2 in 1, a húsban már a köret is benne van. A töltelék nagyon hasonlít a klasszikus sült csirke töltelékére, csak éppen rizzsel készül. Dobos idejében az egész csirkébe került, szalonnaszeletekkel pedig a csirke mellrészét borították. Az általam elkészített és az eredeti módszerrel is bátran ajánlom.
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemell
- 1 kis fej vöröshagyma
- 25 dkg csiperkegomba
- 15-20 dkg csirkemáj
- 1 kis csomag petrezselyemzöld
-10 dkg rizs
- 20 dkg bacon
- só, bors
Elkészítése:
A megmosott csirkemelleket középen bemetszettem, úgy, hogy a szélén hagytam 0,5-1 cm ép részt. Kihajtottam és kissé kiklopfoltam.
A rizst enyhén sós vízben puhára pároltam. A hagymát apróra vágtam és kevés olívaolajon dinszteltem. Hozzáadtam a felszeletelt gombát és lepirítottam. Apróra vágott petrezselyemmel és borssal fűszereztem. A csirkemájat is beletettem, pár perc alatt átpirítottam, majd sóztam. Hozzákevertem a rizst, még párszor átkevertem, majd levettem a tűzről.
Elkészítettem a tekercseket. Alufóliára szalonnaszeleteket terítettem, erre raktam a megsózott csirkemelleket. (Kettőt helyeztem egymás mellé, így jó vastag tekercseket sikerült készítenem. Kicsit túl vastagok is lettek, így a sütéskor nehezebb volt velük bánni. Célszerű egyesével tekercselni.) A húsok tetejére tölteléket halmoztam, óvatosan felhajtottam a széleket és fóliába csomagoltam. Két szélét betekertem, és a munkalapon a tekercset szabályos hengerformára igazítottam. Ez azért jó, mert a tálaláskor szép formát kapunk a fólia megakadályozza, hogy a töltött hús szétcsússzon. (Kivéve, ha túl vastag a tekercs, mint nálam!)
A hengereket sütőedénybe helyeztem, és kevés vizet aláöntve, lefedve 50 percig pároltam. Fóliából kicsomagolva fedő nélkül még 20-25 percig sütöttem, amíg a szalonnaszeletek szépen megpirultak. Sütőedényben 10-15 percig pihentettem, majd szeleteltem. Salátával tálaltam.
Forrás: Dobos, 1889.
Nagyon guszta a találalás, ínycsiklandó! :) Rizset még nem tettem töltelékbe, de miért ne, így már tényleg csak egy kis saláta kell hozzá, és kész is! Jó ötlet! :)
VálaszTörlésMilyen finom lehet így elkészítve. Nagyon tetszik:)
VálaszTörlésJól hangzik! Rizzsel még nem töltöttem mást csak paprikát és káposztát :)
VálaszTörlésFinom lehet, megjegyzem!
VálaszTörlésHű, de finom lehet! Mindenképpen elkészítem egyszer. Jó hozzá a saláta köret, így egészséges és könnyű étel marad. Nagyon guszta!
VálaszTörlésHasonló módon, -többféle töltelékkel- már én is töltöttem csirkemell filét. Jó ötlet ez a rizses változat is, tetszik. Ki fogom próbálni :)!
VálaszTörlésNagyon finom lehet ! Annyira guszta!
VálaszTörlésIsteni finom lehet, nagyon jó ötlet:) Tényleg nem kell más hozzá, csak egy kis saláta:)
VálaszTörlésNagyon guszta, és szépen is tálaltad!
VálaszTörlésÉn a Te változatod mellett maradnék:-) Igazán ínycsiklandó fogás, friss, ropogós salátával...
VálaszTörlésFigyelek ám mindig,de ezt ma meg is főzöm:))
VálaszTörlésKipróbálandó!!!!
VálaszTörlésImádok minden töltött csirkét, a saláta csak hab a tortán!!!
VálaszTörlésNagyon guszta és finom csirke rolád...imádom benne a tölteléket!
VálaszTörlésNagyon ínycsiklandó! :P
VálaszTörlés