A Süss, Alkoss, Díszíts! háziasszonya
Trollanyu igazán hálás témát adott: „Öltöztessétek ünnepi ruhába
kedvenceiteket”. A sütinyalókát már régen ki szerettem volna próbálni, ehhez Zsuzsi blogja adta a kezdő lökést, ahol nagyon hasznos tippeket és fázisfotókat is
találtam. Nálam csokoládés-diós alapból készültek, amihez karácsonyt idéző
ízeket is igyekeztem csempészni. A gyerekeim határozottan értékelték. Bevallom,
hogy én sem bírtam megállni, hogy bele ne harapjak egybe, mikor végeztem a
fotózással…
Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg liszt
- 1 csipet teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 6 dkg cukor
- 1 evőkanál kakaópor
- 6 dkg apróra vágott étcsokoládé
- 3 dkg durvára vágott dió
- 1,5 dl tej
- 0,5 dl étolaj
- 1 kávéskanál vanília kivonat
- 1 tojás
Krémhez:
-
1 dl
tejszín
- 100 g 70%-os étcsokoládé
- 4 dkg aszalt gyümölcs vegyesen (mazsola,
aszalt szilva, aszalt sárgabarack)
- 1 kávéskanál mézeskalácsfűszer
- nyalókapálca, saslikpálca, vagy
szívószál
- 150 g 70%-os étcsokoládé
- 15 g kakaóvaj (elhagyható)
- hópehelycukor
- porcukor (vagy gyöngyház színű ételfesték)
Elkészítése:
A lisztet sütőporral,
szódabikarbónával, cukorral, kakaóval, dióval és csokoládéval, majd a tojást tejjel,
olajjal és a vanília kivonattal egyenletesen elkeverjük. A száraz hozzávalókhoz
öntjük a tojásos keveréket és összevegyítjük. Szilikonos muffintepsibe
adagoljuk és előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 percig sütjük. (Én
muffinként készítettem, de lehet egyben is kisütni.)
Másnap a tésztát apróra morzsoljuk.
Elkészítjük a csokikrémet: a tejszínt mézeskalácsfűszerrel felforraljuk és
ráöntjük az apróra tört étcsokoládéra. Addig keverjük, míg a csokoládé teljesen
el nem olvad. Szobahőmérsékletűre hűtjük. A tésztamorzsához adjuk az aszalt gyümölcsöket
és óvatosan adagoljuk bele a csokikrémet. Jól gyúrható, gombócolható állagúnak
kell lennie. (Ha igényel még nedvességet, lekvárral vagy krémsajttal
lazíthatjuk, de nagyon óvatosan, mert a túl puha gombócok leesnek a pálcákról.)
A masszából gombócokat készítünk és hűtőbe tesszük.
Gőz felett kevés csokoládét
olvasztunk, és a pálcák végét az olvasztott csokoládéba mártva a gombócokba
szúrjuk, majd visszatesszük a hűtőszekrénybe, amíg teljesen megszilárdul.
Gőz felett megolvasztjuk a maradék
csokoládét, (Én temperáltam, de nem feltétlenül szükséges.) és a tálat
megdöntve a nyalókákat egyenletesen beleforgatjuk. A mártott nyalókákat
hungarocellbe szúrjuk, amíg a csokoládé megszilárdul.
Díszítéskor a
hópehelycukrokra egy-egy pötty olvasztott csokoládét teszünk, és a nyalókákra
nyomjuk. Porcukorba (vagy gyöngyház színű ételfestékbe) mártott ecsettel
varázsoljuk havassá a nyalókák tetejét.
Igazán helyesek :)
VálaszTörlésIgazi ünnepi hangulatot árasztanak azok a nyalókák, nem csodálom, hogy megkóstoltad őket, én sem bírtam volna ki...:)))
VálaszTörlésSzuperek!El is lopom a gyerek Mikulás ünnepségére:))Köszönöm
VálaszTörlésJujj, nagyon szuper ez a karácsonyi dizájn!
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki, tényleg sikerült ünnepivé varázsolnod őket! :)
VálaszTörlésJaj, de jók lettek! Már úgy értem, szépek! De biztos finomak is!
VálaszTörlésDe helyesek! Ilyen nyalókát szívesen adnék a gyerekeim kezébe:-)
VálaszTörlésDe szépek:)
VálaszTörlésCsodaszépek lettek....
VálaszTörlésNagyon szépek és finomak lehetnek!
VálaszTörlésIgazán szép, jó móka az elkészítése is :)
VálaszTörlés