Ha valaki nem jártas a csokoládé temperálásában, vagy nincs türelme a bonbonkészítés aprólékos fázisaival bíbelődni, de mégis saját készítésű édességgel szeretné karácsonykor meglepni a szeretteit, neki ajánlom ezt a klasszikus alapreceptet. Nagyon változatosan variálható. Az alap ganache-t nem csak kakaóporba, hanem gyakorlatilag bármibe (darált mandulába, dióba, chilibe stb.) lehet forgatni, így minden golyó más ízhatású lesz. A ganache-t is készülhet akár ízesített csokoládéból (pl. jó minőségű narancsos, málnás étcsokoládé) vagy különféle fűszerekkel. Ráadásul rendkívül gyorsan megvan, akár az utolsó pillanatokban is elkészíthető.
Hozzávalók:
· 10 dkg 70 % étcsokoládé
· 0,8 dl tejszín (állati!)
· ½ rúd vanília kikapart magjai
· 1 teáskanál rum
· holland kakaópor
Elkészítése:
A tejszínt felforraltam a vaníliamagokkal és az apróra tört étcsokoládéra öntöttem. Addig kevertem, míg a csokoládé elolvadt és a ganache teljesen egyneművé vált. Hozzákevertem a rumot és hűtőbe tettem. Amikor megfelelő lett az állaga, (formálásra alkalmas, gyurmaszerű) apró golyókat formáztam belőle, a kakaóporba forgattam és papír-kapszlikba tettem. Hűtőben tárolandó. Lezárt dobozban 1 hétig őrzi meg a szavatosságát, viszont ajándékozás előtt csak 1-2 nappal célszerű elkészíteni, mert akkor a legfinomabb!
Forrás: Patay: A Tisza-család szakácskönyve
Nagyon jól néz ki ! Én is kinéztem már egy hasonlót, csak régebben mikor csináltam hamis marcipánost és kakaóporba hömpörgettem meg annyira nem ízlett mert keserű volt ! Arra gondoltam hogy csokireszelékbe fogom forgatni!
VálaszTörlésCsak ámulok, hogy belejöttél ebbe a bonbon készítésbe és micsoda klassz, ötletes darabokat készítesz, az összes nagyon guszta és ahogy nézegetem csak nyelek és nyelek...nagyon finomak lehetnek:-)))))Valóban nem tűnik bonyolultnak és nehéznek, lehet kipróbálom, mert őrületesen édesszájú vagyok és a világ összes minőségi édességét, csokiját megenném szívesen:-)))))
VálaszTörlésNagyon klassz ajándékötlet!
VálaszTörlésGyönyörű lett a kép! Nagyon jó ötletet adtál, ízesített csokival el is fogom készíteni, gasztroajándékként kitűnő! :)))
VálaszTörlésHű, de fincsi! Hasonló ajándékot én is tervezek, majd megmutatom a blogon ;)
VálaszTörlésNekem még mindig ezek a legpraktikusabbak.
VálaszTörlésNagyon mutatósak és látom a karácsonyi hangulat gyűrűzik tovább! :)))
A bonbon formákat még nem próbáltam ki időhiány miatt, és félek kudarc lesz, maghőmérő nélkül, de azért teszek egy kísérletet! Te mire figyelnél a helyemben, hőmérő nélkül? Tudsz tanácsot adni?
Azért Gesztenyét vagy Emőkét is megkérdezem majd. :)
Jujj, ezt most nagyon megkívántam! Finom lehet! :)
VálaszTörlésMegint gyönyörűek a bonbonjaid, mint mindig.
VálaszTörlésKöszönöm a névnapi gratulációt!
Aranyosak a bonbonkák,ilyet én szoktam készíteni:))
VálaszTörlésNAgyon klassz lett:-))
VálaszTörlésAzért én azt tanácsolom, hogy a tejszínt tartalmazó bonbonokat, főleg az ilyet, ami nincs csokiburokban, 1 hétnél tovább ne tartsuk, biztos, ami biztos:-))
Csodás a kép:-)
Barbi!
VálaszTörlésHa megkóstolod az olvasztott csokit és úgy érzed, hogy nem meleg, csak éppen langyos, akkor jó. Nem szabad jobban melegíteni. Sajna kicsit csalósabb az érzékszervünk, mint a hőmérő. Amikor én még nem hőmérőztem, akkor úgy gondoltam, hogy jó a csoki, de most hogy mérem, tudom, hogy meleg volt:-))
Ne félj tőle, nem kell rögtön az egész formát megtölteni, próbáld ki kevesebbel:-)
Petra, én még mindig csak ámulok és bámulok!:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen mindenkinak!
VálaszTörlésBarbi: Gesztenye már meg is adta a választ. Ehhez én sem tudnék mit hozzátenni.
Bátran kísérletezz, mert abból is nagyon sokat tanul az ember, és egyre jobban fog sikerülni! :)
Gesztenye: Köszönöm, már módosítottam is 1 hétre az eltarthatóságot! :)
Nagyon guszta! Jó a tipp, mert én sem vagyok gyakorlott csoki készítő, bár már kedvet kaptam rá! A Karácsonyi hangulat is csodaszép :)
VálaszTörlésHú Petra, ezek csodásan néznek ki, a kép is gyönyörű, ünnepi. Megvan a hangulata a trüffelgolyóknak is, nem kell mindig bonbonozni, no meg gyorsabban is megvan. :-)
VálaszTörlésKöszönöm a jó ötletet, gasztroajándéknak ez remek lesz! Vettem már bonbonformát, de az idén nemigen lesz kipróbálva.
VálaszTörlésMár a fotóddal kedvet csinálsz az elkészítéséhez:-) Nagyon szép!
VálaszTörlésNagyon szépek! Én most a szaloncukor készítésen agyalok. A csomagolást már kitaláltam, a receptötletek meg gyűlnek... :-)
VálaszTörlésGyönyörű a fotó, a hangulat és a bonbon is. Ügyes vagy!
VálaszTörlésAranyosak vagytok! Gesztenye köszönöm, ez eszembe sem jutott volna, mármint, hogy csak párat töltsek meg próbaként! A hőmérséklet megállapítás pedig így biztosan menni fog! Köszönöm még egyszer!!! :)
VálaszTörlésPetra, ezek bonbonok csodásak! Az elkészítés a leírásod alapján egyszerűnek tűnik, a csokitemperálást meg sem próbálnám :)
VálaszTörlésA fotó is tetszik!
Gyönyörűek ezek a bonbonok és a fotód is fantasztikus:) Aki ilyen ajándékot kap, az nagyon szerencsés:)
VálaszTörlésCsodásan néznek ki
VálaszTörlésNa én ilyet tuti fogok csinálni karácsonyra :))
VálaszTörlés