Érdekesnek találtam ebben a receptben a kelkáposztát ilyen módon köretként tálalva. Az eredeti recept szerint a „csomagocskákat” pároltam. Jó megoldás, csak ebben az esetben fűszeresebbre kell készíteni a tölteléket. Ha újra készíteném, valószínűleg a húsok mellett sütném. A mártás azonban így tökéletes, érdekes, pikáns. Ajánlom.
Hozzávalók:
· 90 dkg sertéscomb
· 8 dkg füstölt szalonna
· 3-4 gerezd fokhagyma
· só, bors
· 1 dl víz
Töltött kelhez:
· 1 kisebb fej kelkáposzta
· 15 dkg pulyka comb
· 1 szál sárgarépa
· 1 csokor petrezselyem
· 1,5 db zsemle
· 1,5 dl tej
· 2 tojás
· só, bors
· 3 szelet füstölt szalonna
Pikáns mártáshoz:
· 1 üveg gyöngyhagyma savanyúság
· 2 db babérlevél
· 2 dl víz
· 1 evőkanál liszt
· a sült visszamaradt zsiradéka
· 1 dl húsleves
Elkészítése:
A megmosott sertéscombot megspékeltem szalonna- és fokhagymacsíkokkal. Sóztam, borsoztam, alá kevés vizet öntöttem. Lefedett sütőedényben 190 fokon 1,5 órát pároltam, majd szeletekre vágtam és lefedve tovább pároltam (20 perc). Fedő nélkül pirosra sütöttem a szeletek mindkét oldalát, összesen 15-25 perc alatt.
A kelkáposztát leveleire szedtem és enyhén sós vízben pároltam. Nem kell szétfőzni, csak addig, amíg a levelek kicsit megpuhulnak. Leszűrtem. Mikor kihűlt, a torzsákat kivágtam.
Eközben elkészítettem a tölteléket. A zsemlét tejbe áztattam. A pulykacombot apró kockákra vágtam és kevés olívaolajon sóval, borssal fűszerezve megpirítottam. Hozzáadtam a reszelt sárgarépát és tovább pirítottam. Belekerült a kinyomkodott zsemle és az apróra vágott petrezselyemzöld. Végül hozzáadtam a felvert tojásokat és folyamatosan keverve megsütöttem. Olyan lesz az állaga, mint a töltött csirke tölteléke. Vágódeszkára egymással szemben két kelkáposzta levelet helyeztem. A tölteléket a kelkáposzta levelekre halmoztam, és két oldalát behajtva feltekertem. Nem tűnt túl stabilnak, ezért raffiával átkötöttem. A csomagokat sós vízben pároltam 30 percig, melybe pár darabka füstölt szalonnát is helyeztem.
A mártáshoz a gyöngyhagymák levét lecsöpögtettem. Enyhén sós vízben a babérlevelekkel fűszerezve 20 percig pároltam. A hús visszamaradt zsírjában 1 evőkanál lisztet pirítottam, majd húslevessel engedtem fel. Hozzáadtam a gyöngyhagymákat a pároló lével együtt. (A babérleveleket eltávolítottam.) Mártás sűrűségűre beforraltam, beállítottam a fűszerezését (só, bors).
A sertésszeleteket a töltött kellel, és a mártással kínáltam.
Forrás: Dobos C. József, 1881.
Gyönyörű, ahogy a mártás selymes símasága leomlik a húsról. És lám-lám egy egyszerű gyöngyhagyma milyen könnyen megdicsőülhet!Ahogy az olasz mondaná: perfetto!)))
VálaszTörlésA kis csomagocskákat úgy husi és mártás nélkül is megenném. De így mindenestől...felséges lehet.
VálaszTörlésÚgy gondolom,hogy jó dolga van a családnak,mert szuper ételeket főzöl:))
VálaszTörlésÍgy, ahogy van, egyszerűen zseniális!
VálaszTörlésNagyot nyelő smiley :-))
Hűűha! Fantasztikus!
VálaszTörlésMost pótolom az utóbbi időben elmaradt részeket, az alma vajas tészta pántlikában, na az is hűűűha!
Marcsi
Petra!Nagyon fini lehet, a mártás különösen tetszik!:-)
VálaszTörlésEz ám az igazi húst-hússal! A férjed örülhetett! :-)
VálaszTörlésNagyon finom lehet:) Nekem jöhetnek a csomagocskák kis mártással:)
VálaszTörlésTeakert, Gerdi, Mónika, Viki, Marcsis. Nelli: Köszönöm.:)
VálaszTörlésKata: Köszi. Örült. ;)
Lányok megosztok veletek egy jó sztorit, ami akkor történt, mikor bonbonoztunk Katával.
Vivi:- Én vegetáriánus vagyok, csak halat ettem a terhességem alatt.
Kata: - Én 13 évig nem ettem húst, csak azóta, hogy terhes lettem.
Én: _ Csajok, láttátok a blogomat, én már nem is szólok semmit...
Trollanyu: Örülök, hogy neked is tetszik. :)
VálaszTörlésNagyon guszta ! Annyira elegáns étel úgy külsőre mint a tartalma . Nagyon finom zamatos lehet az íze!
VálaszTörlésFinom ízkombináció! én nagyon szeretném. Először azt hittem hirtelen a képet nézve, hogy szőlőszem van a mártásban, de utána olvasom, hogy gyöngyhagyma... Guszta!
VálaszTörlésNagyon guszta lett, a csomagocskák is nagyon mutatósak.
VálaszTörlésEz a mártás igazán pikáns, máshoz is el tudom képzelni, ki kell próbálnom :)
VálaszTörlésA gyöngyhagyma finom, és a többi is nagyon kecsegtető. Már megint egy különlegesség! A tálalás pedig a szokásos! Mesteri! :)
VálaszTörlésÓ jaj, éhezek itt a monitor előtt.. :(((
VálaszTörlésEz megint egy fantasztikus recept. A kis köretcsomagocskák szerintem magukban is megállnák a helyüket!!
VálaszTörlésGyönyörűséges! Éhes lettem! :)))
VálaszTörlésCsodás! Így ebéd előtt mindenféle "bűnös" gondolatok jutottak eszembe:))
VálaszTörlésNagyon guszta és mutatós is!
VálaszTörlésRemek étel lehet és nagyon szépen tálaltad, mint mindig! ;)
VálaszTörlésRemek eledel lett!!!!!
VálaszTörlés