Leánykori nevén mákos kalács. Szépen mutatott volna, de amióta láttam ezt a formázást itt, egyszerűen nem ment ki a fejemből. Már akkor tudtam, hogy mákkal fogom elkészíteni, mert lelki szemeim előtt már láttam, hogy a fekete töltelék milyen szép kontrasztot fog adni a kelt tészta színével. Kicsit pirosabbra sikerült sütni, mint terveztem, de ez nem csökkentette az élvezeti értékét.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 2 dl tejszín
- 25 g élesztő
- 8 dkg cukor
- 1 csipet só
- 8 dkg vaj
- 4 tojássárgája
- 1 kávéskanál vaníliaesszencia
- 1 tojás a kenéshez
Töltelék:
- 20 dkg darált mák
- 5 evőkanál méz
- 1 citrom héja
- ½ citrom leve
- 1 rúd vanília magjai
- 2 dkg vaj
- 1 dl tej
Elkészítése:
A mákot a tejjel és a többi hozzávalóval felfőztem, majd hűlni hagytam. Kenyérsütő üstjébe adagoltam a lisztet, porcukrot és a csipet sót, elkevertem. A vajat megolvasztottam. A tejszínt enyhén meglangyosítottam (Nem szabad túlmelegíteni, langyos legyen!), belekevertem 1 csipet cukrot, belemorzsoltam és elkevertem az élesztőt. Pár perc alatt felfutott. A liszthez öntöttem az élesztős tejszínt, a 4 tojássárgáját és a vaníliaesszenciát.
Dagasztatni kezdtem, mikor a tészta kissé összeállt, hozzáadtam a vajat. A dagasztás végén kivettem a gépből és kelesztő tálban - kevés lisztel megszórva - 45 perc alatt duplájára kelesztettem. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, vékonyra (0,5 -1 cm) nyújtottam.
Kistányért fektettem rá és késsel körbevágtam. A tésztakör közepére tölteléket halmoztam és a tésztát középen, mint egy batyut alaposan összenyomtam.
Megfordítottam és kerekre formáztam, majd kicsit lenyomtam. Úgy nézzen ki, mint egy vastag háromszögsajtos doboz. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem.
Éles késsel 8 helyen bemetszettem, úgy, hogy a közepén maradjon ép tészta. A „szirmokat” kifordítottam.
Konyharuhával letakartam és még egyszer duplájára kelesztettem. A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A felvert tojással lekentem, közepére mandulaszeleteket szórtam. 20 perc alatt pirosra sütöttem. (10 perc után célszerű alufóliát tenni fölé, mert könnyen pirosabbra sülhet, mint szeretnénk.) Porcukorral szórva tálaltam. Ebből a mennyiségből 8 óriási virág lett.
Forrás: Czifray, 1829.
Szépséges! Imádom a mákot, töltelékben, tésztában és rajta - mindenhogyan. :)))
VálaszTörlésTakaros kis virágok! Szebb, mint a hagyományos mákos kalács... Én is alkalmazni fogom!
VálaszTörlésNagyon klassz lett,és biztos finom is!
VálaszTörlésHmmm, mákos! Nagyon szép lett!! Diósan is fincsi, tapasztalatból mondom. :)))
VálaszTörlésGyönyörűek:) Én is nagyon szeretem ezt a formázást, mert olyan szép. A mákot is imádom, és tényleg diósan is isteni, én is próbáltam:)
VálaszTörlésNagyon guszta szép kis virágok lettek! Nagyon finom lehet így mákkal!
VálaszTörlésNaháááát, Petraaaa!:) Csodás lett!:)
VálaszTörlésMegint nem csalatkoztam, gyönyörűségeset alkottál, és biztosan isteni is. Imádom a kelt mákos kalácsot. Lehet, hogy idén karácsonykor ezzel lepem meg a családot a mákos koszorú helyett :)
VálaszTörlésSzép kis mákvirágok! Bevallom, én a mákot nem szeretem, de dióval is remek lehet!!!
VálaszTörlésHogy én ezt milyen régóta nézegetem! Nagyon finom lehet, főleg nekem mákrajongónak! A tészta receptje is nagyon megfogott, tényleg ki kellene próbálni! :) Kapok egy szirmot??? :))
VálaszTörlésNagyon szép kis virágokat sütöttél, és nagyon finomnak is tűnnek! Vittem a receptet!
VálaszTörlésHogy én se maradjak el a dicsérő szavakkal, hát most megteszem...Csodásak! Nagyon ötletes ez a formázás, hasonló, mint az én Mákvirág kalácsom, csak ott egyben van...Legközelebb én is így sütöm meg!
VálaszTörlésCsinos mákvirágok, pont nekem való!
VálaszTörlésFantasztikusan néznek ki. Igazi ünnepi hangulatot varázsolnak
VálaszTörlésCsodásan néznek ki! Én is kifogom próbálni ezt a formázást, tetszik nagyon. :)
VálaszTörlésCsodasan nez ki! Mak nekem is johet minden mennyisegben!
VálaszTörlésPetra, miattad ezt is megkóstolnám, fantasztikusak ezek a kis mákvirágok!
VálaszTörlésPetra-Köszönöm hogy megmutattad a lépéseket fotóban hogyan készitetted ezt a szenzációs virág form mákos kalácsot. Sajnos itt nehezen lehet kapni mákot, csak kis adagban kenyér diszitésre, de gondolom hogy dióval is nagyon finom lenne!
VálaszTörlésKöszönöm szépen mindenkinek!
VálaszTörlésTermészetesen dióval is nagyon finom. :)
Barbikám, megy az a szirom. :)
Nagyon szépek!
VálaszTörlésGyönyörűséges!! Én kakaóval készíteném :D
VálaszTörlésMilyen szépen kinyíltak!Nagyon szépek lettek!:-)
VálaszTörléshat nagyon szepek...mindig mikor itt jarok osztonzest kapok hogy neki fogjak valami kelt tesztanak is de valahogy nem ez volt az en reszem a konyhaban eddig es idegenkedek tole de most jon karacsony es lesz ami lesz en is ki fogom probalni...;) koszi az otletet...:)
VálaszTörlésKöszönöm mindenkinek!
VálaszTörlésHajrá Anikó!