Márton napján gyerekkori kedvencemet mutatom meg nektek. Édesapámtól tanultam, aki zseniálisan készíti. Ropogós héjú friss kenyérrel, paprikával, paradicsommal királyi lakoma. Ha ilyen kis kerámia tálkában tálaljátok, gasztroajándéknak is kitűnő.
Hozzávalók:
-30 dkg libamáj
-7-8 dl kacsazsír
-1 fej vöröshagyma
-2 gerezd fokhagyma
-1 db tv paprika
-1 teáskanál sűrített paradicsom
A kacsazsírt felolvasztjuk, és belehelyezzük a libamájat, úgy hogy a zsiradék teljesen ellepje. Hozzáadjuk a paprikaszeleteket, a megtisztított fokhagymát, vöröshagymát és a sűrített paradicsomot. Lángelosztó felett, lassú tűzön sütjük 1-1,5 órát, amíg a máj külseje pirosra sül. A májat kiemeljük a zsiradékból és kerámia vagy jénai tálkába helyezzük. A zsírból kiszedjük a paprikaszeleteket, a hagymákat, majd a fűszeres zsírt a májra kanalazzuk. Kihűlés után, hűtőszekrényben tároljuk. Sóval csak fogyasztáskor fűszerezzük!
Mennyei lakoma lehet, nagyon guszta! Még egy kis savanyúságot kérnék hozzá!:-))
VálaszTörlésDe jó:)
VálaszTörlésMifelénk nagyon mellőzött volt a Márton nap, nem kapcsolódtak szokások hozzá, pedig a libamájnak igencsak örültem volna:-)
VálaszTörlésIstenien néz ki, és nagyon jó ötlet a gasztroajándék! :)
VálaszTörlésEeeezt imádom!:-)
VálaszTörlésPont ez készül majd holnap, csak kacsamájjal, kacsazsírral, paprika nélkül, jó sok fokhagymával és lilahagymával.
VálaszTörlésBiztos így készítve is nagyon finom a libamáj! Én nem így sütöm, de nagyon el szoktam találni. Ezt a visszajelzésekből tudom, mert én nem eszem meg a májat.
VálaszTörlésElhiszem, hogy királyi lakoma, nem véletlenül olyan drága a máj!
Nagyon finom lehet! A sült májat mi is nagyon szeretjük :))
VálaszTörlésLibamáj, libatepertő... Nem lehet nélkülük Márton nap. Csodás étek!
VálaszTörlésTegnap én is sütöttem egy 40 dkg-os darabot, de én mindig a forró tepertőből kisült zsírba helyezem és kb. 1/2 órai sülés után gyönyörű aranybarnán kész,persze félidőben átfordítom a másik oldalára is, majd kiveszem és kis pihentetés után felszeletelem az ebédhez, úgy tanultam, hogy ha beleszúrsz egy hústűvel és nem jön rózsaszín lé akkor már kész van. A maradékot meg visszateszem a zsírjába és kifagyasztom, reggelire-vacsorára kenyérre hagymával vagy hegyes erős paprikával szoktuk enni, az összes libaságot imádom:-))))
VálaszTörlésPetra fenséges finomság, már Anikónál is nagyokat nyeltem, itt sem teszek másképp! Muszáj lesz készítenem!! :)
VálaszTörlésOlyan jól néz ki, de nem szeretem a májat. Apukám is készített hasonlót, az is guszta volt. De egyszerűen képtelen voltam lenyelni. Pedig úgy szeretném, ha szeretném :)
VálaszTörlés