2012. április 10., kedd

Bárányérmék kaprimártással

 
Utólag egy kis történelem. „A kereszténység egyik legnagyobb ünnepe a húsvét, ekkor ünneplik a hívők Jézus Krisztus feltámadását. Véget ér a hústól való tartózkodás, a nagyböjt időszaka. A népi hagyományok szerint, húsvét után már ismét lehetett táncolni, bálokat rendezni és megkezdődött a lakodalmak tavaszi időszaka. A X. század óta a húsvéti ételeket (sonkát, bárányt, kalácsot, tojást), és a bort szentelni vitték a templomba, abban a reményben, hogy a megszentelt húsvéti ételek majd megvédik őket -a hosszú böjt után- a mértéktelen evés kísértésétől. Az élet és az újjászületés jelképének a tojást tekintik. A húsvéti bárány az ünnep áldozati jellegű eledele, amely az ártatlanul megöletett Jézus Krisztust jelképezi.” Forrás
A húsvéti ebéd főszereplője nálunk is a bárány volt. Tiszta szívvel ajánlom, nem csak erre az ünnepre.


Hozzávalók:
·        2 közepes darab báránygerinc
·        1 fej vöröshagyma
·        2 gerezd fokhagyma
·        2 babérlevél
·        10 friss bazsalikomlevél
·        só, bors
·        2 dl olívaolaj
·        1 evőkanál liszt
·        10-12 db kapribogyó
·        ½ citrom leve
·        1-1,5 dl víz

Elkészítése:
A bazsalikomleveleket és a fokhagymát apróra vágtam, olívaolajjal elkevertem. A húsokat sóztam, borsoztam és egy üvegtálba fektettem. Mellé babérlevelet és karikára vágott vöröshagymát helyeztem. Ráöntöttem a fűszeres olívaolajat és egy éjszakát pácoltam.
Felforrósított teflonserpenyőben a húsok minden oldalát 4-5 percig sütöttem, majd kivettem. A visszamaradt zsiradékon 1 evőkanál lisztet pirítottam, és felöntöttem 1-1,5 dl vízzel. Hozzáadtam a kaprit és a citromlevet, és megfelelő sűrűségűre beforraltam. Sóval, borssal lehet fűszerezni, ha szükséges.
Pár csepp olívaolajon sóval, borssal fűszerezett körteszeleteket 3-4 perc alatt pirosra grilleztem. A bárányt mártással, grillezett körtével, madársalátával és burgonyapürével tálaltam.

Forrás: Németh Zsuzsána, 1858

15 megjegyzés:

  1. Absolutely drooling over this. Putting your recipe on my must-make list for the next week.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól hangzik, szuper a köret is! :) És gyönyörűen tálaltad, mint mindig! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon elegáns ünnepi ebédet készítettél ! Finom lehetett, bárányhúst még nem ettem de nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta és szokás szerint gyönyörű a tálalás:))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép, elegáns étel, jöhetne most nekem is belőle!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon elegáns és egyedi étek! Biztos nagyon ízletes a bárány hús, még nem volt szerencsém enni. Csodás a tálalás!

    VálaszTörlés
  7. Valami csoda folytán sikerült kommentet írni neked, bár most is kb 20 perce időztem a lefagyott gép előtt. Nem tudom miért, de nálam a te oldalad sajnos mindig lefagy, úgyhogy nemhogy kommentelni nem tudok, sokszor a recepteket sem tudom megnézni.:( Nem tudom mitől van ez, hogy mindig csak a te blogoddal járok így, bár Lilla azt írta, hogy nála meg az én blogom produkálja ugyanezt. Pedig látom a gyönyörű képeidet, és úgy szeretném megnézni a receptet is, de a legtöbbször ez sem megy.
    No de a lényeg: még sose ettem bárányt, de nagyon szívesen megkóstolnám. Gyönyörű a tálalásod!

    VálaszTörlés
  8. Már a neve is jól hangzik:)Különleges íze lehet a kaprimártással, a tálalás pedig igazán ünnepi:)

    VálaszTörlés
  9. Finom lehetett, és szokás szerint nagyon mutatós is. Szívesen megkóstolnám én is :)!!

    VálaszTörlés
  10. Bárány... nyami! Igazán mutatós és finom étel!

    VálaszTörlés
  11. Csuda jó a tálalás és gondolom fenséges az íze :)

    VálaszTörlés
  12. Megint egy gyonyoruseges talalast tettel fel, Petra. El tudom kepzelni hogy az unnepi asztalon milyen szepen szerepelt! Nagyon guszta, es finom:DDD

    VálaszTörlés
  13. Nagyon jól néz ki, szépen tálaltad!

    VálaszTörlés
  14. Szép fogás. Hű vagy a reformkorhoz :), akkor tényleg nem ritkán került bárány az asztalra. Ma pedig az olaszok elmaradhatatlan húsvéti eledele. Rajtunk múlik, mit tartunk meg, vagy hozunk vissza!

    VálaszTörlés