A magyar paraszti társadalmi rétegek a főétkezés ételeinek összeállításánál állandó, meghatározott, heti étrendet követtek. Legelterjedtebb paraszti megfogalmazása az, hogy hétfő, szerda, péntek tésztaevőnap, kedd, csütörtök, vasárnap húsevőnap, szombat pedig valami gyors hústalan ételé, mert akkor már vasárnapra készülnek. A heti étrend intézmény alapját a római katolikus egyház központi irányítása alapozta meg a húsos és hústalan napok korábban sűrű váltakozásával. A 19. század második felében a hazai szabályzat még a péntek-szombat egész évi hústalan megtartását kívánta meg, amiből a szombat a századfordulón, a péntek a 20. század második felében maradt el. A hét napjain szokásos ételeknek többnyire csak jellege volt kötött, azon belül szabad választást engedve.
Forrás |
Reguly Antal 1857-ben a Fülek környéki nógrádi palócoknál a következő heti étrend változatot rögzítette:
vasárnap | leves reszelt tésztával káposzta „öregen” (főzelék); ha van, disznóhússal |
hétfő | bableves „sürüborsó” vagy kiszaggatott lisztpép („bukta”), illetve főtt tészta („haluska”) valamelyike |
kedd | krumplileves káposzta „öregen”; ha van, disznóhússal |
szerda | „ázalékleves” (borsó, lencse vagy káposzta) főtt tészta (metélt, „gége” vagy „haluska”) |
csütörtök | rántott leves tojással káposzta „öregen”; ha van, disznóhússal |
péntek | bableves főtt tészta („laska”, „gége”) |
szombat | lencseleves zsíron sült krumpli |
1846-ban a nógrádi palócoknál jóval több húst fogyasztó jobbágygazda háztartásában is hasonló étrenddel találkozunk, noha náluk a húsos káposztát a valóságban meg-megszakította paprikás hús. A palóc példában szombaton sült krumpli szerepelt, a Dél-Alföldön a szombat a tésztasütés (lepény, kalács) napja volt.
Ahogy a fenti étrend mutatja, a húsevőnapon nem volt feltétlenül húsétel. Nagyobb munkák, kaszálás, kapálás, aratás, cséplés idején azonban a húsevőnapok húsos betartására törekedtek, ha a családdal napszámos is dolgozott, akkor pedig különösen. Ennek elmaradása rosszallást szült, és sajnálatot keltett. A legnagyobb munkák idején a mindennapi húsételt közfelfogás megengedte. Ennek ellenére ritka volt a fő munkaidőben előforduló sült tészta vagy háromfogásos étrend. Mindkét összeállítás vasárnap gyakoribb. A kívánatosnak tartott vasárnapi étrend egyébként húsleves hússal, húsleves, főtt hús mártással, káposzta hússal, pörkölt, sült tészta ételek legkülönbözőbb kombinációiból állt, egy-három fogásból. Forrás.
Egész jó ez a heti étrend! Nagyon helyes és idilli az a régi, családi fotó :)
VálaszTörlésIgen, én ezt Németből ismerem. Ott még mindig tartják a pénteken hal, szombaton leves, vagyis kissé könnyítünk a gyomor dolgán étrendet. Szokás, hagyomány, fenntmaradt. Vicces lenne mai étrendeket írni a valós étkezési szokásokat alapul véve...rántott hús-krumpli, pöri-galuska, csoki, csipsz, kóla...mikrómenü1, mikrómenü2. Kíváncsi vagyok a "régiek" meddig bírnák?))
VálaszTörlésEgyébként nekem is van egy támpontom a heti étrendnél...Hétfőn általában a vasárnapi megmaradt ételt esszük / mindig marad../, kedden tésztás étel, szerdán főzelék, csütörtökön pedig "valami" körettel, pénteken attól függően, hogy volt e burgonya a héten, akkor az valamilyen formába, szombaton valami egy-tál étel, vasárnap pedig komolyabb menü...A séma változik persze, de mindig van tészta, főzelék és leves, hol hússal, hol hús nélkül.
