A Tücsökbogár által meghirdetett 5. SAD fordulóra készült ez az édesség. Nekem nagyon bejött a Jókai torta narancs-karamell-csokoládé kombinációja, innen jött az ötlet, hogy mindezt az ízkavalkádot csokicsészében is megvalósítsam.
Hozzávalók:
-10 dkg 70%-os étcsokoládé
-12 db bonbon méretű szilikon vagy papírkapszli
Karamellhez:
- 2 evőkanál cukor
-1 teáskanál olaj
-alufólia
Töltelék:
- 1 dl tejszín
- 1 teáskanál porcukor
- ½ narancs reszelt héja
- ¼ csomag zselatin-fix
- 10 dkg 70 %-os narancsos étcsokoládé
- 1 dl tejszín
- Pár csepp vanília esszencia
Elkészítése:
A szilikon kapszlikat olvasztott csokoládéval ecset segítségével kikentem, majd szilárdulás után még egy csokiréteget kentem rá. Hűtőben hagytam megdermedni, majd óvatosan eltávolítottam a szilikonformát.
Egy vágódeszkát bevontam alufóliával és vékonyan megkentem olajjal. Serpenyőben felolvasztottam a cukrot és addig melegítettem, amíg aranybarnára színeződött. A karamellt a fóliára öntöttem és elegyengettem. Pár perc alatt megszilárdult, ekkor szilánkosra törtem. A szebb szilánkokat félretettem a díszítéshez, az apróbbakat a csokikrémhez.
Elkészítettem a tölteléket: A tejszínt felforraltam, ráöntöttem az apróra vágott narancsos csokoládéra és addig kevertem, amíg homogénné nem olvadt. Hozzáadtam a vaníliát. Hagytam kicsit áthűlni és belekevertem az apró karamellszilánkokat is. A krémet kiskanállal a csokicsészékbe adagoltam úgy, hogy a tetejére elférjen a következő réteg.
A karamell és a csoki roppan, a csokikrém selymes, a tejszín pedig lágy. |
A tejszínhabot zselatin fix hozzáadásával felvertem, majd beleadagoltam a cukrot, narancslevet és narancshéjat. Pár fordulattal tovább vertem, majd hűtőbe tettem kb. fél órára.
A narancskrémet habzsákba töltöttem és a csokoládés krémrétegre nyomtam. Karamellszilánkokkal csak tálaláskor díszítettem. A friss tejszínréteg miatt hűtőszekrényben csak 2-3 napig tartható el.
Nagyon jól néz ki! És finom is lehet:)
VálaszTörlésFenomenális!!!! Narancskrém, csokoládé és karamell, imádom, és fantasztikusan néz ki, de ez nem meglepő! :))
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm, hogy részt vettél a játékban!
VálaszTörlésA karamell szilánkok nagyon jó ötlet volt!
Hű, mennék ma hozzád kóstolni ;)
VálaszTörlésHmmm... de guszta:))
VálaszTörlésHúúúú, ez nagyon finom lehet!!! Hány másodperc alatt fogyott el? :-D
VálaszTörlésNálunk nem hogy két napig, hanem két percig nem állna az biztos. Fantasztikus desszert!
VálaszTörlésHmmm... nyam-nyam (csak ennyit tudok írni a látottak alapján:)).
VálaszTörlésIde vele! :)))
VálaszTörlésÓh, de guszta! Úgy irigyellek titeket ezekért a csodás bonbonokért....
VálaszTörlésCsodálatos, de ezen már nem is csodálkozom:) Nagyon harmónikus lehet az összes íz együtt, nagyon tetszik:)
VálaszTörlésFantasztikus! Az unokámmal nagyon szívesen megkóstolnánk, akármilyen egészséges volt a vacsora. Neki is tetszett:)
VálaszTörlésNagyon szépek:)Szükségem lenne minden önuralmara, hogy ellenálljak:)
VálaszTörlésIsmét finomat alkottál, gyönyörűek lettek a kis tortácskáid, és az az a karamellszilánk, valami csodás :)
VálaszTörlésTudsz-e valamit, hogy mikor lesz a hungarikum sorsolás, már kíváncsian várjuk. Két sorozatot is küldtünk be, ételeket és szürke marhákat.
Katalin, mindjárt töltöm az infót! :)
TörlésNagyon szép!! Finom lehetett :)!
VálaszTörlésAzta, ez nagyon guszta!
VálaszTörlésNagyon gyönyörüen sikerült a tortád, Petra. Én még nem hallottam a Jókai tortárol, pedig a régi torta féléket jóformán minet ismerem...de talán mégsem!
VálaszTörlésÖtletes, gyönyörű, izgalmas és azt hiszem nagyon finom. Volt.
VálaszTörlésCsodás! Annyira szép a tetején azzal a törékeny karamellcsúccsal...
VálaszTörlésEz csodálatos lett! Mostanában többször csináltam narancsos karamellt, és csokival ez a hármas tényleg fantasztikus párosítás!
VálaszTörlésNagyon ötletes és gyönyörű! Az ízéről már nem is beszélve! :)
VálaszTörlésPetra! Fantasztikus, csodaszép! Hú, micsoda ízbomba lehetett :)
VálaszTörlésGyönyörű édesség mind a szemnek, mind a szájnak! :-))
VálaszTörlésKöszönöm a dícsérő szavakat mindenkinek! Nagyon jól esik!:)))
VálaszTörlés