Az egyik kedves kommentelőm megállapította, hogy biztos nagyon elfoglalt lehetek, mert már vasárnap óta nem posztoltam… Így van, és az elkövetkezendő 1-2 hét még biztosan ilyen lesz. Elnézést kérek tőletek, amiért nem tudok most olyan aktívan részt venni itt, mint szeretnék. Azonban van egy olyan jó szokásom (vállveregetés :D), hogy ha valamit elkészítek, szinte rögtön le is írom a receptet. (Különben elfelejteném.) Pár hete készítettem ezt a húsételt, és most „aranytartalékként” meg tudom nektek mutatni. Vasárnapi ebédre esetleg?
Hozzávalók:
- 80-90 dkg sertéscomb
- 30 dkg darált lapocka
- 1 zsemle
- 2 dl tej
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 kis fej vöröshagyma
- friss vagy szárított kakukkfű
- 1 tojás
- só, bors
- olívaolaj
- 10 db kapribogyó
Elkészítése:
A megmosott sertéscombot szeletekre vágtam és kiklopfoltam, sóztam. A töltelékhez a zsemlét tejbe áztattam. A darált húst nyersen bekevertem az apróra vágott petrezselyemmel, kakukkfűvel, tojással, kinyomkodott zsemlével, majd sóval, borssal fűszereztem. A tölteléket a szeletekre kentem, feltekertem és hústűvel rögzítettem. Olívaolajon a tekercseket pár perc alatt megpirítottam, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje és fedő alatt puhára pároltam. Az utolsó pár percben hozzáadtam a kapribogyókat is. A tekercseket kivettem, és ferdén szeleteltem. A visszamaradt levet 1 evőkanál liszttel sűrítettem be, majd rúdmixerrel krémesítettem. A szeleteket mártással és zöldséges rétessel tálaltam.
A zöldséges réteshez párolt vegyes zöldségeket és rizst (arány 3:2) kevertem össze. Besamelt készítettem, melyet szerecsendióval ízesítettem. Hozzáadtam a zöldséges rizshez, majd belekevertem 15 dkg reszelt sajtot is. A tölteléket réteslapokra halmoztam (melyeket előtte rétegenként megkentem olajjal) és feltekertem. Felvert tojással kentem le. 190 fokon kb. 15-20 percig sütöttem.
Forrás: Németh Zsuzsána, 1858.
Ez fejedelmi étek! Amikor ilyeneket olvasok nálad, mindig lelkiismeretfurdalásom támad, miért nem járok erre gyakrabban, illetve miért nem kommentelek gyakrabban. Mert azért többször megfordulok itt, mint ahányszor írok egy-egy elismerő kommentet. De sajnos, nálam is ugyanaz a helyzet, mint nálad, sokszor a saját blogomra sincs időm.
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, szép felvételt készítettél róla! Én is szoktam "bespájzolni" képeket, amiket akkor töltök fel, ha éppen nem csinálok olyan újabb ételt, amit feltehetnék. Nekem is van egy töltött húsom, amit már régebben készítettem, lehet hogy úgy fogok járni vele, hogy már nem fogom tudni pontosan leírni a hozzávalókat :) sajnos nem írtam fel akkor, és kezdek feledékeny lenni :))
VálaszTörlésNem vasárnapi ebédre kérem szépen, hanem most rögtön! :D
VálaszTörlésKülönben először azt akartam írni, hogy ez "írtó" jól néz ki :))) - de hogy mutatna itt ez a szó...?
Tényleg fejedelmi, a köret is tetszetős!!!
VálaszTörlésIsmét remek ételt készítettél és gyönyörűen fotóztad,mint mindig:))
VálaszTörlésA combocska nagyon gusztusos, no de az a RÉTES! Csak találjak egy törököt, akinél kapok réteslapot... Rögtön elkészítem!
VálaszTörlésAmindenit! De guszta étek! A zöldséges rétest máris lejegyeztem. Egyszer burgonyásat csináltam sülthöz, az is nagyon finom volt...
VálaszTörlésIgazi vasárnapi, ünnepi menü!! Nagyon guszta!!! A rétes szuper ötlet, krumplisat már én is sütöttem köretnek, de zöldségeset még nem. Felvéve a listára.:)
VálaszTörlésMicsoda aranytartalékaid vannak. Én biztos nem bírtam volna ki, hogy ne tegyem közre azonnal. Csodaszép, és nagyon finom lehet a hús is és ez a különleges köret is. Le a kalappal!!
VálaszTörlésTökéletes vasárnapra, vagy ünnepnapra:) Nagyon dekoratív és a köret is szuper:)
VálaszTörlésNagyon gusztusos étel, nagyon-nagyon szeretném...:)
VálaszTörlésMost már vasárnapi vacsorának sem készülne el, hamarabb kellett volna jönnöm:-) De lesz még vasárnap!
VálaszTörlésVasárnap este lévén az ebédről már lemaradtam, de lesz még alkalom az elkészítésére. Viszem a receptet, nagyon guszta! :)
VálaszTörlésIgazán ünnepi ebéd! A tálalás pedig nagyon elegáns. Brávó!
VálaszTörlésHát ez csuda gyönyörűen néz ki! Igazi ünnepi asztalra való! :-)
VálaszTörlésNagyon guszta a tálalásod, és igazi ünnepi ételnek is kiváló lenne!!:):)
VálaszTörlésHogy te miket tudsz! És ahogyan prezentálod!Gyönyörűek a színek, meg az egész összhatás!
VálaszTörlésHát bizony, én is csak azt mondhatnám, hogy Vasárnapi, és Ünnepélyes. Nagyon, de nagyon elegáns tálalás...guszta, és finom!
VálaszTörlés