A 19. századi receptekben gyakran előfordult az ” írósvaj” kifejezés. Ez savanyú tejszínből készített, sok írót tartalmazó, másodrendű vaj. Jellemzően a leveles tészta készítéséhez használták, melyet ötször hajtott íróstésztának neveztek.
A Tisza család receptje alapján dolgoztam, bevallom kényelmesen, bolti leveles tésztából. Így tényleg nagyon gyorsan elkészültek ezek a finom sajtos bukták. Körülbelül ilyen gyorsan el is fogytak...
Hozzávalók:
· 50 dkg leveles tészta (bolti)
· 10 dkg finomliszt
· 10 dkg vaj
· 3 dl tej
· 3 tojás
· 10 dkg trappista sajt
· 10 dkg eidami sajt
· 1 kávéskanál só
Elkészítése:
A töltelékhez a vajat felolvasztottam, folyamatos keverés közben beleszórtam a lisztet és párszor megkevertem. További keverés mellett felöntöttem tejjel és felforralva besűrítettem. (Nekem az a módszer jön be, ha ehhez habverőt használok, így csomómentes lesz.) Akkor jó, ha a puding állagnál legalább kétszer, háromszor keményebb. Hűlni hagytam. Hozzáadtam a tojásokat, a sót és turmixgéppel egyenletesen elkevertem. Végül a reszelt sajtokat dolgoztam bele, itt már elegendő fakanállal alaposan elkeverni.
A kiolvadt leveles tésztát 0,5 cm vékonyra nyújtottam és 8-10 x 8-10 cm-es kockákra vágtam. Közepükre tölteléket halmoztam, szélüket tojásfehérjével kentem és a négy sarkot összenyomtam. A buktákat tojásfehérjével kívül is lekentem közepükre reszelt sajtot szórtam. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15-20 perc alatt pirosra sütöttem. (Valóban forró legyen a sütő!) Ebből a mennyiségből 18 bukta lett.
Forrás: Patay: A Tisza-család szakácskönyve
Ez nagyon ott van! biztos nekünk is ízlene:)
VálaszTörlésEz nekünk is biztosan ízlene, nagyon guszta!
VálaszTörlésNagyon guszta:))
VálaszTörlésNekem is tuti ízlene!!! Nagy előszeretettel használom én is a bolti leveles tésztát! Ügyes kis találmány! A batyud nagyon mutatós lett, azt meg kóstolás nélkül is tudom, hogy finom! :D
VálaszTörlésPraktikus a bolti leveles tészta, biztosan finom ezzel a sajtos töltelékkel!
VálaszTörlésKedves Petra!
VálaszTörlésNagyon Boldog Névnapot Kívánok!!!!
Nagyon guszta kis batyuk, isteni finom lehet!! Feltétlen megsütöm, addig meg gyönyörködöm itt nálad, és közben jó nagyokat nyelek.:))
Szoktam hasonlót készíteni, de csak szimplán sajtot pakolok bele (az a még kényelmesebb változat :D). Alkalomadtán ki fogom ezt a változatot próbálni, biztos, hogy így is szeretni fogjuk. :))
VálaszTörlésMost muszáj vot ezt itt?? Nagyon szeretem az ilyen tipusú leveles, fetás, kapros, sajtos bármit..olyan éhes vagyok, hogy..és mi vár rám? Alma...ez kínzás! Majd nézem a képed miközben eszem...és sírok(((
VálaszTörlésKérek, kérek!!
VálaszTörlésKedves Petra! Szeretettel köszöntelek névnapod alkalmából!
VálaszTörlésA sajtos batyuk nekem is nagyon bejönnek.Majd egyszer ezt is megsütöm.
Kerestem a receptben az írót, de látom nincs. Megkönnyebbültem, mert mifelénk nem kapni. Így viszont egyszerűvé vált az elkészítése ennek a sós sütinek. Nagyon guszta! A sajtos sütik a gyengéim...
VálaszTörlésNagyon guszták lettek:) Abban biztos vagyok, hogy nálunk is sikere lenne. Írót nagyon egyszerű készíteni ha nem jutunk hozzá. 1 bögre tejbe 1 evőkanál ecetet vag citromlevet adunk és 5-10 percet hagyjuk állni, igazából egész éjszaka kellene, de 10 perc után már használható.Boldog Névnapot neked:)
VálaszTörlésEz nekem is nagyon tetszik, imádom a sajtos dolgokat. :))
VálaszTörlésNagyon guszták és nagyon finomak lehetnek! Nagyon boldog névnapot kívánok sok szeretettel! Jó ünneplést!
VálaszTörlésCsuda jól néz ki és feldobja nagyon a főzött sajtkrém is! Vannak jó bolti leveles tészták, ez az a tésztaféle, amivel kár házilag bajlódni, ha nem muszáj! :)
VálaszTörlésEz valami szépséges, ezt is listára teszem. :)))
VálaszTörlésBoldog névnapot kívánok! :)
Na ezek tényleg nagyon guszták és így bolti leveles tésztával gyorsan el is készülnek :D Egyébként Boldog névnapot ;))
VálaszTörlésTipikusan olyan, amit még én is szívesen gyorsan megcsinálnék, mert nem pepecselős, nagyon gusztusos!
VálaszTörlésNagyon guszta lett :)Legszívesebben beleharapnék :)
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésPetra, ez csodás!:) Kicsit normalizálódik a cukrom, biztosan el fogom készíteni:)
VálaszTörlésPicit megkésve, de sok szeretettel kívánok Boldog Névnapot! Isten éltessen!:)
Köszönöm szépen a kedves megjegyzéseket és a névnapi jókívánságokat mindenkinek! :))
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki a batyuk. Bele harapna az ember-lánya:))
VálaszTörlésEz ünnepi süti volt? Boldog névnapot kívánok!
VálaszTörlésKöszönöm!
VálaszTörlésNagyon guszta, és biztos nagyon finom is! Köszönöm a receptet, ki fogom próbálni!
VálaszTörlésUtólag én is boldog névnapot kívánok Neked!
Izgalmas lehet az eredeti írós tészta recept is! Bár kétségtelenül szinte lehetetlen hazai piacokon íróhoz jutni!
VálaszTörlésPetra, elkészítettem hétvégén, nagyon finom lett, engedelmeddel feltenném a blogomra :)
VálaszTörlésJaj, de örülök! Hát hogyne! :)))
VálaszTörlésKöszi :)
VálaszTörlés