2011. október 7., péntek

Burgonyalángos


Szeretem a burgonyás tészta sokoldalúságát. Gombócként, nudliként, gnocciként, krokettként és most bemutatkozott burgonyalángosként is. Nem okozott csalódást. Pihe-puha, és nagyon finom. Fogyasztható hagyományosan fokhagymával, tejföllel, sajttal. Nálam most köretként debütált. Sikeresen.


Hozzávalók:
·         1 kg burgonya
·         1 tojás
·         1 teáskanál só
·         25-28 dkg finomliszt (amennyit felvesz)

Elkészítése:
A megtisztított burgonyát karikára vágtam, és enyhén sós vízben puhára főztem. Leszűrtem, majd burgonyanyomóval pépesre nyomkodtam. Hidegre hűtöttem. Hozzáadtam a tojást, sót, lisztet és tésztává gyúrtam. 8 cipócskába vágtam, és lisztezett munkafelületen a cipókat egyenként serpenyő méretűre és 0,5cm vékonyra nyújtottam. Teflonserpenyőben olaj nélkül oldalanként kb.2-3 perc alatt kisütöttem. (Időnként papírtörlővel át kell törölni a serpenyőt, mert a nyújtásnál használt, serpenyőben maradó  liszt könnyen megég.) Grillezett csirkemellel és salátával tálaltam.

Forrás: Patay: A Tisza-család szakácskönyve


26 megjegyzés:

  1. Egyszerű és nagyszerű köret! Így, a tál pedig nagyon étvágy kelesztő. Minden finomság rajta van amit szeretek! Szóval, hová csengessek?? :o)))

    VálaszTörlés
  2. A burgonyalángost és minden burgonyás finomságot szeretünk, és nem lehet megunni:))
    Sajnos a fotót nem láthatom, valamiért nekem mostanában csak a leírás látszik a blogokban:(:((

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki. Biztosan finom is!:) Ha jönnek az unokáim, elkészítem nekik:)

    VálaszTörlés
  4. Milyen kár, hogy nem előbb láttam meg... :) Ma annyira tanácstalan voltam, de így legalább a hétvégi menü már biztosan megvan! Köszi a receptet! :)

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon...! Viszem, köszi! ;))

    VálaszTörlés
  6. Nem csak a lángost dicsérném, hanem azt is, ami mellette van!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta az egész összeállítás, jöhetne nekem is:) Már hetek óra kérik a gyerekek, hogy készítsek lángost, igaz ők a hagyományost szeretik, de ez is nagyon jól hangzik.

    VálaszTörlés
  8. Potato farl, ahogy itt ismerik, de mama is gyakran készítette gyerekkoromban, főképpen télen, masinán ;-)) Elveszett gyerekkor...

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta és nagyon finom lehetett ! Így köretként nem készítettem, de önmagában nagyon sokszor. Eddig úgy csináltam hogy a tűzhelyre egy vaslapot tettem és azon sütöttem, de legközelebb megpróbálom így edényben hátha kevesebb törmelék keletkezik? A lángosba én tojást nem szoktam tenni!

    VálaszTörlés
  10. Én is megyek Krisztivel!! :) Tökéletes tálalás, tökéletes ételekkel! Totálisan megéheztem! :)))

    VálaszTörlés
  11. Na jól van akkor én is megyek,de nem csak erre a tálra,hanem az alatta lévőkre is,ami a borleves felett találhatók!!!:):):)Úgy sincs sok időm a fakanál használatára!!!:(:(:(:):):)

    VálaszTörlés
  12. Nagyanyám nagy művésze volt ennek a készítésének. Igazi platnyin a sparhelt tetején sütötte... nyáron kint a szabadban tárcsán szoktuk sütni:)))

    VálaszTörlés
  13. Petra-ez a burgonyalángos nagyon guszta és finom. Jó ötlet evvel a finom salátábal, és grilles csirkével tálalni!

    VálaszTörlés
  14. Petra nagyon gusztusos.....és azt is tudom, hogy finom.....én is szoktam hasonlót készíteni, de köretként még nem.......vasárnap kipróbálom....egyébként is csirkét terveztem salátával.
    Köszönöm! Kellemes hétvégét!

    VálaszTörlés
  15. Hááát, énmég eddig ne sütöttem burgonyalángost,...itt a legfőbb ideje! Jó ötlet, mint köret.

    VálaszTörlés
  16. Ez a lángos most nagyon kellett nekem.Pont egy hete emlegettem,szegény nagyim sütötte mindig a platnin,és voltam vendégségben egy olyan helyen,ahol modernebb kiadásban,de platni is volt a konyhában. Azóta gondolkozom,hogy is volt a recept. Hát itt is van.Szerintem a jövő héten biztos megcsinálom,mert imádjuk :)))

    VálaszTörlés
  17. Csodás párosítás, tetszik, még sosem ettem ilyet.

    VálaszTörlés
  18. Még soha nem ettem burgonyalángost. Tetszik, hogy nem olajba kell megsütni, biztos kifogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
  19. Mi is szeretjük a burgonyás ételeket, és burgonyalángost is szoktam sütni, csak nem így. Ki fogom próbálni, jól hangzik!

    VálaszTörlés
  20. Köszönöm szépen mindenkinek, örülök, hogy elnyerte a tetszéseteket. Nekem is az tetszett, hogy nem kell olaj hozzá.

    Éva: Ez egy ilyen recept volt, kellett bele tojás.

    Kriszta, Barbi, Mellissina és még sokan mások: Bármikor! ;D

    VálaszTörlés
  21. Jelentem ma anyukám krumplilángossal várt (én kértem,hogy csináljon :D ).És mivel ilyen szépen "tálaltad",én is sima zöld salátával ettem. Napokig tudnék ezen élni,annyira imádom!!!

    VálaszTörlés
  22. De jó neked! Tényleg nagyon finom, én is fogok még készíteni. :)))

    VálaszTörlés
  23. Petra, ez isteni finom, grillezett hús és saláták mellé köretként fogyasztottuk mi is és libazsírral lekenve, házi szilvalekvárral.

    VálaszTörlés