2012. június 6., szerda

Spárgával, rákkal és sertéscombbal töltött burgonya


Nem a legfotogénebb étel, de az íze kárpótol megjelenésbeli hiányosságáért. Ha egy kicsit különlegesebb vacsorát szeretnétek, bátran ajánlom. A töltelék változatosan variálható, el tudom képzelni a gomba, zöldborsó, vagy egyéb zöldségek társaságában.


Hozzávalók:
- 30 dkg sertéscomb
- 30 dkg spárga
- 10 dkg apró garnélarák
- 1 evőkanál liszt
- olívaolaj
- só, bors
- 6 db nagyméretű burgonya
- 1 nagy doboz tejföl
- sütőtál kenéséhez vaj

Elkészítése:
A burgonyákat héjában megfőztem és megtisztítottam. Miután langyosra hűltek, felső harmadukat levágtam, az alsó harmad közepét pedig kiskanállal kivájtam. A megtisztított, apróra vágott spárgát és a rákot enyhén sós vízben puhára pároltam. A sertéscombot kockákra vágtam, puhára pároltam, majd lepirítottam. A spárgát és a rákot hozzáadva tovább pirítottam. Folyamatosan keverve megszórtam 1 evőkanál liszttel, majd felöntöttem 1-1,5 dl vízzel. Addig főztem, amíg főzelék sűrűségű nem lett. 


Vajjal vékonyan kikentem egy jénai tálat és a burgonyahajókat belehelyeztem. Mélyedéseikbe töltöttem a húsos tölteléket, ráhelyeztem a burgonyakalapokat melyeket alaposan megöntöztem tejföllel. 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütöttem, amíg a tejföl piros színt kapott.

Forrás: Cifray, 1829.

17 megjegyzés:

  1. Tökéletes "egytálétel" vacsorára, és a variációk sokasága teszi igazán nagyszerűvé. Grat :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom vacsora, bár ebédre is eltudnám képzelni! Guszta!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon különleges! Hihetetlen, hogy 1829-ben ilyen receptek születtek!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom étek. Pont én is tengeri herkentyűvel főztem...Tényleg hihetetlen, hogy ez is egy régimódi étel. Guszta!

    VálaszTörlés
  5. Hmm, ezt megmutatom édesanyámnak, neki tutira nagy kedvence lesz! Úgy is töltött burgonyát akart készíteni.

    VálaszTörlés
  6. Hát nem tudom! Nem fotogén?? :) Ahhoz képest már mindjárt az első képen elég fotogénnek látszik!! :)))

    VálaszTörlés
  7. Nekem sem a megjelenésével, sem pedig az ízvilágával nincs gondom, nagyon guszta!!! A gondom mindössze csak annyi, hogy nem az én tányéromon van.:)

    VálaszTörlés
  8. Még hogy nem fotogén! Nagyon is az! Sőt, biztos fincsi is :)

    VálaszTörlés
  9. Hát ez csodálatos lett, finom vacsora lehetett!

    VálaszTörlés
  10. Szép is meg finom is, biztosan:)

    VálaszTörlés
  11. Jól hangzik ;) Amúgy is rá vagyok kattanva a spárgára :)

    VálaszTörlés
  12. Nocsak, mi mindennel lehet tölteni a krumplit:-) Ahhoz éppen eléggé fotogén, hogy megkívántassa magát!

    VálaszTörlés
  13. Szerintem nagyon jól néz ki a fotón, guszta! :)

    VálaszTörlés
  14. Micsoda finomság! Nem fotogén, pedig nagyon guszta a képen :)

    VálaszTörlés
  15. Én nagyon szeretem a töltött burgonyákat (sajnos a párom kevésbé:). Tetszik a recepted, nagyon is! :P

    VálaszTörlés
  16. Remek ötlet! Készítettem már töltött burgonyát darált húsos-zöldséges töltelékkel, de legközelebb ezt a variációt fogom kipróbálni! Köszi Petra!

    VálaszTörlés