Nem a legfotogénebb étel, de az íze
kárpótol megjelenésbeli hiányosságáért. Ha egy kicsit különlegesebb vacsorát
szeretnétek, bátran ajánlom. A töltelék változatosan variálható, el tudom
képzelni a gomba, zöldborsó, vagy egyéb zöldségek társaságában.
Hozzávalók:
- 30 dkg sertéscomb
- 30 dkg spárga
- 10 dkg apró garnélarák
- 1 evőkanál liszt
- olívaolaj
- só, bors
- 6 db nagyméretű burgonya
- 1 nagy doboz tejföl
- sütőtál kenéséhez vaj
Elkészítése:
A burgonyákat héjában megfőztem és
megtisztítottam. Miután langyosra hűltek, felső harmadukat levágtam, az alsó
harmad közepét pedig kiskanállal kivájtam. A megtisztított, apróra vágott
spárgát és a rákot enyhén sós vízben puhára pároltam. A sertéscombot kockákra
vágtam, puhára pároltam, majd lepirítottam. A spárgát és a rákot hozzáadva
tovább pirítottam. Folyamatosan keverve megszórtam 1 evőkanál liszttel, majd
felöntöttem 1-1,5 dl
vízzel. Addig főztem, amíg főzelék sűrűségű nem lett.
Vajjal vékonyan kikentem egy jénai
tálat és a burgonyahajókat belehelyeztem. Mélyedéseikbe töltöttem a húsos
tölteléket, ráhelyeztem a burgonyakalapokat melyeket alaposan megöntöztem
tejföllel. 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütöttem, amíg a tejföl piros
színt kapott.
Forrás: Cifray, 1829.
Tökéletes "egytálétel" vacsorára, és a variációk sokasága teszi igazán nagyszerűvé. Grat :)
VálaszTörlésNagyon finom vacsora, bár ebédre is eltudnám képzelni! Guszta!
VálaszTörlésNagyon különleges! Hihetetlen, hogy 1829-ben ilyen receptek születtek!
VálaszTörlésNagyon finom étek. Pont én is tengeri herkentyűvel főztem...Tényleg hihetetlen, hogy ez is egy régimódi étel. Guszta!
VálaszTörlésHmm, ezt megmutatom édesanyámnak, neki tutira nagy kedvence lesz! Úgy is töltött burgonyát akart készíteni.
VálaszTörlésHát nem tudom! Nem fotogén?? :) Ahhoz képest már mindjárt az első képen elég fotogénnek látszik!! :)))
VálaszTörlésNekem sem a megjelenésével, sem pedig az ízvilágával nincs gondom, nagyon guszta!!! A gondom mindössze csak annyi, hogy nem az én tányéromon van.:)
VálaszTörlésMég hogy nem fotogén! Nagyon is az! Sőt, biztos fincsi is :)
VálaszTörlésRemek töltelék!!
VálaszTörlésHát ez csodálatos lett, finom vacsora lehetett!
VálaszTörlésSzép is meg finom is, biztosan:)
VálaszTörlésJól hangzik ;) Amúgy is rá vagyok kattanva a spárgára :)
VálaszTörlésNocsak, mi mindennel lehet tölteni a krumplit:-) Ahhoz éppen eléggé fotogén, hogy megkívántassa magát!
VálaszTörlésSzerintem nagyon jól néz ki a fotón, guszta! :)
VálaszTörlésMicsoda finomság! Nem fotogén, pedig nagyon guszta a képen :)
VálaszTörlésÉn nagyon szeretem a töltött burgonyákat (sajnos a párom kevésbé:). Tetszik a recepted, nagyon is! :P
VálaszTörlésRemek ötlet! Készítettem már töltött burgonyát darált húsos-zöldséges töltelékkel, de legközelebb ezt a variációt fogom kipróbálni! Köszi Petra!
VálaszTörlés