Ma ezt a finom húsos-mandulás felfújtat hoztam. Mindenképpen valamilyen mártással –például kapri-, hollandi-, vagy provencei mártással- ajánlom, mert önmagában egy kicsit száraz.
Hozzávalók (4 felfújtformához):
· 25 dkg pulykamell
· 1 zsemle
· 2-3 dl tej
· 8 dkg mandulaszelet
· só, szerecsendió
· liszt
· olívaolaj
· 3 tojás + 1 tojás a kenéshez
· 2 dkg vaj a forma kikenéséhez
Elkészítése:
A zsemlét tejbe áztattam. A pulykamellből 8 kisebb szeletet vágtam, és olívaolajon mindkét oldalát elősütöttem. A hús többi részét apró kockákra vágtam, olívaolajon pirítottam, sóval és szerecsendióval fűszereztem. Hozzáadtam a mandulaszeleteket és 1 -2 percig tovább pirítottam. 1 evőkanál liszttel szórtam, pár keverés után 1 dl tejjel öntöttem fel, és sűrűre főztem. Langyosra hűtöttem.
A sütőformák belsejét vajjal kikentem. A kinyomkodott zsemlét és a tojások sárgáját a húsos alaphoz dolgoztam. A tojásfehérjét egy csipet sóval keményre vertem és laza, de határozott mozdulatokkal belekevertem. (Vigyázni kell, hogy ne törjön össze.) A masszát a formákba simítottam. Egyenesre húztam, és a formák szélét belülről az ujjammal körbehúztam. (Ez a mozdulat azért szükséges, hogy sütés közben fel tudjon emelkedni.)
A massza tetejére helyeztem a hússzeleteket, mandulát és tojással kentem. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-05 perc alatt készült el. Ízlés szerinti mártással ajánlom tálalni.
Forrás: Dobos C. József, 1881.
De guszták lettek! Mártással vagy mártás nélkül, szívesen elfogadnék egyet! :)
VálaszTörlésNagyon ötletes és gusztusos.
VálaszTörlésNagyon guszta!
VálaszTörlésDe jól néznek ki!
VálaszTörlésEddig még csak édes felfújtat sütöttem, de lassan ki kellene próbálni valami ilyesmit is.
El is viszem a receptet! Köszi!
Szépségesek! Remek étel lehet, nekem is mártással lenne szimpatikus! :)
VálaszTörlésÉn is elfogadnék, megkóstolnám, még semmilyen felfújtat sem sütöttem. :)
VálaszTörlésRemekül néz ki, igazán guszta
VálaszTörlésÉrdekes recept, nagyon tetszik!
VálaszTörlésNagyon különleges, guszta, és elegáns étel! Eltudom képzelni mennyire finom lehet bármelyik mártással!
VálaszTörlésCsodás!
VálaszTörlésNagyon tetszik, ez szuper! Alternatív pulykás receptnek karácsonyra is el tudnám képzelni. :)
VálaszTörlésTetszik, nagyon szép lett!
VálaszTörlésSoha nem készítettem még felfújtat,de még enni sem ettem.
VálaszTörlésnagyon jól néz ki:))
Tényleg nagyon szép, és biztos finom is :)!!
VálaszTörlésNagyon guszta!!! Szuper ötleteid vannak, nagyon finom lehetett. Én mártás nélkül is bevállalnám.:))
VálaszTörlésDe szépek! S csak a tojásfehérjétől nőnek így fel?
VálaszTörlésPetra, csúcs vagy! Végre pulykás receptek! :-)
VálaszTörlésSzerintem is csúcs, nagyon szépek:) Az ünnepi asztalon is ott a helyük, finom mártással, ahogy mondtad:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen mindenkinek!
VálaszTörlésGerdi: Igen, csak a tojásfehérjétől. :)
Erről lemaradtam! Pedig isteni, viszem is mert még hasonlót sem sütöttem!! :D Szuper vagy!
VálaszTörlés