Szeretem a korabeli receptek világát,
hajdani mesterek ötleteinek kifogyhatatlan tárházát. A marha ily módú elkészítése
azonnal meggyőzött. Remek étel, a hozzá tálalt mentás zöldborsópürével jól
kiegészítették egymást. Mint, a borsó meg a héja.
Hozzávalók:
- 60 dkg főtt marhacomb
- 4 evőkanál Naturecookta
mandulaliszt vagy 5 evőkanál darált mandula
- 5 teáskanál reszelt torma
- 1 evőkanál olaj
- 1,5 evőkanál liszt
- 3 púpozott evőkanál tejföl
- 1,5 dl marhahúsleves
- 1 tojás
- zsemlemorzsa
- 5 dkg vaj
Elkészítése:
A marhacombból hagyományos módon
húslevest készítettem, majd a húst kiemeltem és felszeleteltem. Elkészítettem a
mandolatormát: 2 evőkanál olajon liszttel rántást készítettem, melyet
húslevessel öntöttem fel. Hozzáadtam a mandulalisztet (darált mandulát), tormát,
tejfölt és összeforraltam. Nagyon sűrűnek kell lennie, szinte álljon meg benne
a kanál. Amikor langyosra hűlt hozzákevertem a tojást és a masszát tepsibe
fektetett hússzeletekre kentem. Megszórtam kevés zsemlemorzsával és apó
vajdarabokat helyeztem a tetejére. 180 fokos sütőben 15 percig sütöttem,
amíg a teteje piros színt kapott. Nekem maradt a mártásból, ezt húslevessel
hígítottam fel. A hússzeleteket mentás zöldborsópürével, és mártással tálaltam.
Forrás: Czifray, 1829.
A mandolatormára azt hittem egy eddig ismeretlen tormaféle, aztán olvasás közben megvilágosodtam! ;DD
VálaszTörlésEz más hússal is működik ugye, mert nagyon tetszik és kipróbálnám, de marhát biztosan nem kapok! :)
Nagyon guszta! Az íze is biztosan különlegesen finom lehet!
VálaszTörlésNagyon guszta!
VálaszTörlésNagyon különleges és csúcs a fotó:)
VálaszTörlésIrtó érdekes étel. Kíváncsi lennék az ízére. Olyan különleges étkeket hozol mindig. Ezért jó betoppanni hozzád...:o)
VálaszTörlésSzenzációs!!! Hű, de szívesen megkóstolnám! A fotó pedig megint gyönyörű :-)
VálaszTörlésIsmét különleges fogást készítettél és nagyon szép a fotó is:)
VálaszTörlésÚgy érzem,hogy arra ti felétek igazán veszélyben vannak a hivatásos szakácsok!
Tetszik! A zöldborsó mentával amúgy is nagy kedvenc nálunk, de egyáltalán a menta maga...., a marha inkább alkalmakra, steak, grillparti, ... :)
VálaszTörlésHűha, mondhatnám, hogy "marha jó"! :-) Mentás borsó, ilyen még álmomban sem jutott volna eszembe... :-))
VálaszTörlésPetrus! most Mandolatorma, vagy mandulatorma ? Miután mandulalisztet írsz, ezért mandulatormára gondolok.
VálaszTörlésCsak halkan jegyzem megy, hogy mindegy mivel lépek be, firefox, vagy explorer, iszonyat lassu a bejutás, de csak Nálad. Még megpróbálom egyszer a google chrom-ot.
Na végre megindult pörögni az oldal, remélem nem kiabálom el :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen mindenkinek.
VálaszTörlésViki, a mandola az étel régies elnevezése, mandulát jelent.
Örülök, hogy be tudtál jutni, de kicsit bosszankodom, hogy rosszalkodik az oldalam.
Nagyon guszta, igazi különlegességet készítettél ismét!
VálaszTörlésSzeretnék valamit kérdezni is. Amikor lecserélted a kis fényképedet erre az újra, akkor mitől változott meg a régi megjegyzésekben erre az új fényképre. Pár hete én is lecseréltem a régi kis képet, és most az összes régi megjegyzésemnél, ahol válaszoltam a mások megjegyzésére, csak egy fekete négyzet látható, nem jelent meg az új. Köszi előre is, ha tudnál segíteni.
Nagyon érdekes ízösszeállítás! Azért akkor is tudtak valamit:-) Mint ahogy Te is, ezúttal is nagyon étvágygerjesztő a tálalás!
VálaszTörlésNagyon tetszik, ahogy feldolgozod ezeket a régi recepteket! Megmarad az eredeti ízvilág, de modern módon tálalod. Tök ügyi vagy! :))
VálaszTörlésMicsoda íz kavalkád.) Imádom a zölborsó pürét:)
VálaszTörlésPetra, ez nagyon össze van rakva! Érdekes, hogy régen teljesen természetes volt a mandula használata, most meg fáradoznunk kell rajta, hogy újra "szokott" hozzávaló legyen a konyhában.
VálaszTörlésBevallom a torma ízét nem nagyon szeretem, de ez az egész annyira jól néz ki!! :)
VálaszTörlésSzívesen megkóstoltam volna..
VálaszTörlés