2011. október 30., vasárnap

Roston sült afrikai harcsa kaprimártással

A roston sült, provanszi fűszerezésű pácban érlelt halszeletek ellen az egészséges táplálkozás híveinek sem lehet kifogásuk, sőt fogyókúrázóknak is –kevesebb mártással- bátran ajánlom. Ritka alkalom ez nálam. Tudjátok mi ritka még? Most végre enyém lett a fotózott példány.



Hozzávalók:
·        1 kg afrikai harcsa filé
·        8 evőkanál olívaolaj
·        2 citrom leve
·        1 csokor petrezselyemzöld
·       1 kávéskanál tárkony
·        1 kávéskanál rozmaring
·        1 kávéskanál kakukkfű
·        1 nagy fej vöröshagyma
·       
Mártáshoz:
·        1,5 evőkanál liszt
·        2,5-3 dl marhahúsleves
·        1 fej vöröshagyma
·        2 babérlevél
·        2 teáskanál tárkonyecet
·        12-15 db kapribogyó
·        olívaolaj, só

Elkészítése:
A filéket sóztam. A citromlevet, olívaolajat, az aprított petrezselyemzöldet és a zöldfűszereket összekevertem. Ebbe a pácba forgattam a halszeleteket és karikára vágott vöröshagymával rétegezve pár órát (3-4 óra) érleltem. (Az összes pácot a szeletekre öntöttem.)
A mártáshoz olívaolajjal és liszttel rántást készítettem, marhahúslevessel öntöttem fel. Hozzáadtam a babérlevelet, negyedelt vöröshagymát, sót és a tárkonyecetet, ezekkel kevergetve 15 percig főztem. (A folyadékot időnként pótoltam.) A hagymát és babérlevelet kiszedtem belőle. Hozzáadtam a kapribogyókat és még 5-6 percig főztem.
A halszeleteket grillserpenyőben pirosra sütöttem. (Zsiradék hozzáadása nélkül, mert a pácban elegendő olaj volt.) Párolt zöldséggel és rizzsel tálaltam.

Forrás: Dobos C. József, 1881.

21 megjegyzés:

  1. Hűű, de jól néz ki! Nem vagyok valami nagy "halas", de ezt bevállalnám. :)))

    VálaszTörlés
  2. Nagy kedvenc az afrikai harcsa nálunk is. Igazán ötletes a tálalás! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta!!! Kaprimártást már készítettem más halakhoz és nagyon jó. Nagyon szép a tálalásod, nálunk a következő fotóalany a kislányomé:)

    VálaszTörlés
  4. Annyira finom ételeid vannak és olyan "finomak" a képeid is. Nagyon étvágy indító!! És a halat különösen szeretem...

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom lehet ,a tálalás gyönyörű!

    VálaszTörlés
  6. Ismét egy szuper recept,ami gyönyörűen van tálalva.
    Tálalás szempontjából:- esküszöm jobb vagy mint egy menő szakács!!!

    VálaszTörlés
  7. Imádnám, igaz kapri bogyót életemben egyszer láttam, de szét kell nézzek, mert ez nagyon jól hangzik.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jól néz ki! A halat mi is szeretjük, a kapribogyót csak hallásból ismerem, de nagyon finom lehet ez a mártás is! a tálalás nálam is 10 pontot ér!

    VálaszTörlés
  9. Biztos finom nagyon! Én a halat általában nem pácolom, szeretem az ízét. A kapribogyó viszont nagy kedvencem, sok mindenhez használom.

    VálaszTörlés
  10. Vittem a receptet, nagyon jól néz ki! Finom!

    VálaszTörlés
  11. Nagyon finom lehetett! A fotód is nagyon szépre sikerült.

    VálaszTörlés
  12. Nagyon guszta!!! Mi imádjuk a harcsát, mindenképpen megfogom csinálni. Köszi a receptet.:)

    VálaszTörlés
  13. Nagyon finomnak néz ki ezen a módon készitve a harcsát. A kapri bogyót gyakran használom hal, és csirke ételekben...jó pikkáns izt adhatott a halhoz is!

    VálaszTörlés
  14. Engem leginkább a kapri fogott meg. Végre nem kapor vagy citrom. Jó ez így egyben!))

    VálaszTörlés
  15. Nagyon ínycsiklandó! Ezt a harcsát szeretjük mi is! Kapribogyót még nem használtam, majd fogok! :) Szépen tálaltad! :)

    VálaszTörlés
  16. Végre a Tiéd lett! Akkor egészségedre. :-) A halat azért kihagyom továbbra is. :-)

    VálaszTörlés
  17. Petrám, ez ismét csodálatos étel lett!:)

    Kislányodat az Isten éltesse sokáig, legyen boldog gyerekkora, örömteli sikeres felnőttkora!:)

    VálaszTörlés
  18. Köszönöm szépen mindenkinek!

    Drága Roza! Köszönjük szépen!

    VálaszTörlés
  19. Imádom a harcsából készített ételeket, főleg mikor ilyen szép és étvágygerjesztő tálalást látok:):):):)

    VálaszTörlés