2011. november 19., szombat

Majdnem feketeerdő bonbon

Ez alkalommal a fekete erdő torta ihlette bonbon született, azzal a különbséggel, hogy aszalt vörös áfonya került bele meggy helyett. Anno az IKEÁ-ban vásárolt jégkockatartót használtam. Jól működött, de a bonbonok felülete emiatt kissé érdes hatású.


Hozzávalók:
·        125 g 70%-os étcsokoládé
·        1,25 g porított kakaóvaj

·        10 dkg fehér csokoládé
·        0,6 dl tejszín
·        ½ vaníliarúd kikapart magjai
·        5 dkg aszalt vörös áfonya
·        5 dkg 70%-os étcsokoládé
·        0,4 dl tejszín
·        1 kávéskanál csokoládé likőr


Elkészítése:
A tejszínt a vaníliával felforraltam és az apróra tört fehér csokoládéra öntöttem. Addig kevertem, míg a csokoládé elolvadt és a ganache teljesen egyneművé vált. Hűlni hagytam.
A tejszínt felforraltam és az apróra tört étcsokoládéra öntöttem. Addig kevertem, míg a csokoládé elolvadt és a ganache teljesen egyneművé vált. Hozzáadtam a likőrt és hűlni hagytam.
A bonbonformát hajszárítóval kissé átmelegítettem. Az étcsokoládét temperáltam és a bonbonformába öntöttem. Habkártya segítségével azonnal lehúztam és a konyhapulthoz óvatosan, de alaposan ütögetve eltávolítottam a buborékokat.
1-2 perc után a formából a tálba visszacsurgattam a csokoládét, és habkártyával ismét lehúztam. 10 percre hűtőbe tettem.
Amikor megszilárdult, a csokihüvelyeket félig töltöttem fehér csokival, rá aszalt vörös áfonyakockákat szórtam és az étcsoki ganache-t rátöltöttem. Fél órára hűtőbe tettem.
A csokoládét ismét temperáltam és lezártam a bonbonokat.

31 megjegyzés:

  1. Gyönyörű! Mint a leggyorsabbnak, az első megjegyzést írónak, jár belőle?? :DDD

    VálaszTörlés
  2. Nekem pedig azért, mert én el is ájultam:))
    Petra, csodásak lettek megint a bonbonjaid!:)

    VálaszTörlés
  3. Persze, kaptok mind a ketten. :)))

    VálaszTörlés
  4. Hű, nagyon szépek lettek! És nagyon finomak is! Azt nem tudom, hogy nekem milyen indokkal jár, de jár egy szem, ugye?!

    VálaszTörlés
  5. Meghoztad a kedvem a bonbonkészítéshez!

    VálaszTörlés
  6. Hú csodás lehetett, gyengém az áfonya, szóval felőlem száműzhetjük a meggyet örökre! :-)

    VálaszTörlés
  7. Ez zseniális, igazi műalkotás!
    Rendkívül finomnak látszik! :-)))

    VálaszTörlés
  8. Petra tudtam én, hogy ilyen hosszú szünet után (tudom milyen iskolás és picur mellett én is elmaradozok :)), valami csodával jössz! Engem aztán semmi érdesség nem zavar, mert az összhatás csodálatos és annyira imádom a bonbonjaid, hogy a hétvégén lehet megrendelem a formákat, meg pár apróságot, úgyis decemberben lesz a névnapom. Én meg állandóan konyhai, vagy háztartási kütyüket kérek minden napomra! Már jöhetne egy parfüm vagy ékszer? Neked van maghőmérőd?
    Csodás hétvégét nektek! Pussz!

    VálaszTörlés
  9. Szerintem direkt szép, hogy ilyen rusztikus! és örülök, hogy mezei eszközökkel is működik a bonbonkészítés, mint pl. jégkockatartó - mert ha nem, akkor gondban leszek a karácsonyi ajándékokkal :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szépek lettek!A tetején van az áfonya és a belsejében pedig a meggykocka?Elviszem, ki fogom próbálni szerintem.

    VálaszTörlés
  11. Petra, nagyon ügyes vagy! Nagyon szépek lettek! Nem kérdéses, az izük is biztos finom!

    VálaszTörlés
  12. Gyönyörűek lettek!

    VálaszTörlés
  13. Hankka: Köszi. :)

    Vesta: Ennek nagyon örülök.

    Katuci: :)))) Köszi.

    Marmalade: Köszönöm. Hát, ízlett a kis családomnak.

