Szeretem a burgonyás tészta sokoldalúságát. Gombócként, nudliként, gnocciként, krokettként és most bemutatkozott burgonyalángosként is. Nem okozott csalódást. Pihe-puha, és nagyon finom. Fogyasztható hagyományosan fokhagymával, tejföllel, sajttal. Nálam most köretként debütált. Sikeresen.
Hozzávalók:
· 1 kg burgonya
· 1 tojás
· 1 teáskanál só
· 25-28 dkg finomliszt (amennyit felvesz)
Elkészítése:
A megtisztított burgonyát karikára vágtam, és enyhén sós vízben puhára főztem. Leszűrtem, majd burgonyanyomóval pépesre nyomkodtam. Hidegre hűtöttem. Hozzáadtam a tojást, sót, lisztet és tésztává gyúrtam. 8 cipócskába vágtam, és lisztezett munkafelületen a cipókat egyenként serpenyő méretűre és 0,5cm vékonyra nyújtottam. Teflonserpenyőben olaj nélkül oldalanként kb.2-3 perc alatt kisütöttem. (Időnként papírtörlővel át kell törölni a serpenyőt, mert a nyújtásnál használt, serpenyőben maradó liszt könnyen megég.) Grillezett csirkemellel és salátával tálaltam.
Forrás: Patay: A Tisza-család szakácskönyve
Egyszerű és nagyszerű köret! Így, a tál pedig nagyon étvágy kelesztő. Minden finomság rajta van amit szeretek! Szóval, hová csengessek?? :o)))
VálaszTörlésA burgonyalángost és minden burgonyás finomságot szeretünk, és nem lehet megunni:))
VálaszTörlésSajnos a fotót nem láthatom, valamiért nekem mostanában csak a leírás látszik a blogokban:(:((
Fincsinek látszik!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki. Biztosan finom is!:) Ha jönnek az unokáim, elkészítem nekik:)
VálaszTörlésMilyen kár, hogy nem előbb láttam meg... :) Ma annyira tanácstalan voltam, de így legalább a hétvégi menü már biztosan megvan! Köszi a receptet! :)
VálaszTörlésEz nagyon...! Viszem, köszi! ;))
VálaszTörlésNem csak a lángost dicsérném, hanem azt is, ami mellette van!
VálaszTörlésNagyon guszta az egész összeállítás, jöhetne nekem is:) Már hetek óra kérik a gyerekek, hogy készítsek lángost, igaz ők a hagyományost szeretik, de ez is nagyon jól hangzik.
VálaszTörlésPotato farl, ahogy itt ismerik, de mama is gyakran készítette gyerekkoromban, főképpen télen, masinán ;-)) Elveszett gyerekkor...
VálaszTörlésNagyon guszta és nagyon finom lehetett ! Így köretként nem készítettem, de önmagában nagyon sokszor. Eddig úgy csináltam hogy a tűzhelyre egy vaslapot tettem és azon sütöttem, de legközelebb megpróbálom így edényben hátha kevesebb törmelék keletkezik? A lángosba én tojást nem szoktam tenni!
VálaszTörlésÉn is megyek Krisztivel!! :) Tökéletes tálalás, tökéletes ételekkel! Totálisan megéheztem! :)))
VálaszTörlésÉn is megéheztem!
VálaszTörlésNa jól van akkor én is megyek,de nem csak erre a tálra,hanem az alatta lévőkre is,ami a borleves felett találhatók!!!:):):)Úgy sincs sok időm a fakanál használatára!!!:(:(:(:):):)
VálaszTörlésNagyanyám nagy művésze volt ennek a készítésének. Igazi platnyin a sparhelt tetején sütötte... nyáron kint a szabadban tárcsán szoktuk sütni:)))
VálaszTörlésPetra-ez a burgonyalángos nagyon guszta és finom. Jó ötlet evvel a finom salátábal, és grilles csirkével tálalni!
VálaszTörlésPetra nagyon gusztusos.....és azt is tudom, hogy finom.....én is szoktam hasonlót készíteni, de köretként még nem.......vasárnap kipróbálom....egyébként is csirkét terveztem salátával.
VálaszTörlésKöszönöm! Kellemes hétvégét!
Hááát, énmég eddig ne sütöttem burgonyalángost,...itt a legfőbb ideje! Jó ötlet, mint köret.
VálaszTörlésEz a lángos most nagyon kellett nekem.Pont egy hete emlegettem,szegény nagyim sütötte mindig a platnin,és voltam vendégségben egy olyan helyen,ahol modernebb kiadásban,de platni is volt a konyhában. Azóta gondolkozom,hogy is volt a recept. Hát itt is van.Szerintem a jövő héten biztos megcsinálom,mert imádjuk :)))
VálaszTörlésCsodás párosítás, tetszik, még sosem ettem ilyet.
VálaszTörlésNyámi :))
VálaszTörlésMég soha nem ettem burgonyalángost. Tetszik, hogy nem olajba kell megsütni, biztos kifogom próbálni! :)
VálaszTörlésMi is szeretjük a burgonyás ételeket, és burgonyalángost is szoktam sütni, csak nem így. Ki fogom próbálni, jól hangzik!
VálaszTörlésKöszönöm szépen mindenkinek, örülök, hogy elnyerte a tetszéseteket. Nekem is az tetszett, hogy nem kell olaj hozzá.
VálaszTörlésÉva: Ez egy ilyen recept volt, kellett bele tojás.
Kriszta, Barbi, Mellissina és még sokan mások: Bármikor! ;D
Jelentem ma anyukám krumplilángossal várt (én kértem,hogy csináljon :D ).És mivel ilyen szépen "tálaltad",én is sima zöld salátával ettem. Napokig tudnék ezen élni,annyira imádom!!!
VálaszTörlésDe jó neked! Tényleg nagyon finom, én is fogok még készíteni. :)))
VálaszTörlésPetra, ez isteni finom, grillezett hús és saláták mellé köretként fogyasztottuk mi is és libazsírral lekenve, házi szilvalekvárral.
VálaszTörlés