Tegnap, miközben igazán kedvesen bátorítottatok a hozzászólásaitokban, már javában készültek a következő bonbonok. Buborék egy darab sincs, roppan és visszacsillan rajta a fény! Hurrá!
Gesztenye jegyezte meg, hogy innen már nincs megállás. Pontosan ez a gondolat futott át az én agyamon is. Egy kis sikerélmény és máris azon veszed észre magad, hogy éjszaka már azon agyalsz milyen ízesítésű ganach-t készíts legközelebb. Fertőző, mint a bárányhimlő...
Vivi el sem tudom mondani, hogy milyen hálás vagyok azért, hogy nálad sajátíthattam el az alapokat. Köszönöm!!!!!!
Visszatérve a bonbonra, miért is cápauszony? Bálintom ötletes megfigyelése szerint a félbevágott bonbon, ha felállítjuk, leginkább arra hasonlít. Kicsit kicsavart módon, de ezt a fantázianevet kapta. Valójában ez egy falevél formájú jégkockatartó, amit egyszer ajándékba kaptam a jeges teához. Temperált csokoládéval remekül működött.
Hozzávalók:
· 125 g 70%-os étcsokoládé
· 1,25 g porított kakaóvaj
· 5 dkg 70 %-os étcsokoládé
· 0,8 dl tejszín (állati!)
· 5 dkg fehércsokoládé
· 1 kávéskanál mandula esszencia
· 1 evőkanál mandulaszelet
· kis maroknyi mazsola és aszalt vörösáfonya apróra vágva
Elkészítése:
A tejszínt felforraltam és az apróra tört csokoládékra öntöttem. Addig kevertem, míg a csokoládé elolvadt és a ganache teljesen egyneművé vált. Hozzákevertem a mandula esszenciát, az aprított mandulát, mazsolát, vörösáfonyát és hűlni hagytam.
A bonbonformát hajszárítóval kissé átmelegítettem. Az étcsokoládét temperáltam és a bonbonformába öntöttem. Habkártya segítségével azonnal lehúztam és a konyhapulthoz óvatosan, de alaposan ütögetve eltávolítottam a buborékokat.
1-2 perc után a formából a tálba visszacsurgattam a csokoládét. Ennyi idő alatt a csokoládé egy része megszilárdul, és vékony burkot képez a bonbonforma mélyedéséiben. Habkártyával ismét lehúztam, majd pár percre hűtőbe tettem.
Amikor megszilárdult a csokihüvelyekbe töltöttem a kihűlt ganache-t. (Kiskanállal is lehet, én nyomózsákot használtam.) Fél órára hűtőbe tettem.
A csokoládét ismét temperáltam és lezártam a bonbonokat.
Annak idején, amikor még viszonylag sok tortát készítettem bevásároltam különféle csokoládéformákból. A maradék ganache felhasználásának kapcsán jutottak eszembe. A gyerekeim ezeket a formákat választották, így ilyen szellemesek-koronásak lettek az első töltött „tábláim”. Lehet találgatni melyik kié?
Jajj, de szépek! És finom is lehet, szívesen megkóstolnám. :))
VálaszTörlésNekem a temperálás mumus. :(
Nagyon szépek:) Először tényleg azt hittem, h cápauszonyról szól a bejegyzés...
VálaszTörlésNagyon szívesen:))
(kakaóvajból csak 1% kell)
Egycsipet!
Próbáld ki a kakaóvajas temperálást és a Mumus kereket old:))
(megtalálod nálam a temperálás bejegyzésnél)
Csipet köszi! Tényleg érdemes kipróbálni, a Vivi által leírt kakaóvajas temperálást, mert nagyon egyszerű! :)
VálaszTörlésVivi: Köszi! Már javítottam is. :)
Ha egyszer beindul a gépezet :-)) Gyönyörűek lettek, hibátlanok!
VálaszTörlésCsodálatosak és hibátlanok a bonbonjaid, örülhet a családod.
VálaszTörlésPetra ezek nagyon szépek!! Istenem csak legyen időm és betanulok! :)) Hol lehet porított kakaóvajat beszerezni?
VálaszTörlésFantasztikus vagy!!! Csodás dolgokat készítetsz, tökéletesek a bonbonok és a csokik is. Gratulálok:)
VálaszTörlésCápauszony:-))) Nagyon-nagyon jó lett, ügyi vagy! Ma délelőtt én is elgondolkoztam rajta... mármint bonbon készítésén. Csak még bátorítom magam, no meg Barbi kérdése engem is foglalkoztat: hol kapható kakaóvaj?
VálaszTörlésNa mert most biztos az aljára dugdostad el a buborékokat!:DD Cseles...cseles!)) Persze, hogy nem. Szépek, és igazán klassz kis töltelék van benne. Régen milyenek voltak a bonbonok? Formára, töltelékre, bevonóra? Vagy erről már írtál posztot valaha? Igazán kíváncsi lennék a reform kor bonbonkáira egy hosszabb lélekzetben.
VálaszTörlésTényleg fantasztikus!! Gyönyörűek! A neve szuper! :))) Nagyon ügyes vagy! :)
VálaszTörlésIstenien néznek ki! :)
VálaszTörlésNekem is van egy polikarbonát formám, de az első próbálkozásom nem sikerült. :( Na, majd legközelebb! :)
Vianne, köszi! :) Olvastam már nálad korábban a temperálásról, akkor meg is néztem azt a terméket, amit ajánlasz, de arra jutottam, hogy amennyi bonbont én készítek, szerintem 10 év alatt sem használnék el egy dobozzal. :))) Majd körbejárom újra a kérdést, köszönöm!
