Meglepő volt ez a recept, mert eddig a számomra dödölle a burgonyából készült, hagymás zsírral nyakon öntött ételt jelentette. Zemplényi Antónia azonban köleses változatot írt le, ami felkeltette az érdeklődésemet. A recept nagyon egyszerű, a végeredmény pedig remek.
Hozzávalók:
· 20 dkg hántolt köles
· 0,5 - 0,8 dl víz
· só
· 6-8 dkg füstölt szalonna
· 1 nagy doboz tejföl
· 25 dkg túró
Elkészítése:
A szalonnát apró kockákra vágtam és takaréklángon kisütöttem a zsírját. A szalonnapörcöket kiszedtem. A kölest háromszoros mennyiségű sós vízben, kevergetve puhára főztem, amíg az összes vizet magába szívta. Fedővel borítottam, és 10-15 percig állni hagytam. Szalonna zsírjába mártott evőkanállal kiszaggattam. A maradék zsírt a tejföllel összekevertem, ezzel öntöttem le, tetejére túrót és szalonnapörcöket szórtam.
Forrás: Zemplényi Antónia, 1863.
Klassz! Kár, hogy már elkészült a rántott csirke, a fehérje napra, mert különben ezt készítem el! No, de legközelebb!!!
VálaszTörlésMég soha nem ettem kölest, de valóban egyszerűnek tűnik az elkészítése, és finomnak is látszik, úgyhogy kipróbálós mindenképpen! :)
VálaszTörlésMicsoda ötlet! Fantasztikus! :-)
VálaszTörlésTalán nem is olyan nehéz kaja, mint krumplival, ugye?
Én is burgonyás ételként ismertem a dödöllét - eddig :). Ez is nagyon finomnak tűnik, bár kölest még soha nem ettem (régebben a gyerekeknek volt papagájuk, annak vettük madáreleségként).
VálaszTörlésPetra, ez nagyon jól néz ki, soha nem ettem még kölest, de lassan beszerzem. :-)
VálaszTörlésEzt mindenképpen ki kell próbálnom. Nagyon guszta, és isteni lehet! :)
VálaszTörlésÉn is sokat használom a kölest főzés során,a titok az elkészítésben van mindig. Biztos hogy megeszi a család,a tiéd pedig szuper. Mindenkit bátorítanák,hogy próbáljátok ki a kölest mert egészséges!!
VálaszTörlésNagyon guszta és finom lehet! Még nem ettem eddig kölest, de egyszer kipróbálom !
VálaszTörlésNagyon finom
VálaszTörlésNagyon finom télies ételnek látszik :)
VálaszTörlésIrtó finom lehet ez a változat a kölessel:) Nagyon jól néz ki, én nagyon szeretem is a kölest. Egészséges is, semmi sem tarthat vissza, hogy elkészítsem:)
VálaszTörlésNagyon guszta lett! Elmentettem. :)
VálaszTörlésSeafalcon, Hankka: Hajrá! :)
VálaszTörlésViki: Köszi. Nem, nem annyira nehéz. A köles egészséges alapanyag, és a szalonna mennyiségét ízlés szerint lehet változtatni.
Mária: :DDDD Látod mi készülhet a papagáj-eleségből? Ezt a csomagot a biztonság kedvéért inkább a bioboltban vettem meg.
Kata: Köszi. Nekem is ez volt az első próbálkozásom. Kicsit a rizshez tudnám hasonlítani.:)
Szabina: Köszi.
Mónika: Most már én is többet fogom használni. Nagyon tetszik nekem ez az alapanyag.:)
Éva, Bianka, Katalin, Flóra: Köszönöm. :)
Trollanyu: Remélem neked is bejön majd. :)
Petra megint alkottál valami különlegeset! Pedig milyen egyszerű hozzávalókból van. Kímélő étel és biztosan finom! :)
VálaszTörlésNálunk a papagáj él kölesen:-) Már egy ideje fontolgatom a köles bevezetését konyhánkba, de mindig elmarad. Pedig a te alkotásod is olyan jól néz ki! S pofonegyszerű.
VálaszTörlésJól néz ki, megkóstolnám! Kölessel még nem barátkoztam meg...Lehet, meg kéne...
VálaszTörlésSzép lett! Gondolom finom is, én egyszer próbáltam dödöllét készíteni, hagyományos módon, Nem sikerült ! :(
VálaszTörlésIdeje lenne újra megpróbálnom, ez a post inspirál.
Hm.. na akkor ki kell próbálni így is, én még csak nemrég ismerkedtem össze a krumplis változattal, de ez a köleses is tetszik :))
VálaszTörlésHm... jól néz ki, bár én szeretem a krumplis dödöllét, igaz tényleg nem lehet sokat enni belőle, de... sok sülthagymával,sültszalonnával, tejfölözve egyszerűen fenomenális.Nekem.
VálaszTörlésNa most a köles valamiért nem ízlik, nekem van egy kicsit gyógyszeres mellékíze, illata, lehet nem volt kellően ízesítve, mindenesetre kipróbálom egyszer így, hátha megszeretem, mert itt nálad a képen guszta nagyon:-)))))
Petra én imádom a dödöllét (felénk gánica:), szoktam is készíteni. Igaz, csak az egyszerűbb változatát. De a Tiéd megint valami csodálatos!:)
VálaszTörlésNagyon finom lehet,nagyon tetszik!
VálaszTörlésNagyon szeretem, guszta lett nagyon!
VálaszTörlésKöszönöm szépen mindenkinek!
VálaszTörlés