…azaz madártej. Emlékeztek még a
Bazi Nagy Görög Lagzi című filmre? Nagyon kedveltem azokat a részeket ahol apuka
mindet görög származásúnak titulált… Nálam is így van ez a receptekkel, kevés
dolog van, aminek ne lenne egy korabeli változata is.
Hajdanán a madártejet nem tejből,
hanem gazdagon, teljes egészében tejszínből készítették. Így került az én
receptembe is tejszín, amitől még selymesebb lett.
Elkészítése:
- 1 l tej
- 0,5 l tejszín
- 10 dkg nádcukor
- 1 csipet só
- 1 rúd vanília
- 5 tojás
- 1 púpozott evőkanál liszt
Elkészítése: A tojásokat
kettéválasztottam, a tojásfehérjéket 1 evőkanál cukorral és egy csipet sóval
kemény habbá vertem. A tejet (2
dl kivételével) és tejszínt felforraltam, beletettem a
vaníliarúd kikapart magjait és a szárát is. A forró tej alatt visszavettem a
lángot, és a kemény tojásfehérjét evőkanállal formázva adagoltam a tejbe
(egyszerre csak 6-7 db-ot) és 1-1 percig főztem mindkét oldalukon, amíg kicsit
megemelkedtek. Szedőkanállal egyenként kiszedtem és szűrőedényben
lecsepegtettem. A forró tejhez visszaöntöttem a hólapták főzése után
lecsepegett tejet és hozzáadtam a maradék cukrot. Külön edényben a
tojássárgájákat a maradék hideg tejjel és lisztel habverővel elkevertem, majd
apránként adagoltam hozzá a forró tejet folyamatos keverés közben. (Így a hő
kiegyenlítődik, és a forró tejtől nem csapódik ki a tojássárgája.) Visszatettem
a tűzre, besűrítettem. Üvegedénybe öntöttem, a tetejére adagoltam a
tojásfehérje habot és éjszakára behűtöttem. Csokoládéforgáccsal tálaltam.
Forrás: Németh Zsuzsána, 1858.
Csodás! :)
VálaszTörlésSzerintem is!
VálaszTörlésAh, ez igazán gyönyörű! Elképzelem a plusz selymességet amit a tejszíntől kapott...telitalálat! :)
VálaszTörlésIsmét egy igazi finomságot készítettél!
VálaszTörlésKedves Petra, kellemes ünnepeket kívánok neked és családodnak!