Az én drága, kedves olvasóim bizony fel tudják tölteni a lelkemet a mosolyra derítő észrevételeikkel. Esténként, mikor benézek mi újság is a házam táján, kisimulnak a ráncaim… Szabadalmaztatnom kellene, mint új ránctalanító eljárást? Le a Botox-al, írj blogot! Legutóbb például megjegyezték, hogy jó-jó, szépek ezek a bonbonok, de azért most már töltsek fel valami mást is… :DDD
A virtuális csokoládémérgezés kiküszöbölése érdekében ezt az egyszerű, gyors kis haschéfánkot hoztam, melyet eredetileg húslevesek betétjeként tálaltak. Elkészült nálam az a változat is, de már akkor felmerült a gondolat, hogy ezek a húsos-gombás gombócok tökéletes partifalatok lennének. Milyen jól gondoltam. A gyerekeim percek alatt elkapkodták. A recept jó alternatíva a maradék sült csirke felhasználásra.
Hozzávalók:
· 15 dkg sült csirke vagy pulyka
· 10-12 db csiperkegomba
· 1 zsemle
· 1 dl tej
· petrezselyemzöld
· 2 tojássárgája
· só, bors
· szerecsendió
· zsemlemorzsa
Elkészítése:
A maradék sültet és a gombát apróra vágtam. A zsemlét tejbe áztattam, pár perc múltán kinyomkodtam és a húshoz adtam. Sóval, szerecsendióval fűszereztem, végül hozzáadtam a petrezselyemzöldet és a tojássárgájákat is. Alaposan összekevertem, majd vizes kézzel gombócokat formáztam a masszából. A gombócokat zsemlemorzsába forgattam és bő olajban kisütöttem. Kifli és uborkakarikákkal tálaltam.
Forrás: Czifray, 1829.