    Barbi: Köszi. Én is mindig így vagyok az ajándékokkal... Ha eljutok egy konyhai felszerelés üzletbe, 6 lóval sem lehet kivontatni...
    Igen, van maghőmérőm. Mivel én így tanultam temperálni, ezért beszereztem, és csak azután kezdtem bonbonokat készíteni.
    Ha szilikon formát veszel, akkor a nem temperált csokit is ki tudod belőle szedni, és szép is lesz, csak egy pár nap után a csoki foltosodhat és ha beleharapsz nem fog roppanni.
    Kezdetnek szerintem így is érdemes próbálkozni.:)

    Tejszínhab: Köszi. Hajrá, biztos sikerül majd. :)

    Nelli: Bocsánat, már javítottam is. Mindenhol vörös áfonya van.

    Judit: Köszi. Nem panaszkodtak rá.:)

    Flóra: Köszi.

    VálaszTörlés
  14. Van egy gyulai lány. Valaha a Csaba Tv-nél dolgozott, ma már a bonbonjaiból él. Wágner Beának hivják.

    http://makifood.blogspot.com/2011/11/kerek-csoki-kocka-csoki-szogletes-csoki.html

    Téged vajon hova fog vezetni ez az út?

    VálaszTörlés
  15. Nagyon szép a formájuk! Az ízük meg...csak elképzelni tudom, vagy azt sem. De nem merek próbálkozni bonbongyártással, mert látom nincs megállás:-)

    VálaszTörlés
  16. Nagyon megy már neked a bonbonozás,szépek lettek
    ügyi vagy:))

    VálaszTörlés
  17. Csodás bonbonok, hogy finomak az nem kétséges, de azért kell egy kis bátorság és elszántság, hogy nekilásson valaki az elkészítésének. Én még nem jutottam el idáig, csak "irigykedem" :)

    VálaszTörlés
  18. en is kerek beloluk....annyira szepek es annyira kivanatosak...gratulalok neked Petra , hogy van turelmed ezeket elkesziteni..igazan szep dolog amit nem mindenki ert!;) De le az osszes kalappal elotted!

    VálaszTörlés
  19. Csodálatosak!!! Én így érdesen is elbánnék néhány bonbonkával.:)

    VálaszTörlés
  20. Köszi Petra, így nem kell rögtön mindent beszerezni és hátha, nem leszek, olyan lelkes, akkor meg kidobtam a pénzt az ablakon. Bár szerintem ez nem történhet meg! :D

    VálaszTörlés
  21. Gyönyörűek lettek a bonbonjaid, már szebbek és valószínű finomabbak is, mint amiket üzletben árulnak. Már kész cukrász vagy, gratulálok!

    VálaszTörlés
  22. Ez már túlzás, hogy bármit készítesz csodaszép :)
    Ízben is kinézetben is, fantasztikus!

    VálaszTörlés
  23. Nagyon szép lett, tényleg olyan mint egy minitorta:)

    VálaszTörlés
  24. Hűűű! :O

    Szinte el sem merem árulni, hogy még mindig nem kerültem a bonbonok közelébe sem, pedig napi szinten edzem magam lelkiekben rá. Ma egy sütire olvasztottam csak csokoládét, de ismét rá kellett ébrednem, hogy nekem már ez is problémás. :O :D

    VálaszTörlés
  25. Teakert: Köszönöm, kedves vagy, de nem gondolom, hogy négy bonbon után bárminemű bonbonos jövőről kellene álmodoznom. Én még igencsak kezdőként kóstoltam bele, és valószínűleg marad hobbi. Azért nagyon jól esik, hogy benned ez a gondolat merült fel. :)

    Gerdi: Köszi. Lehet hogy még nálad is eljön az az idő. :)

    Mónika, Wanna, Anikó, Erinacea, Gizi, Katalin, Márti, Vivi: Köszönöm szépen.

    Barbi: Én sem gondolom, hogy elfogy a lelkesedésed. :)

    Csipet: Köszi. Emiatt ne legyen lelki defekted. Én is csak egy hónappal a közös bonbonozás után mertem nekifogni. Az első burkokat olvasztottam is vissza...
    Ne szerénykedj, menni fog! Én drukkolok! :)

    VálaszTörlés
  26. Hú,de gyönyörűek lettek,nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  27. Na ebbe a receptedbe beleszerelmesedtem. Tuti, hogy elkészítem karácsonyra ;) Lesz nagy öröm :D Főleg nekem ;)

    VálaszTörlés
  28. Csodás, és isteni finom a bonbonod. Csorog a nyálam, annyira imádom!

    VálaszTörlés
  29. Petra!
    Szuper lett ez is. Tavaly karácsonykor én is pont ebben készítettem, és nekem sem lett szép fényes benne:-))

    VálaszTörlés