2011. október 21., péntek

Sertéssült töltött kellel


Érdekesnek találtam ebben a receptben a kelkáposztát ilyen módon köretként tálalva. Az eredeti recept szerint a „csomagocskákat” pároltam. Jó megoldás, csak ebben az esetben fűszeresebbre kell készíteni a tölteléket. Ha újra készíteném, valószínűleg a húsok mellett sütném. A mártás azonban így tökéletes, érdekes, pikáns. Ajánlom.



Hozzávalók:
·         90 dkg sertéscomb
·         8 dkg füstölt szalonna
·         3-4 gerezd fokhagyma
·         só, bors
·         1 dl víz
Töltött kelhez:
·         1 kisebb fej kelkáposzta
·         15 dkg pulyka comb
·         1 szál sárgarépa
·         1 csokor petrezselyem
·         1,5 db zsemle
·         1,5 dl tej
·         2 tojás
·         só, bors
·         3 szelet füstölt szalonna
Pikáns mártáshoz:
·         1 üveg gyöngyhagyma savanyúság
·         2 db babérlevél
·         2 dl víz
·         1 evőkanál liszt
·         a sült visszamaradt zsiradéka
·         1 dl húsleves

Elkészítése:
A megmosott sertéscombot megspékeltem szalonna- és fokhagymacsíkokkal. Sóztam, borsoztam, alá kevés vizet öntöttem. Lefedett sütőedényben 190 fokon 1,5 órát pároltam, majd szeletekre vágtam és lefedve tovább pároltam (20 perc). Fedő nélkül pirosra sütöttem a szeletek mindkét oldalát, összesen 15-25 perc alatt.
A kelkáposztát leveleire szedtem és enyhén sós vízben pároltam. Nem kell szétfőzni, csak addig, amíg a levelek kicsit megpuhulnak. Leszűrtem. Mikor kihűlt, a torzsákat kivágtam.
Eközben elkészítettem a tölteléket. A zsemlét tejbe áztattam. A pulykacombot apró kockákra vágtam és kevés olívaolajon sóval, borssal fűszerezve megpirítottam. Hozzáadtam a reszelt sárgarépát és tovább pirítottam. Belekerült a kinyomkodott zsemle és az apróra vágott petrezselyemzöld. Végül hozzáadtam a felvert tojásokat és folyamatosan keverve megsütöttem. Olyan lesz az állaga, mint a töltött csirke tölteléke. Vágódeszkára egymással szemben két kelkáposzta levelet helyeztem. A tölteléket a kelkáposzta levelekre halmoztam, és két oldalát behajtva feltekertem. Nem tűnt túl stabilnak, ezért raffiával átkötöttem. A csomagokat sós vízben pároltam 30 percig, melybe pár darabka füstölt szalonnát is helyeztem.
A mártáshoz a gyöngyhagymák levét lecsöpögtettem. Enyhén sós vízben a babérlevelekkel fűszerezve 20 percig pároltam. A hús visszamaradt zsírjában 1 evőkanál lisztet pirítottam, majd húslevessel engedtem fel. Hozzáadtam a gyöngyhagymákat a pároló lével együtt. (A babérleveleket eltávolítottam.) Mártás sűrűségűre beforraltam, beállítottam a fűszerezését (só, bors).
A sertésszeleteket a töltött kellel, és a mártással kínáltam.

Forrás: Dobos C. József, 1881.


22 megjegyzés:

  1. Gyönyörű, ahogy a mártás selymes símasága leomlik a húsról. És lám-lám egy egyszerű gyöngyhagyma milyen könnyen megdicsőülhet!Ahogy az olasz mondaná: perfetto!)))

    VálaszTörlés
  2. A kis csomagocskákat úgy husi és mártás nélkül is megenném. De így mindenestől...felséges lehet.

    VálaszTörlés
  3. Úgy gondolom,hogy jó dolga van a családnak,mert szuper ételeket főzöl:))

    VálaszTörlés
  4. Így, ahogy van, egyszerűen zseniális!

    Nagyot nyelő smiley :-))

    VálaszTörlés
  5. Hűűha! Fantasztikus!
    Most pótolom az utóbbi időben elmaradt részeket, az alma vajas tészta pántlikában, na az is hűűűha!
    Marcsi

    VálaszTörlés
  6. Petra!Nagyon fini lehet, a mártás különösen tetszik!:-)

    VálaszTörlés
  7. Ez ám az igazi húst-hússal! A férjed örülhetett! :-)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon finom lehet:) Nekem jöhetnek a csomagocskák kis mártással:)

    VálaszTörlés
  9. Teakert, Gerdi, Mónika, Viki, Marcsis. Nelli: Köszönöm.:)

    Kata: Köszi. Örült. ;)

    Lányok megosztok veletek egy jó sztorit, ami akkor történt, mikor bonbonoztunk Katával.
    Vivi:- Én vegetáriánus vagyok, csak halat ettem a terhességem alatt.
    Kata: - Én 13 évig nem ettem húst, csak azóta, hogy terhes lettem.
    Én: _ Csajok, láttátok a blogomat, én már nem is szólok semmit...

    VálaszTörlés
  10. Trollanyu: Örülök, hogy neked is tetszik. :)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon guszta ! Annyira elegáns étel úgy külsőre mint a tartalma . Nagyon finom zamatos lehet az íze!

    VálaszTörlés
  12. Finom ízkombináció! én nagyon szeretném. Először azt hittem hirtelen a képet nézve, hogy szőlőszem van a mártásban, de utána olvasom, hogy gyöngyhagyma... Guszta!

    VálaszTörlés
  13. Nagyon guszta lett, a csomagocskák is nagyon mutatósak.

    VálaszTörlés
  14. Ez a mártás igazán pikáns, máshoz is el tudom képzelni, ki kell próbálnom :)

    VálaszTörlés
  15. A gyöngyhagyma finom, és a többi is nagyon kecsegtető. Már megint egy különlegesség! A tálalás pedig a szokásos! Mesteri! :)

    VálaszTörlés
  16. Ó jaj, éhezek itt a monitor előtt.. :(((

    VálaszTörlés
  17. Ez megint egy fantasztikus recept. A kis köretcsomagocskák szerintem magukban is megállnák a helyüket!!

    VálaszTörlés
  18. Gyönyörűséges! Éhes lettem! :)))

    VálaszTörlés
  19. Csodás! Így ebéd előtt mindenféle "bűnös" gondolatok jutottak eszembe:))

    VálaszTörlés
  20. Remek étel lehet és nagyon szépen tálaltad, mint mindig! ;)

    VálaszTörlés