VálaszTörlésPetra, köszi neked is! :)
Porított kakaòvajat a Goodwill Kft-nèl lehet venni.
VálaszTörlésFlòra!
Miért nem sikerült? Beragadt?
Egycsipet!
VálaszTörlésLehet húsok és halak sütéséhez is hasznàlni olaj helyett:)
Csatlakozom az előttem szólókhoz, nagyon szépek ügyes vagy!!!
VálaszTörlésElőször is nagyon szépen köszönöm mindenkinek!
VálaszTörlésCsipet, Barbi, Gerdi: Lányok, az a helyzet, hogy a porított kakaóvajat csak 600 g-os kiszerelésben lehet kapni. Ha megnézitek egy bonbonfajtához szükséges csokimennyiséghez max. 1-2 gramm kell. Én pillanatnyilag azt használtam, amit még Vivitől kaptam. Katucival azonban szóba került, hogy esetleg osztoznánk egy dobozon. Ha komolyan érdekel benneteket, akkor esetleg Katával egyeztetve találhatnánk megoldást. :)
Mondtam én hogy gyakoroljál. Látod nem bíztál magadban! Nagyon ügyes vagy és nagyon szép a bonbonod! Selejtet most nem is csináltál? Pedig abban bíztam hogy azt majd felajánlod nekem!:-))
VálaszTörlésPetra, nagyon köszönöm!!! Ha egyszer belevágok, látom lesznek itt emberek akik segítsenek és én biztosan igénybe is veszem! Puszillak!
VálaszTörlésNagyon szépek! Legszívesebben beléjük harapnék, úgy csalogatnak... :)))
VálaszTörlésÉva neked sohasem küldenék selejtet. Csak tökéletest érdemelsz! Nyisd hamar azt az ablakot!
VálaszTörlésBarbi, szívesen. Szuper lett a pipimuffinod!
Szabina, köszi!
Petra, hogy Te miket nem tudsz! Nagyon guszta....és gondolom finom is....én bele sem mernék kezdeni!
VálaszTörlésNem ragozom :), csak gratulálni tudok, esetleg utánozni ?
VálaszTörlésJajdeszépek! :)
VálaszTörlésA piteforma után azt hiszem én is beszerzek egy bonbonformát, mert nagyon finomakat készítesz te is, kívánom őket:)
VálaszTörlésPetra!
VálaszTörlésGratulálok, gyönyörűek mind!
Csak megerősíteni tudlak, egyszer kell a bonbon készítésbe belekóstolni és szerelem lesz!
De jó ez is, csodaszépek! Szuper a forma, az ízvilág nagyon bejön! Én is azt hittem először, hogy cápauszony volt a vasárnapi ebéd, de szerencsére olyan lábatlan tyúkos cím volt. :-) A táblásak is nagyon jópofák!
VálaszTörlésA bonbonjaid is ugyanolyan tökéletesek, mint az ételeid. Profi vagy minden téren!! Gratulálok!!
VálaszTörlésPetra!
VálaszTörlésUgye, hogy ugye! Én is így kezdtem:-))
Nagyon ügyes vagy!
gyönyörűek lettek a bonbonjaid, nagyon ügyes vagy.
VálaszTörlésNagyon szépek!
VálaszTörlésPetra, kedves vagy, hogy megoldást keresel az érdekünkben kakóvaj ügyben, de nem fosztanálak meg Titeket a készletetek egy részétől. Ti Katucival gyönyörű bonbonokat készíttek, én meg még nem érzem magam érettnek rá. De azért köszi!
VálaszTörlésLátom megfertőződtél :)) Jópofák a formáid :))
VálaszTörlésVianne! Igen, beleragadtak. Sajnos hőmérőm nincs, lehet, hogy ennek hiányában nem sikerült. :(
VálaszTörlésKöszönöm szépen nektek is!
VálaszTörlésFlóra: A temperáláshoz nagyon kell figyelni a csoki hőmérsékletét, amit én sem tudtam, amíg Vivi meg nem tanított. Maghőmérőt a Metroban vettem. Enélkül sajnos csak a szilikon formákban tudsz bonbonozni, mert abból ki tudod nyomogatni az elkészült bonbonokat.
Érdemes megnézni Vivinél a csokitemperálást, mert nem bonyolult dolog. A megfelelő módszerrel a polikarbonát formával is sikerülni fognak. :)
Petra, nagyon sokoldalú vagy, az biztos! De ami a legfontosabb, bármibe kezdesz is bele, a végeredmény csodálatos lesz!:)
VálaszTörlésPetra!Első olvasatra valamilyen tengeri herkentyűre gondoltam!Tényleg cápauszonyra emlékeztet!Gyönyörű roppanós a burok látszik a fényképen!:-)Nagyon,nagyon ügyes vagy!:-)
VálaszTörlésKöszi, akkor majd beszerzek valahonnan maghőmérőt. :))
VálaszTörlésDrága Roza, köszönöm szépen.
VálaszTörlésNelli: Ha már a kisfiam így nevezte el, egyszerűen nem hagyhattam ki. :)
Flóra: Hajrá! :))))
VálaszTörlésPetra! :) Bár én vagyok az aki olvas, de nem kommentel :DD de ezt nem bírom ki!! Nagyon szééép!! És nagyon ügyes vagy!!! :)/előzőt is láttam/ Fertőző! :D - és igen, ilyenkor beindul a bonbonbusiness. :D
VálaszTörlésTényleg a kakaóvajas temperálás a legkönyebb. :)
Nagyon szépek lettek a bonbonok, szinte hallom, ahogy roppannak :)
VálaszTörlés