A karácsony a népi kultúrában olyan nagyünnep volt, amelynek évről-évre visszatérő ételeit a hagyomány igen pontosan előírta. A téli időszak domináns kettős étkezési rendjében a századfordulón a nap fő étkezése, a karácsonyi vacsora, a parasztoknál délutánra esett. A kereszténység előtti mágikus hagyományokban gyökerezően az alkalom bőség- és termékenységvarázsló idő és a halottkultusznak is része. Ez megjelenik a szokásos ételekhez fűzött mágikus magyarázatokban, és ezért készítették el a karácsonyi asztalt is sok helyütt még a 20. században is különlegesen. Ezen az estén a család halottaira nemcsak az asztalon hagyott ételekkel gondoltak, hanem a vacsora előtt a szoba négy sarkába dobott étellel is (dió, lencse „az angyaloknak”). A karácsonyi vacsora minden ételéhez kapcsolódott mágikus magyarázat: a fokhagyma az egészséget védte, a dió elhárította a rontást, a méz megédesítette az éltetet, a mák a bőséget biztosította. Forrás
Zemplényi Antónia mákos kelt kalácsát, eredetileg is "kádakban", kisméretű süteményformákban készítette azzal a különbséggel, hogy a tetejüket tésztával teljesen befedte. Nálam karácsonyi hangulatban csakis így készülhetett...
Hozzávalók:
-50 dkg finomliszt
-1,5 dl tejszín
-0,5 dl tej
-25 g élesztő
-6 dkg cukor
-1 csipet só
-6 dkg vaj
-4 tojássárgája
- 25 dkg mák
- 1,5 dl tej
- 3-4 evőkanál porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- pár csepp citromlé
Elkészítése:
A tésztához lisztet porcukorral, vaníliás cukorral és a csipet sóval elkevertem. A vajat megolvasztottam. A tejszínt és a tejet enyhén meglangyosítottam (Nem szabad túlmelegíteni, langyos legyen!) belekevertem 1 csipet cukrot és belemorzsoltam és elkevertem az élesztőt. Pár perc alatt felfutott. A liszthez öntöttem az élesztős tejszínt, a 4 tojássárgáját.
A turmixgép dagasztóspiráljával dagasztani kezdtem, mikor a tészta kissé összeállt, hozzáadtam a vajat. Alaposan kidolgoztam, amíg szép hólyagos lett a tészta. (15-20 percet vett igénybe.)
Kelesztő tálban - kevés lisztel megszórva - 45 perc alatt duplájára kelesztettem.
A töltelékhez a mákot tejjel és cukorral felfőztem, hozzáadtam a citromhéjat és citromlével ízesítettem.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, 0,3-0,5 cm vastagra nyújtottam és 8-10 cm átmérőjű köröket vágtam ki belőle. A maradék tésztából süteményformával csillagokat, szíveket szaggattam. Szilikonos muffin formába igazítottam a tésztaköröket. Ráhalmoztam a tölteléket, majd ráhelyeztem egy-egy csillag illetve szív formát. Letakarva 30 percig kelesztettem, majd tojásfehérjével megkenve, 180 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütöttem. 10-15 perc után célszerű rátenni egy réteg alufóliát, hogy ne égjen meg a teteje.
Forrás: Zemplényi Antónia, 1863.
Nagyon tetszik a kis kádkád :))
VálaszTörlésNagyon szépséges:)
VálaszTörlésA bőség jegyében egész kád mák:-) Helyes kis kádak!
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki :) Kellemes Ünnepeket Kívánok :)
VálaszTörlésIgazi ünnepies!
VálaszTörlésHelyesek a mákos kádkáid, meg a gyümölcskenyér bonbonjaid is!
VálaszTörlésÁldott, békés ünnepeket kívánok!
Helyesek a mákos kádkáid, meg a gyümölcskenyér bonbonjaid is!
VálaszTörlésÁldott, békés ünnepeket kívánok!
Nagyon kis cukik a sütikék, megkóstolgatnám szívesen.
VálaszTörlésBoldog karácsonyt és új évet Nektek, ölellek szeretettel:-))))
Nagyon szép a neve, és gyönyörűek is:) Boldog Karácsonyt, szép, meghitt ünnepet kívánok Nektek:)
VálaszTörlésHangulatos :-) Szép ünnepet kívánok!
VálaszTörlésNagyon finom kádacskák! Áldott Karácsonyt Kívánok!
VálaszTörlésNagyon szépek lettek! Békés, Boldog Karácsonyt kívánok! :)
VálaszTörlésKedves Petra, nagyon szép karácsonyi ünnepet kívánok nektek!
VálaszTörlésFinom kis sütemények, főleg, hogy mákos!
VálaszTörlésDrága Petra kívánok Nektek nagyon boldog, békés karácsonyt! :)
Boldog, békés karácsonyt kívánok Nektek!
VálaszTörlésSzépek a kádkák! Boldog karácsonyt!
VálaszTörlés