Ez az a recept, amit az elsők között néztem ki Czifray szakácskönyvéből még kora tavasszal. Végre eljött az ideje. A vajastészta puhára párolódott sült almát rejt, amit megkoronáz a töltelék a maga nemes egyszerűségével. Látványos, rafinált desszert. Vaníliaöntettel tálaltam, de egy gombóc vaníliafagyi sem rontaná el az összhatást.
Hozzávalók:
· 8 db közepes alma
· 15 dkg finomliszt
· 15 dkg rétesliszt
· 25 dkg vaj
· 0,5 dl víz
· 1 kávéskanál ecet
· csipet só
· 1 tojás kenéshez
Töltelék:
· 2 nagy alma
· 2 evőkanál cukor
· ½ citrom reszelt héja
· 3 evőkanál baracklekvár
· ½ kávéskanál fahéj
· kb. 0,5-1 dl víz
Elkészítése:
A töltelékhez a megpucolt almákat apró kockára vágtam cukorral szórva dinszteltem. Mikor a levét elforrta, hozzáadtam a vizet, lekvárt, fahéjat és a citromhéjat és lekvár sűrűségűre visszaforraltam, úgy, hogy az almakockák darabosak, de puhák legyenek. A puha vajat, liszttel és sóval késes mixerben elkevertem, hozzáadtam az ecetet, majd lassan adagolva a vizet. (A víz adagolásával óvatosan kell bánni, lehet, hogy nem lesz szükség a teljes mennyiségre.) Az egészet összegyúrtam, amíg összeállt. A tésztát fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe raktam.
Az almákat meghámoztam, magházukat eltávolítottam. A tésztát lisztezett felületen 0,3-0,5 cm vékonyra nyújtottam. Pogácsaszaggatóval 8 kört szaggattam ki belőle. A többit pedig kb. 2 cm széles csíkokra vágtam.
Az almák alját tojásfehérjével kentem, és rányomtam a tésztaköröket, a célból, hogy megakadályozza a töltelék kifolyását. A kihűlt tölteléket kiskanállal az almák közepébe adagoltam. Az almák tésztával fedetlen részét is bekentem tojásfehérjével, a tésztacsíkokat rátekertem és óvatos mozdulatokkal rányomtam.
A maradék tojásfehérjéhez hozzáadtam a sárgáját és villával elkevertem, a tésztába burkolt almákat lekentem. Sütőpapírral bélelt tepsiben sütöttem 180 fokon 20-25 percig. Vaníliaöntettel tálaltam.
Forrás: Czifray, 1829.
Nagyon jól néz ki! Isteni finom lehet!
VálaszTörlésEgyszerű és csodás desszert!
VálaszTörlésMicsoda szépséges kis desszert! :)))
VálaszTörlésNagyon mutatós egy desszertke ;-)
VálaszTörlésNagyon ötletes kis recept,és a tálalás mint mindig gyönyörű!( már is mentem el a receptet)
VálaszTörlésNagyon elegáns kis desszert! Ráadásul még vitamint is tartalmaz gyümölcs formájában! Ügyes vagy! :)
VálaszTörlésNagyon mutatós, a párolt alma a tésztával és a vaníliamártással... finom! Nem is gondoltam volna, hogy közel kétszáz éve ilyen rafinált, mégis egyszerű, dekoratív desszertet tudtak készíteni!
VálaszTörlésIsteni finom lehet:) A látvány is nagyon fantasztikus, egyszerű és mégis különleges recept:)
VálaszTörlésNagyon mutatós! S milyen fincsi lehet!
VálaszTörlésSzép ruhát kapott az almád, meglepően jó kis desszert! (korához képest :))
VálaszTörlésEgyszerű és nagyon kellemes desszert. Egy bőséges ebéd után, könnyű levezetés. Nagyon szépen sikerült! Alma almával töltve...Fantasztikus!
VálaszTörlésNagyon csini:) igazi őszi desszert, szeretem a sült almàt. Diòval, mogyoròval lehet mèg dobni a töltelèken
VálaszTörlésNagyon szép a desszert:) Jó ránézni, és megenni:))
VálaszTörlésKikészítesz! Bekuckózós, hideg estékre való finomság!
VálaszTörlésPetra, ez már megint irtó jópofa! A neve pedig nagyon bájos!
VálaszTörlésCsodás! Imádom az almás dolgokat, ma is s ütöttem, de csak karikára vágva :)
VálaszTörlésNagyon guszta édességet készítettél ! Finom lehetett ezzel a dupla almás megoldással!:)
VálaszTörlésHihetetlenül jó, gyorsan elmentem!!! ;-)
VálaszTörlésEzt én is elmentem! Az almás finomságok nálunk is bejönnek! Ügyes vagy nagyon!
VálaszTörlésNagyon elegáns ez a desszert!!!!
VálaszTörlésMestermű! Egyszerűen tökéletes :-)
VálaszTörlésPetra, csak csodálkozom micsoda csodás desszertek kerülnek ki a kezed alól, milyen ügyesen megvalósítod Cifray leírásait!:) Gratula:)
VálaszTörlésEz nagyon jól néz ki Petra! Szuper, csak legközelebb szólj, hogy kérhessek belőle! :)))))
VálaszTörlésNagyon kedvesek vagytok, köszönöm szépen. :)))
VálaszTörlésSzépséges tálalás, ebből bizony én is ennék és nem tiltakoznék, hogy köszönöm most nem kérek édességet!
VálaszTörlésFantasztikus egyből ki is próbálom
VálaszTörlésEgyszemélyes torta! Szép és finom is!
VálaszTörlésHát igazából te vagy a profi szakács, olyanokat alkotsz, hogy csodájára járunk, ez tényleg vmi nagyon finom lehet, el is készítem egyszer, mert a párom imádja az almás sütiket:)
VálaszTörlésPetra ez fenséges lehet!A látvány is csodaszép!:-)Viszem
VálaszTörlés