Okozott egy kis fejtörést ez a kaporna. Mire is asszociál az ember elsőre? Kapor, igaz? Teljesen egyértelmű. Egy kicsit mégis elbizonytalanodtam, és megnéztem a szótárban. A kaporna kapribogyót jelent. Halkan megjegyzem kaporral is finom lenne…
Ez a recept jó alternatíva a rántott hús egészségesebb elkészítéséhez. Végre találtam egy ilyet is az ezer kg szalonnát és ezer kg vajat tartalmazó receptek után! Bevallom ebben a receptben is szerepelt egy kis vaj, de olívaolajra cseréltem.
Hozzávalók:
· 6 szép szelet sertéscomb
· só, bors
· 2 tojás
· zsemlemorzsa
· olívaolaj
· 25 dkg tejföl
· 10 db kapribogyó
· 1 citrom reszelt héja
· 1 csipet só
· citromkarika a tálaláshoz
Elkészítése:
A megmosott sertéscomb szeleteket sóztam, borsoztam. Felvert tojásba és zsemlemorzsába paníroztam. (Nem írtam el, nincs liszt!) Grillserpenyőben kevés olívaolajon pár percig sütöttem, amíg mindkét oldala kapott egy kis színt. A szeleteket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem. A tejfölbe belekevertem a felaprított kapribogyókat, a citromhéjat és a sót. A fűszeres tejfölt a szeletekre kentem és 180 fokon 20-25 perc alatt átsütöttem. Grillezett cukkini karikákkal és steakburgonyával tálaltam. A szeletekre fogyasztáskor citromlevet facsartam.
Forrás: Czifray, 1829.
Nagyon guszta:) Nem sokszor használtam kapribogyót, pedig szeretem. Sose jöttem volna rá, hogy mit jelent a kaporna. Nagyon szép a tálalás.
VálaszTörlésÉn is a kaporra gondoltam elsőre! Nagyon finom lehet....ki fogom próbálni!
VálaszTörlésTényleg nagyon guszta! Nagyon tetszik ez a panírozás és sütés! Biztosan fogok hasonlót készíteni! A tálalás pazar, mint mindig! :)
VálaszTörlésNagyon szépen tálaltad! Én is kaporra gondoltam, de újra tanultam valamit...
VálaszTörlésTetszik a panír,kifogom próbálni!
VálaszTörlésEz finom lehet, érdemes kipróbálni! :))
VálaszTörlésHű, nagyon jól néz ki! Biztosan kipróbálós lesz, kaporral vagy kapornával!
VálaszTörlésMég soha nem kóstoltam a kapribogyót, de biztos nem lehet rossz. Szokás szerint nagyon profi a tálalás, legszívesebben azonnal megkóstolnám :)
VálaszTörlésÉn is egyből a kaporra voksoltam volna, de most már tudom, hogy a kapribogyó! Nagyon guszta, mint mindig! Olyan különleges dolgokat hozol, szeretek benézni hozzád!
VálaszTörlésSzép lett! Panírozás nélkül nem működne?
VálaszTörlésKöszönöm szépen, nagyon kedvesek vagytok.
VálaszTörléswanna: Szerintem biztosan! :)
Nagyon gusztusos a tálalásod! Rántott húst annyira nem szeretek sütni, lehet egyszer kipróbálom helyette ;))
VálaszTörlés