fix)
1 kanál cukor
40 deka mascarpone
20 deka keserűcsoki (70%-os kakaótartalmú étcsokoládé)
20 deka tejcsoki
25 deka gesztenyemassza
1 ek rum
2 ek porcukor
"amarena" meggy, vagy rumosmeggy
A krémek elkészítése:
A hideg tejszínt 1 ek. cukorral és a habfixálóval keményre felverem.
- Vízgőz fölött megolvasztom a keserűcsokit, és azonnal hozzákeverem a mascarpone 1/3 részéhez. Ebbe a felvert tejszín 1/3-át hozzáforgatom, és a tortaformába simítom.
- A gesztenyét elkeverem a mascarpone 1/3-ával, kevés rummal és 2 ek. cukorral ízesítem, majd a tejszínhab harmadát beleforgatom, és a csokis rétegre kanalazom ügyelve rá, hogy ne keveredjen a két réteg, és elsimítom rajta. Néhány szem amarena meggyet potyogtatok a gesztenyés krémre és picit belenyomkodom.
- A tejcsokit ugyanúgy mint a keserűt, megolvasztom, majd a maradék mascarponéval és tejszínhabbal elkeverem, végül a gesztenyés rétegre kenem.”
A krémek elkészítésekor érdemes a mascarponét kivenni fél órával korábban a hűtőből, mert a csokoládét a jéghideg sajtkrém nagyon gyorsan lehűti, amitől megkeményedik és nagyon nehéz lesz vele tovább dolgozni.
Nálam a gesztenyés réteg tetejére szimpla meggyszemek helyett, fahéjas, rumos meggyöntet került. A meggyöntet leírását Maci receptjének arányaihoz, egy átlagos méretű (26 cm-es tortaforma) tortához adom meg. 1 üveg magozott meggybefőttet leszűrtem, a meggyet félreraktam, a meggybefőtt levét pedig kiegészítettem vízzel 4,5 dl mennyiségre. 1 evőkanál rumot, 1 nagy csipet fahéjat és 1 evőkanál cukrot tettem bele, majd hozzákevertem 1 csomag vaníliás pudingport. Tűzre téve folyamatos keverés közben besűrítettem. Langyosra hűtöttem, majd hozzákevertem a meggyet. A tortába már majdnem teljesen hidegen töltöttem.
Nálam a gesztenyés réteg tetejére szimpla meggyszemek helyett, fahéjas, rumos meggyöntet került. A meggyöntet leírását Maci receptjének arányaihoz, egy átlagos méretű (26 cm-es tortaforma) tortához adom meg. 1 üveg magozott meggybefőttet leszűrtem, a meggyet félreraktam, a meggybefőtt levét pedig kiegészítettem vízzel 4,5 dl mennyiségre. 1 evőkanál rumot, 1 nagy csipet fahéjat és 1 evőkanál cukrot tettem bele, majd hozzákevertem 1 csomag vaníliás pudingport. Tűzre téve folyamatos keverés közben besűrítettem. Langyosra hűtöttem, majd hozzákevertem a meggyet. A tortába már majdnem teljesen hidegen töltöttem.
A krémek különböző árnyalatai a díszítés előtt szépen kirajzolódtak a torta oldalán. A tortát végül felvert tejszínhabbal vontam be, és krémrózsákkal díszítettem
Szemet gyönyörkedtető!!!
VálaszTörlésCsodaszép, igazán:)
VálaszTörlésBoldog szülinapot az ünnepeltnek, gyönyörűséges tortával lepted meg! :) A krémrózsákat hogy készíted? :)
VálaszTörlésMilyen gyönyörű díszítés!! Engem is érdekel a krémrózsák készítése! ;-)
VálaszTörlésHát ez valami csodaszép! Azok a rózsák, hát azokon is ámulok nagyokat! Hogy készülnek? Egyszer megmutatod? Szóval le a kalappal a torta előtt, nagyon-nagyon jól néz ki!!!
VálaszTörlésCsodálatosan szép tortát készítettél! Boldog szülinapot kedves ünnepeltednek!
VálaszTörlésCsatlakozom az előttem szólókhoz, tényleg elképesztően gyönyörűséges tortát készítettél, ami ráadásul még isteni finom is lehetett. Biztos Nagynénéd is nagy örömmel fogadta. Isten éltesse sokáig.
VálaszTörlésMestermű! És az a kép a krémekkel... óóóó :)
VálaszTörlésSzentséges úristen, de gyönyörűséges!!! Igazán méltó a 60. születésnapra - nem találok szavakat :-)
VálaszTörlésIsten éltesse a nagynénéd! :) Rendkívüli tortát készítettél neki, gratulálok!!
VálaszTörlésPetra, ez valami fantasztikusan gyönyörű lett! Az a töltelék...na meg azok a rózsák...Szerencsés aki ilyet kaphatott tőled, Isten éltesse őt sokáig! :)
VálaszTörlésEz gyönyörű lett, és ahogy elnézem, nagyon finom is!
VálaszTörlésEhhez már kell kézügyesség, kitartás, türelem! Gratulálok!
Csodaszép!Nagyon tetszik. :)
VálaszTörlésA tortád gyönyörű lett, valóban nagyon kedves lehet számodra a nagynénéd, hogy ilyen szépséget sütöttél neki :)
VálaszTörlésSok boldogságot az ünnepeltnek!
Petra, gratulálok,ez álomszép lett!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, kedvesek vagytok. Szívem lelkem beletettem. Igyekszem majd megmutatni, hogyan készülnek a rózsák.
VálaszTörlésPetra, ez valami elképesztően gyönyörű!:)
VálaszTörlésElőttem már a többiek elmondták a torta minden erényét!
VálaszTörlésEz nemcsak álomszép, de biztos álomfinom is volt!
Gratulálok hozzá!
Csodás torta, igazi művész vagy! Grat!
VálaszTörlésGyönyörű! :)
VálaszTörléswww.beautyandfashion-makeup.blogspot.com
Ez kérem a bikiniszezonra készülők elleni merénylet! :)
VálaszTörlésA torta csodaszép lett! A krémrózsáid szinte illatoznak. Biztosan nagyon-nagyon finom is.
Sok boldogságot az ünnepeltnek :)
Gratulálok, ez a torta annyira, de annyira gyönyörű!
VálaszTörlés