A reményteli várakozás időszaka ez, a keresztény hitvilágban Krisztus eljövetelére, a karácsonyra való felkészülés. Valamikor éjféli harangszó hirdette az advent, valamint az egyházi év kezdetét. Eredete az 5.-6. századra nyúlik vissza, ebben az időben az emberek szigorú böjtöt gyakoroltak. Napfelkelte előtt hajnali miséket tartottak, amelyeket "angyali misének", "aranyos misének" is neveztek. 1611-ben a nagyszombati zsinat advent első vasárnapjától vízkeresztig megtiltotta az esküvőket, zajos mulatságokat. Az adventi koszorú hagyománya ősi időket idéz, kapcsolatban van a téli napforduló szokásaival.
Az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben egy rózsaszín kivételével lila. A gyertyákat vasárnaponként gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor.
Adventi koszorú készítése csupán a XIX. században jött divatba, azonban már a pogány korban is léteztek hasonló ünnepi díszek. Magyalt, fagyöngyöt és örökzöld növényeket használtak az ajtók díszeként. Az évszázadokkal ezelőtti pogány hitvilágban a gonosz szellemeket igyekeztek elűzni, legtöbbször szent növényeik segítségével.
Adventi koszorú készítése csupán a XIX. században jött divatba, azonban már a pogány korban is léteztek hasonló ünnepi díszek. Magyalt, fagyöngyöt és örökzöld növényeket használtak az ajtók díszeként. Az évszázadokkal ezelőtti pogány hitvilágban a gonosz szellemeket igyekeztek elűzni, legtöbbször szent növényeik segítségével.
Európában először Heinrich Wichern, egy lelkész tette az ünnep részévé a koszorút. Egy gyertyákkal díszített csillár segítségével jelezte az árvaház gyermekei számára az ünnepig hátralévő időt.
Hozzávalók:
· 125 g 70%-os étcsokoládé
· 1,25 g porított kakaóvaj
· 10 dkg fehércsokoládé
· 0,7 dl tejszín (állati!)
· 20-25 szelet liofilizált eper
Elkészítése:
A tejszínt felforraltam és az apróra tört csokoládéra öntöttem. Addig kevertem, míg a csokoládé elolvadt és a ganache teljesen egyneművé vált. 10-15 eperszeletet kávédarálóban porrrá zúztam a fehércsokihoz kevertem és lehűtöttem.
A bonbonformát hajszárítóval kissé átmelegítettem. Az étcsokoládét temperáltam és a bonbonformába öntöttem. Habkártya segítségével azonnal lehúztam és a konyhapulthoz óvatosan, de alaposan ütögetve eltávolítottam a buborékokat.
1-2 perc után a formából a tálba visszacsurgattam a csokoládét. Ennyi idő alatt a csokoládé egy része megszilárdul, és vékony burkot képez a bonbonforma mélyedéséiben. Habkártyával ismét lehúztam, majd pár percre hűtőbe tettem.
Amikor megszilárdult a csokihüvelyek feléig töltöttem a kihűlt ganache-t, rá egész eperszeleteket raktam, majd még egy réteg krémet nyomtam. Fél órára hűtőbe tettem.
A csokoládét ismét temperáltam és lezártam a bonbonokat.
Csodálatosan szép bonbont készítettél és nagyon finom lehet ! A szép bevezetődhöz ez pontosan illik olyan ünnepi hangulata van !
VálaszTörlésJaj, de szépek a bonbonok! És a bevezető is nagyon szuper :)
VálaszTörlésNagyon guszta,és boldog adventet kívánok neked is!
VálaszTörlésGyönyörűek a bonbonjaid!
VálaszTörlésNagyon szép lett, gyönyörű a fotód is! Olyan jó, hogy leírod ezeket, a mai rohanó világban legalább egy kicsit kulturálódik az ember, magunktól úgysem olvasnánk utána, mert ilyen részletességgel nem ismerjük a történetet.
VálaszTörlés(Bocsi, hogy mások nevében is írom, de szerintem így van)
Nagyon klasszak a bonbonok, illenek ehhez a szép ünnephez:) Köszönet a bevezetőért is, élvezet volt olvasni:)
VálaszTörlésEz a bonbonod és az előző is nagyon szép és biztos nagyon finom is lehet mindkettő.
