Már megint egy jó kis hús. Tudom, tudom... Szoktam én spenótot is főzni, meg kelkáposzta főzeléket, csak ezeket nem mutatom meg nektek. Hétvégén azonban…
Így került sor erre a finomságra is. Ezer éve készítettem utoljára oldalast, mert túl zsírosnak találom. A pácoláson változtatnék, de egyébként nagyon finom lett.
Hozzávalók:
· 1 kg oldalas
· só, bors
· olaj
· 3 nagy fej vöröshagyma
· 4 gerezd fokhagyma
· 1 db zellergumó
· 2 szál petrezselyemgyökér
· 30 dkg csiperkegomba
Elkészítése:
Az oldalasokat sóztam, borsoztam, vöröshagyma karikákkal és fokhagymagerezdekkel üvegtálba rétegeztem. Olajjal öntöttem fel, hogy teljesen ellepje. 2 napig érleltem, majd az olajat leöntöttem és a húsokról papírtörlővel felitattam a maradékot.
A húsokat és a hagymákat is a tepsibe rendeztem, melléjük került a felkarikázott zeller és a petrezselyemgyökér is. Sóval, borssal fűszereztem. Kevés vizet öntöttem alá, majd lefedve 180 fokon pároltam 1 órán át. Hozzáadtam a negyedelt csiperkegombát, majd lefedve még 30 percig, fedőt eltávolítva + 30 perc alatt ropogósra sütöttem. (A sütési idő alatt kb. 25-30 percenként saját zsiradékával locsolgattam.) Burgonyapürével tálaltam.
(A recepten annyit változtatnék, hogy az oldalashoz más pácot használnék. Só, bors, dijoni mustár összeállítást és ebben egy éjszakát érlelném.)
Forrás: Dobos C. József, 1881.
El is hiszem, hogy finom! Zsír ide vagy oda, én szeretem az oldalast. :D
VálaszTörlésEgyetértek Csipettel! Oldalas jöhet. És a mustáros pác is finom. Gombával még nem sütöttem...ki kell próbálnom.
VálaszTörlésÉn is csatlakozom, szeretem az oldalast, anyukámnak a kedvence volt. Mindenféle pácokkal fel lehet turbózni, ez is nagyon finom lehet, a mustáros pác jól hangzik. Mézes mustáros páccal már sütöttem, az is isteni.
VálaszTörlésEz olyan pasis kaja, de a zöldség a nők kedvéért van benne :) Viccet félretéve én szívesen elolvasom a spenótos fortélyaidat is. Tudod, mikor Svédországban tanultam, nagyon spenóthiányom volt, és elkövettem azt a hibát, hogy mélyfagyasztott spenótot vettem. Ami hagyján, de ráadásul úgy nézett ki mint a húsleveskocka csak zöldben! Na és az íze is olyan volt :D
VálaszTörlésNagyon guszta. Én sokszor sütök oldalast, van amikor benne hagyom a zsírjában és hidegen esszük.
VálaszTörlésAz oldalas is egy örök klasszikus. Kár, hogy ritkán készül, de nem egy reform étel! Szeretjük, úgy is ahogy Kriszti írta, hidegen zsírban, friss ropogós kenyérrel! Nagyon szépen tálaltad! :)
VálaszTörlésNagyon guszta, Mi is imádjuk az oldalast , minden formában :hidegen, melegen...!
VálaszTörlésJó összeállítás, az eredmény pedig guszta, ízre fantasztikus lehet. Őseink tudták, mi a finom.
VálaszTörlésPetra köszönöm a receptet. Ki fogom próbálni....
VálaszTörlésnagyon gusztusos és bizonyára az íze is finom.
Nagyon pasis! :-) Én egyszer szénné égettem, fazekastól, mindenestől, szó szerint... :-)
VálaszTörlésDe szívesen lettem volna a vendégetek,nagyon szeretjük az oldalast mi is ha zsíros ha nem,mi is eszünk sok főzeléket,meg zöldség félét,de ha nincs hús az már hiányzik nagyon:-)Magyon guszta lett!
VálaszTörlésHát vendégeskedtem volna nálatok a hétvégén:)
VálaszTörlésEz a fogás nálunk is nyerő lenne. Nagyon szeretjük. Csak egy kérdés: mit csinálsz az olajjal, amit a nyers húsról leöntesz? És még egy: miért nem írod le, hogy Te hogyan készíted a főzelékeket. Az is érdekes lehet. Mert ahány ház, annyi szokás.
VálaszTörlésEgy jó kis hús mindig jöhet, főleg a férfinépnek:-) Én meg a gombával kezdeném!
VálaszTörlésHát én ezt most meg tudnám enni, pedig ebédeltem :)) Imádom az oldalast :)
VálaszTörlésNagyon szép, illik hozzá a burgonyapüré nagyon.
VálaszTörlésZsír ide vagy oda, mi is szeretjük a jó oldalast.
Egyszer pedig egy J.O. recept szerint szabad tűzön grilleztük, hát az valami mesés lett! Rozmaringos páccal előkészítve.
Éhes lettem, pedig most ettem!)))
VálaszTörlésMi nagyon szeretjük az oldalast :)) Tuti, hogy ezt is szeretnénk :))
VálaszTörlésNagyon finom tud lenni az oldalas! Nagyon guszta pont így krumplipürével szeretem!
VálaszTörlésCsipet, Babette, Trollanyu, Kriszta, Barbi, Angéla, Hobbychef, Nagymamis, Ditta, Kati, Gerdi, Ami, Teakert, Panna, Éva: Nagyon szépen köszönöm a kedves hozzászólásokat.
VálaszTörlésTejszínhab: Svédországban tanultál? De klassz. Az a spenótkocka viszont nagyon rosszul hangzik...
Katuci: :O Jesszus! Elárulom, én is jártam már így. Mondjuk csak az oldalas bánta.
Mária: Ehhez a húshoz nem tetszett nekem ez az olajos pác. Nem illik hozzá. Az olajat egyébként félretettem, és másnap ebben krumplit sütöttem.
Wanna: Szuper finom lehet a rozmaringos pác! Ki fogom próbálni.
Petra!De guszta ez az oldalas!Meg tudnám akár most is enni!:-)Tudom késő van!:-)
VálaszTörlésNagyon finom az oldalas ahogyan készitetted. Egy kimondott finom hétvégi ebéd. Nálunk rögtön el is fogyna!
VálaszTörlésLegközelebb szívesen látlak benneteket egy jó kis oldalas-pecsenyére. :)
VálaszTörlés