VálaszTörlésJòk nagyon ezek az időutazàsok:) köszi!!
VálaszTörlésMárti: Köszi.
VálaszTörlésTekert: :DDD Szerintem lehidalnának!
Kriszta: Hétfőn nálunk is a maradék játszik. Hasonlóan hozzád hétköznap főzelék, tészta, illetve egyszerű, gyorsan elkészíthető ételek felváltva. Szombatra általában pénteken megfőzök, mert délelőtt a gyerekekkel tanulunk.
Vasárnap pedig valami munkásabb menü és délután süti. :)))
Vivi: Köszi, örülök, hogy tetszett. :))
VálaszTörlésNagyon szeretem az ilyen jellegű írásaidat, legalább egy picurka betekintést kapunk a múlt gasztro világába.. Érdekes kiskoromban a mamám is minden este megkérdezte, hogy mi legyen másnap az ebéd aztán az alapján döntöttünk hogy a következő nap tésztás vagy húsos nap lesz e... ez a hagyomány nálunk már sajnos feledésbe merült :((
VálaszTörlésÉrdekes és szép emlékeket felidéző az írásod! Nagyszüleim falun laktak, gyerekként emlékszem hogy vasárnap csak leves volt de az jó kiadós egész csirke vagy tyúk főtt abban a húslevesben sok zöldséggel. A húst és zöldséget a leves után tálalták fel és ezután csak sütemény volt.Nem krémes süti hanem kelt tészta valamilyen? Jó régi emlék /legalább 50 éve/ de nagyon jó rá emlékezni!:)) Ilyenkor minden felidéződik bennem!
VálaszTörlésSzerintem túl sok húst eszünk mostanában, de hiába mondom az enyéimnek, nálunk már 1 hústalan nap is felháborodást okoz:) Pedig amikor én még gyerek voltam nem ettünk minden nap húst, pedig volt, mindig tartottunk csirkéket, disznót, kacsát, stb. Vissza kellene térni ehhez a régi étrendhez, bár az valószínűleg válással végződne nálunk:)
VálaszTörlésNagyon tetszik ez az írás. Férjem a nagy húsevő én inkább tésztás vagyok
VálaszTörlésTrollanyut kell ismételjem, mert nálunk is a legnagyobb bűn, ha nincs naponta hús, pedig többször mondtam már, hogy úgy fogok főzni mint az iskolákban óvodákban, hogy hetente van tészta, főzelék leves, bizonyos napokon rendszeresen. Az én gyerekkoromban is vasárnap volt nagy húsos, sütis finom ebéd. Ez a túl sok húsevés nagyon nem egészséges!
VálaszTörlésPanna, Bianka: Néprajzi kutatóktól származik, én csak megmutattam nektek, de örülök, hogy tetszett.
VálaszTörlésÉva: Tényleg nagyon jó érzés, amikor csak egy kép vagy egy mondat felidéz valami kedves emléket. Örülök, hogy ez most a bejegyzésem hatására történt.
Trollanyu: Ha válóok, akkor a világért se iktass be húsmentes napot! A te Aranyemberedet nagyon meg kell becsülni! :)))
Barbi: Egyébként nálunk is nagyon húsosak! Ezért a heti étrendben tudatosan szerepel nálunk a tészta, a főzelék, stb, hogy ne legyen mindennap hús-hússal. :)))
Érdekes, mennyit változott a világ történelmi léptékkel rövid idő alatt.
VálaszTörlésNálunk a gyerekek tésztán élnének és a káposzta komoly gondokat okozna-nem eszik meg:((((( Pedig mi szeretjük, mi nagyok:)
Csak azt szeretném megjegyezni, hogy nem táplálkoztak túl egészségesen, és mégis sokan megérték a 9o feletti kort.
VálaszTörlésDe jó a paraszti konyhába is belelátni, nagyon szeretem ezeket az írásaidat (is).
VálaszTörlés