VálaszTörlésJaj de szép!!! (amúgy ez most szilikon vagy polikarbonát, mert létezik ez a forma mindkettőben) :) Ügyes vagy!!!!
VálaszTörlésNagyon szép!! És a fotó is:)
VálaszTörlésBékés Adventi Időszakot Nektek
Köszönöm szépen mindenkinek.
VálaszTörlésEmőke: Köszi. Ez szilikon forma. Az a helyzet, hogy nem mertem polit venni, mert azt gondoltam, hogy ahhoz még túl kezdő vagyok. És mi van, ha nem jönnek ki a bonbonok? Lassan kezd érlelődni a gondolat, hogy kellene vennem...
Vivi: Köszönöm. Viszont kívánom! :)
VálaszTörlésJúj, ez mennyei lehet!!! Az epres csoki az egyik kedvencem!
VálaszTörlésGyönyörűek lettek ezek az adventi bonbonok, remélem, lesz elég időd készülődni az Ünnepre. Az epercsík nagyon jól néz ki benbne! :-)
VálaszTörlésMost úgy bekapnék egy párat! Istenem be szépek!
VálaszTörlésBoldog adventet!
Méltó kezdete ez a bonbon az adventi időszaknak!
VálaszTörlésGyönyörű bonbonok lettek és a fotó tökéletes lenne egy magazinba!! Ha túl leszek az elsőn lehet süteményt nem is sütök többé! Az adventi koszorún én is szeretem, ha 3 lila és 1 rózsaszín gyertya van, csak nehéz hozzájutni ezekhez a színekhez. Tudtad, hogy a rózsaszínt harmadiknak kell meggyújtani? Boldog Karácsonyra készülődést kívánok neked!
VálaszTörlésCsodaszép bonbonokat készítettél, biztosan nagyon finomak!!:)
VálaszTörlésNagyon szep a bevezeto es persze a bonbon az mindenkeppen gyonyoru es a foto is egyben! Kivanok Aldot, Bekes keszulodest az Unnepekre!
VálaszTörlés(Barbi szivesen kuldtem volna 3lila es egy rozsaszin osszeallitasu gyertya csomagot! Szinte alig lehet most mast talalni itt!:-s Most ugy latszik ez jott be divatba,eddig ritka volt)
Megint gyönyörűek a bonbonjaid, nem győzlek csodálni!
VálaszTörlésSzépségesek! :O
VálaszTörlésTe honnan veszel liofilizált epret?
VálaszTörlésPetra ezek a bonbonok mesések! A fotó is, az adventi leírás is, szóval csak gratulálni tudok.
VálaszTörlésCsodaszép bon-bonok! Szívesen megkóstolnám! A képek is szépek! Hol vehetnék ilyen speciális epret?
VálaszTörlésGyönyörű bonbonok Petra,és gyönyörű a fotó is!Nagyon ügyes vagy!
VálaszTörlésJudit, Juci, Gerdi,Gizi, Anikó, Katalin, Csipet, Wanna, Ditta: Köszönöm szépen! Boldog adventet kívánok!
VálaszTörlésBarbi: Köszi, viszont kívánom. Nem tudtam, hogy a rózsaszín a harmadik. Megint tanultam valamit.
Tudod, hogy én nagyon drukkolok! :)
Tea, Kriszta: Itt vásárolta meg nekem egy kedves barátném: http://www.goodwillnat.hu/magyar.html
Drága Katám! Köszönöm szépen neked is! Persze, biztosan. Nagyon szeretem ezt az időszakot. :)
VálaszTörlésBoldog Adventi készülődést kívánok!
Gyönyörűek lettek a bonbonok, és a kép is nagyon szép! Boldog adventi időszakot! :)
VálaszTörlésCsodásak lettek a bonbonok:-))
VálaszTörlésInnét már nincs visszaút, jöhet a következő:-))
Petra, gyönyörűséges, mint mindig!:)
VálaszTörlésLegyen örömteli, békés, boldog Advented!
Hm.. ezek a bonbonok! Boldog Adventet!
VálaszTörlésOké, ez lesz a holnapi projekt ;)
VálaszTörlésGyönyörű lett, le a kalappal!
Annyira csábítóak ezek a bonbonok!:-)
VálaszTörlés