2012. április 4., szerda

Tyrolisi kalács

 
A régi korok elegáns uzsonnáit juttatja eszembe, ahol a délutáni kávé és a gyerekek habos kakaója mellé kerülhetett ez a mandulás citrusos töltelékkel készült kellemes édesség. Hétvégi reggelekre, délutánokra vagy a közelgő ünnepre is remek alternatíva.
A recept eredetijét nem kuglófformában sütötték, hanem tepsiben koszorú formájúra alakítva.


Hozzávalók:
- 60-62 dkg finomliszt
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 6 dkg cukor
- 1 csipet só
- 2 egész tojás
- 3 tojás sárgája
- 15 dkg vaj
Töltelék:
- 15-17 dkg mandula
- 2 evőkanál cukor
- 1,5 narancs héja
- 1 citrom héja
- 3 tojás fehérje
- 5 evőkanál tej
- 5 dkg kandírozott citromhéj

Elkészítése:
Langyos tejben felfutattam az élesztőt. A tészta hozzávalóit –vaj kivételével- kenyérsütő üstjébe adagoltam. Elindítottam a dagasztást, amikor gombóccá gyúrta a tésztát, hozzáadtam az olvasztott vajat is. A dagasztás végeztével kelesztő tálba raktam és duplájára kelesztettem.
Közben elkészítettem a mandulatölteléket: A mandulát ledaráltam és cukros tejjel felfőztem. A tojásfehérjéket kemény habbá vertem. A mandulához adtam a felvert tojásfehérjéket, a citrusok héját és a kandírozott citromhéjat is.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen vékonyra nyújtottam és egyenletesen rákentem a mandulatölteléket. Feltekertem, majd szilikon kuglófformába helyeztem. Letakarva ismét duplájára kelesztettem. 180 fokra előmelegített sütőben 55-60 percig sütöttem. 15-20 perc után érdemes egy darab alufóliát helyezni a kalácsra, hogy meg ne égjen. Porcukorral szórva tálaltam.

Forrás: Németh Zsuzsána, 1858.

20 megjegyzés:

  1. Nagyon szép, és ahogy olvasom nagyon finom is:-)

    VálaszTörlés
  2. Hát ez csodás! Mandulás tölteléket még nem készítettem, de annyira guszta, hogy listára vettem!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon izgalmas a töltelék:)

    VálaszTörlés
  4. Tényleg nagyon elegáns, gyönyörű sütemény! :)

    VálaszTörlés
  5. Jajj de szép kép, meg tányér, meg étek:)

    VálaszTörlés
  6. Csoda finom lehet és gyönyörű lett nagyon! Látom a tányér itt is befigyel! :))

    VálaszTörlés
  7. Csodaszép lett a kuglófod, csupa finomságot tettél bele. És a tányérod is nagyon tetszik, egy ilyet én is elfogadnék :))

    VálaszTörlés
  8. Waooo, nagyon szép! Honnan van a tányérod? :))

    VálaszTörlés
  9. Ki kell próbálni. Ha van kedved és időd nézz be hozzám.

    VálaszTörlés
  10. Mindig csodálkozom, hogy sikerül Neked mindig minden ennyire tökéletesen?? Nagyon szép!!! :) (a tányér is jó:))

    VálaszTörlés
  11. Perfekt! Tényleg tökéletes! Egy szelet ide repülhetne...

    VálaszTörlés
  12. Aranyos Petra-na, vegre fel tettem a Husveti ajanlatot, most a lanyomnal vagyok, csak par percre lakik tavol tolem. Segitek neki a vasarlassal Husvetra.
    Koszonom meg egyszer a meghivast...var rad harom dij a blogomon.
    Szeretettel adom at neked.

    A kalacsod gyonyoru, nagyon jol nez ki a kuglof formaban...es meg hozza elsztovel keszitetted, finom benne a mandula, es a narancs hej.
    Boldog Husvetot kivanok neked es kedves csaladodnak!

    VálaszTörlés
  13. Nagyon szép! Amit leírtál körítésnek már csak a korabeli szép kis ruhás kislány hiányzik,aki éppen az asztal körül játszik.

    VálaszTörlés
  14. Én nem igazán szeretem a kalácsot, de ezt most azonnal megkóstolnám!

    VálaszTörlés
  15. Nagyon pazarul néz ki:) Isteni finom lehet ezzel a töltelékkel. A kuglófokat amúgy is nagyon szeretem, mert olyan elegánsak. Boldog ünnepet kívánok:)

    VálaszTörlés
  16. Kellemes ünnepeket kívánok neked és családodnak, szép időt, és jó kikapcsolódást!

    VálaszTörlés
  17. Tökéletes lenne akár Húsvétra is! :) Kellemes ünnepeket és jó pihenést Nektek!

    VálaszTörlés
  18. Csodás! Boldog húsvétot kívánok nektek!

    VálaszTörlés
  19. Gyönyörű!Kellemes húsvéti ünnepeket Nektek is!

    VálaszTörlés