A sült galambot klasszikus –
korabeli klasszikus – módon készítettem, répával, hagymával, szalonnával
sütöttem. A kis csavar a mártásba került, kapribogyóval, citromhéjjal kissé
pikáns, kellemes kísérője lett a galambnak.
Hozzávalók:
- 2 galamb (Csirkehússal helyettesíthető)
- 2 fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 4-5 szelet füstölt szalonna
- 1,5 dl húsleves
- 1 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál ecet
- 1 citrom reszelt héja
- só, bors
- 2 evőkanál tejföl
- 8-10 kapribogyó
Elkészítése:
Vöröshagymát, sárgarépát
megtisztítva és karikára vágva sütőedénybe helyeztem. Erre az ágyra kerültek a
galambok, melyeket sóval fűszereztem, majd szalonnaszeletekkel betakartam.
Kevés vizet (1,5 dl)
öntöttem alá, és lefedve 180 fokon 1,5 órát, fedő nélkül 30 percet sütöttem. A
párolás során 30 percenként megnéztem, és a saját levével megöntözgettem. (A hús korától függ a sütési idő, ha késsel megszúrva
keménynek érezni, akkor tovább kell a párolni.)
Amikor a hús elkészült, a
sütőedényben visszamaradt levet egy kisebb lábasba öntöttem. 1 evőkanál
liszttel besűrítettem (habverővel csomómentesre kevertem, és felforraltam), a
húslevessel higítottam. Hozzáadtam az ecetet, citromhéjat, kapribogyót és
borssal fűszereztem. Végül hozzáadtam két evőkanál tejfölt, alaposan
elkevertem, de már nem forraltam fel. A sült galambokat, mártással, zöldségekkel és
cukkini palacsintával tálaltam.
Forrás: Czifray, 1829.
A cukkini palacsinta nagyon
egyszerűen készül: Sűrű, cukor nélküli palacsintatésztába a meghámozott
cukkinit (zsengét lehet hámozás nélkül is) nagy lyukú reszelőn belereszeljük,
borssal, és kevés fokhagymával ízesítjük. Kevés olajon mindkét oldalát pirosra
sütjük. Vastagabb palacsinták lesznek belőle.
Alig tértél vissza máris egy ilyen rendhagyó húsételt hozol. :)) Fenséges lehet, sosem ettem még galambot, és biztosan nem utasítanám vissza! Örülök, hogy újra jövögetsz!!! Puszi! :)
VálaszTörlésHúh, nagyon jól néz ki! Elfogadnám vacsorára :)
VálaszTörlésHmmm, ha legközelebb kapok anyósomtól galambot, tuti kipróbálom, mert istenien hangzik :-)
VálaszTörlésValamikor gyerekkoromban ettem galambhúst, de már nem is emlékszem rá. De a fotón isteni finomnak tűnik:)
VálaszTörlésJaj de jól néz ki! Finom lehetett, már ránézésre az :) Egész kiskoromban Anyukám sokszor csinált nekem galambból levest, még halványan emlékszem is rá....
VálaszTörlésSűrűbben tehetnél fel bejegyzéseket, olyan jókat sütsz, főzöl mindig....
Nem ettem még galambot... Azt hittem első ránézésre, hogy bébi csirke. Biztos finom lehetett!
VálaszTörlés