2011. november 4., péntek

Sertésszelet kapornával


Okozott egy kis fejtörést ez a kaporna. Mire is asszociál az ember elsőre? Kapor, igaz? Teljesen egyértelmű. Egy kicsit mégis elbizonytalanodtam, és megnéztem a szótárban. A kaporna kapribogyót jelent. Halkan megjegyzem kaporral is finom lenne…
Ez a recept jó alternatíva a rántott hús egészségesebb elkészítéséhez. Végre találtam egy ilyet is az ezer kg szalonnát és ezer kg vajat tartalmazó receptek után! Bevallom ebben a receptben is szerepelt egy kis vaj, de olívaolajra cseréltem.


Hozzávalók:
·        6 szép szelet sertéscomb
·        só, bors
·        2 tojás
·        zsemlemorzsa
·        olívaolaj
·        25 dkg tejföl
·        10 db kapribogyó
·        1 citrom reszelt héja
·        1 csipet só
·        citromkarika a tálaláshoz

Elkészítése:
A megmosott sertéscomb szeleteket sóztam, borsoztam. Felvert tojásba és zsemlemorzsába paníroztam. (Nem írtam el, nincs liszt!) Grillserpenyőben kevés olívaolajon pár percig sütöttem, amíg mindkét oldala kapott egy kis színt. A szeleteket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem. A tejfölbe belekevertem a felaprított kapribogyókat, a citromhéjat és a sót. A fűszeres tejfölt a szeletekre kentem és 180 fokon 20-25 perc alatt átsütöttem. Grillezett cukkini karikákkal és steakburgonyával tálaltam. A szeletekre fogyasztáskor citromlevet facsartam.

Forrás: Czifray, 1829.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta:) Nem sokszor használtam kapribogyót, pedig szeretem. Sose jöttem volna rá, hogy mit jelent a kaporna. Nagyon szép a tálalás.

    VálaszTörlés
  2. Én is a kaporra gondoltam elsőre! Nagyon finom lehet....ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  3. Tényleg nagyon guszta! Nagyon tetszik ez a panírozás és sütés! Biztosan fogok hasonlót készíteni! A tálalás pazar, mint mindig! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépen tálaltad! Én is kaporra gondoltam, de újra tanultam valamit...

    VálaszTörlés
  5. Ez finom lehet, érdemes kipróbálni! :))

    VálaszTörlés
  6. Hű, nagyon jól néz ki! Biztosan kipróbálós lesz, kaporral vagy kapornával!

    VálaszTörlés
  7. Még soha nem kóstoltam a kapribogyót, de biztos nem lehet rossz. Szokás szerint nagyon profi a tálalás, legszívesebben azonnal megkóstolnám :)

    VálaszTörlés
  8. Én is egyből a kaporra voksoltam volna, de most már tudom, hogy a kapribogyó! Nagyon guszta, mint mindig! Olyan különleges dolgokat hozol, szeretek benézni hozzád!

    VálaszTörlés
  9. Szép lett! Panírozás nélkül nem működne?

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm szépen, nagyon kedvesek vagytok.

    wanna: Szerintem biztosan! :)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon gusztusos a tálalásod! Rántott húst annyira nem szeretek sütni, lehet egyszer kipróbálom helyette ;))

    VálaszTörlés