2012. június 1., péntek

Mandolatormával borított marhaszelet

Szeretem a korabeli receptek világát, hajdani mesterek ötleteinek kifogyhatatlan tárházát. A marha ily módú elkészítése azonnal meggyőzött. Remek étel, a hozzá tálalt mentás zöldborsópürével jól kiegészítették egymást. Mint, a borsó meg a héja.


Hozzávalók:
- 60 dkg főtt marhacomb
- 4 evőkanál Naturecookta mandulaliszt vagy 5 evőkanál darált mandula
- 5 teáskanál reszelt torma
- 1 evőkanál olaj
- 1,5 evőkanál liszt
- 3 púpozott evőkanál tejföl
- 1,5 dl marhahúsleves
- 1 tojás
- zsemlemorzsa
- 5 dkg vaj

Elkészítése:
A marhacombból hagyományos módon húslevest készítettem, majd a húst kiemeltem és felszeleteltem. Elkészítettem a mandolatormát: 2 evőkanál olajon liszttel rántást készítettem, melyet húslevessel öntöttem fel. Hozzáadtam a mandulalisztet (darált mandulát), tormát, tejfölt és összeforraltam. Nagyon sűrűnek kell lennie, szinte álljon meg benne a kanál. Amikor langyosra hűlt hozzákevertem a tojást és a masszát tepsibe fektetett hússzeletekre kentem. Megszórtam kevés zsemlemorzsával és apó vajdarabokat helyeztem a tetejére. 180 fokos sütőben 15 percig sütöttem, amíg a teteje piros színt kapott. Nekem maradt a mártásból, ezt húslevessel hígítottam fel. A hússzeleteket mentás zöldborsópürével, és mártással tálaltam.

Forrás: Czifray, 1829.

19 megjegyzés:

  1. A mandolatormára azt hittem egy eddig ismeretlen tormaféle, aztán olvasás közben megvilágosodtam! ;DD
    Ez más hússal is működik ugye, mert nagyon tetszik és kipróbálnám, de marhát biztosan nem kapok! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta! Az íze is biztosan különlegesen finom lehet!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon különleges és csúcs a fotó:)

    VálaszTörlés
  4. Irtó érdekes étel. Kíváncsi lennék az ízére. Olyan különleges étkeket hozol mindig. Ezért jó betoppanni hozzád...:o)

    VálaszTörlés
  5. Szenzációs!!! Hű, de szívesen megkóstolnám! A fotó pedig megint gyönyörű :-)

    VálaszTörlés
  6. Ismét különleges fogást készítettél és nagyon szép a fotó is:)
    Úgy érzem,hogy arra ti felétek igazán veszélyben vannak a hivatásos szakácsok!

    VálaszTörlés
  7. Tetszik! A zöldborsó mentával amúgy is nagy kedvenc nálunk, de egyáltalán a menta maga...., a marha inkább alkalmakra, steak, grillparti, ... :)

    VálaszTörlés
  8. Hűha, mondhatnám, hogy "marha jó"! :-) Mentás borsó, ilyen még álmomban sem jutott volna eszembe... :-))

    VálaszTörlés
  9. Petrus! most Mandolatorma, vagy mandulatorma ? Miután mandulalisztet írsz, ezért mandulatormára gondolok.
    Csak halkan jegyzem megy, hogy mindegy mivel lépek be, firefox, vagy explorer, iszonyat lassu a bejutás, de csak Nálad. Még megpróbálom egyszer a google chrom-ot.

    VálaszTörlés
  10. Na végre megindult pörögni az oldal, remélem nem kiabálom el :)

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm szépen mindenkinek.

    Viki, a mandola az étel régies elnevezése, mandulát jelent.
    Örülök, hogy be tudtál jutni, de kicsit bosszankodom, hogy rosszalkodik az oldalam.

    VálaszTörlés
  12. Nagyon guszta, igazi különlegességet készítettél ismét!
    Szeretnék valamit kérdezni is. Amikor lecserélted a kis fényképedet erre az újra, akkor mitől változott meg a régi megjegyzésekben erre az új fényképre. Pár hete én is lecseréltem a régi kis képet, és most az összes régi megjegyzésemnél, ahol válaszoltam a mások megjegyzésére, csak egy fekete négyzet látható, nem jelent meg az új. Köszi előre is, ha tudnál segíteni.

    VálaszTörlés
  13. Nagyon érdekes ízösszeállítás! Azért akkor is tudtak valamit:-) Mint ahogy Te is, ezúttal is nagyon étvágygerjesztő a tálalás!

    VálaszTörlés
  14. Nagyon tetszik, ahogy feldolgozod ezeket a régi recepteket! Megmarad az eredeti ízvilág, de modern módon tálalod. Tök ügyi vagy! :))

    VálaszTörlés
  15. Micsoda íz kavalkád.) Imádom a zölborsó pürét:)

    VálaszTörlés
  16. Petra, ez nagyon össze van rakva! Érdekes, hogy régen teljesen természetes volt a mandula használata, most meg fáradoznunk kell rajta, hogy újra "szokott" hozzávaló legyen a konyhában.

    VálaszTörlés
  17. Bevallom a torma ízét nem nagyon szeretem, de ez az egész annyira jól néz ki!! :)

    VálaszTörlés
  18. Szívesen megkóstoltam volna..

    VálaszTörlés