2011. október 16., vasárnap

Alma vajas tészta pántlikában

Ez az a recept, amit az elsők között néztem ki Czifray szakácskönyvéből még kora tavasszal. Végre eljött az ideje. A vajastészta puhára párolódott sült almát rejt, amit megkoronáz a töltelék a maga nemes egyszerűségével. Látványos, rafinált desszert. Vaníliaöntettel tálaltam, de egy gombóc vaníliafagyi sem rontaná el az összhatást.

 
Hozzávalók:
·        8 db közepes alma
·        15 dkg finomliszt
·        15 dkg rétesliszt
·        25 dkg vaj
·        0,5 dl víz
·        1 kávéskanál ecet
·        csipet só
·        1 tojás kenéshez
Töltelék:
·        2 nagy alma
·        2 evőkanál cukor
·        ½  citrom reszelt héja
·        3 evőkanál baracklekvár
·        ½ kávéskanál fahéj
·        kb. 0,5-1 dl víz

Elkészítése:
A töltelékhez a megpucolt almákat apró kockára vágtam cukorral szórva dinszteltem. Mikor a levét elforrta, hozzáadtam a vizet, lekvárt, fahéjat és a citromhéjat és lekvár sűrűségűre visszaforraltam, úgy, hogy az almakockák darabosak, de puhák legyenek. A puha vajat, liszttel és sóval késes mixerben elkevertem, hozzáadtam az ecetet, majd lassan adagolva a vizet. (A víz adagolásával óvatosan kell bánni, lehet, hogy nem lesz szükség a teljes mennyiségre.) Az egészet összegyúrtam, amíg összeállt. A tésztát fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe raktam.
Az almákat meghámoztam, magházukat eltávolítottam. A tésztát lisztezett felületen 0,3-0,5 cm vékonyra nyújtottam. Pogácsaszaggatóval 8 kört szaggattam ki belőle. A többit pedig kb. 2 cm széles csíkokra vágtam. 


Az almák alját tojásfehérjével kentem, és rányomtam a tésztaköröket, a célból, hogy megakadályozza a töltelék kifolyását. A kihűlt tölteléket kiskanállal az almák közepébe adagoltam. Az almák tésztával fedetlen részét is bekentem tojásfehérjével, a tésztacsíkokat rátekertem és óvatos mozdulatokkal rányomtam. 


A maradék tojásfehérjéhez hozzáadtam a sárgáját és villával elkevertem, a tésztába burkolt almákat lekentem.  Sütőpapírral bélelt tepsiben sütöttem 180 fokon 20-25 percig. Vaníliaöntettel tálaltam.

Forrás: Czifray, 1829.


29 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! Isteni finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Micsoda szépséges kis desszert! :)))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon mutatós egy desszertke ;-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon ötletes kis recept,és a tálalás mint mindig gyönyörű!( már is mentem el a receptet)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon elegáns kis desszert! Ráadásul még vitamint is tartalmaz gyümölcs formájában! Ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon mutatós, a párolt alma a tésztával és a vaníliamártással... finom! Nem is gondoltam volna, hogy közel kétszáz éve ilyen rafinált, mégis egyszerű, dekoratív desszertet tudtak készíteni!

    VálaszTörlés
  7. Isteni finom lehet:) A látvány is nagyon fantasztikus, egyszerű és mégis különleges recept:)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon mutatós! S milyen fincsi lehet!

    VálaszTörlés
  9. Szép ruhát kapott az almád, meglepően jó kis desszert! (korához képest :))

    VálaszTörlés
  10. Egyszerű és nagyon kellemes desszert. Egy bőséges ebéd után, könnyű levezetés. Nagyon szépen sikerült! Alma almával töltve...Fantasztikus!

    VálaszTörlés
  11. Nagyon csini:) igazi őszi desszert, szeretem a sült almàt. Diòval, mogyoròval lehet mèg dobni a töltelèken

    VálaszTörlés
  12. Nagyon szép a desszert:) Jó ránézni, és megenni:))

    VálaszTörlés
  13. Kikészítesz! Bekuckózós, hideg estékre való finomság!

    VálaszTörlés
  14. Petra, ez már megint irtó jópofa! A neve pedig nagyon bájos!

    VálaszTörlés
  15. Csodás! Imádom az almás dolgokat, ma is s ütöttem, de csak karikára vágva :)

    VálaszTörlés
  16. Nagyon guszta édességet készítettél ! Finom lehetett ezzel a dupla almás megoldással!:)

    VálaszTörlés
  17. Hihetetlenül jó, gyorsan elmentem!!! ;-)

    VálaszTörlés
  18. Ezt én is elmentem! Az almás finomságok nálunk is bejönnek! Ügyes vagy nagyon!

    VálaszTörlés
  19. Nagyon elegáns ez a desszert!!!!

    VálaszTörlés
  20. Mestermű! Egyszerűen tökéletes :-)

    VálaszTörlés
  21. Petra, csak csodálkozom micsoda csodás desszertek kerülnek ki a kezed alól, milyen ügyesen megvalósítod Cifray leírásait!:) Gratula:)

    VálaszTörlés
  22. Ez nagyon jól néz ki Petra! Szuper, csak legközelebb szólj, hogy kérhessek belőle! :)))))

    VálaszTörlés
  23. Nagyon kedvesek vagytok, köszönöm szépen. :)))

    VálaszTörlés
  24. Szépséges tálalás, ebből bizony én is ennék és nem tiltakoznék, hogy köszönöm most nem kérek édességet!

    VálaszTörlés
  25. Fantasztikus egyből ki is próbálom

    VálaszTörlés
  26. Egyszemélyes torta! Szép és finom is!

    VálaszTörlés
  27. Hát igazából te vagy a profi szakács, olyanokat alkotsz, hogy csodájára járunk, ez tényleg vmi nagyon finom lehet, el is készítem egyszer, mert a párom imádja az almás sütiket:)

    VálaszTörlés
  28. Petra ez fenséges lehet!A látvány is csodaszép!:-)Viszem

    VálaszTörlés