„A házi gazdaasszonynak, ha rendeltetésének meg akar felelni, akármely rangú legyen is,legfontosabb foglalatosságai közé tartozik: a szakácsság és a konyhára való felvigyázás…”
Czifray István, 1829.
2012. március 18., vasárnap
Meggyes krémes
A rétes-receptek között barangolva fedeztem fel a krémtölteléket. A hajdani krémest feltekerve is sütötték rétesként, illetve a jól ismert krémes kockaként. Ha rétes, ha krémes, miért is ne kombinálhatnánk a töltelékeket?
Hozzávalók:
- 1 csomag rétestészta
- 1 l tej
- 3 dl finomliszt
- 6 tojás
- 8 dkg cukor
- 1 rúd vanília
- 1 citrom reszelt héja
- 1 üveg meggybefőtt
- 8-10 dkg darált dió
- fahéj
- olaj
- tálaláshoz tejszínhab
Elkészítése:
0,5 l tejet a vaníliarúd kikapart magjaival, és reszelt citromhéjjal felforraltam, és lefedve 10 percig állni hagytam. A meggybefőttet lecsepegtettem, a tojásokat kettéválasztottam. A fehérjéket kemény habbá vertem. 0,5 l tejben habverővel egyenletesen elkevertem a sárgákat, a cukrot, lisztet, majd a vaníliás tejhez öntöttem. Közepes lángon folyamatos keverés közben besűrítettem, és nagy, laza mozdulatokkal beledolgoztam a tojásfehérje habot.
32 cm * 22 cm-es magas falu tepsibe fektettem a réteslapok felét, minden réteg között vékonyan olajjal kenve. Darált dióval szórtam, majd egyenletesen ráhalmoztam a lecsepegtetett meggyet. Erre simítottam a krémet. A maradék réteslapot kockákra vágtam és a krémréteg tetejére helyeztem, minden réteget és a tetejüket is olajjal kenve. 180 fokos sütőben 25 percig sütöttem. Amikor kihűlt kockákra (a megadott mennyiségből 16 db lett) vágtam, porcukorral szórtam és tejszínhabbal tálaltam.
Fantasztikus, kiszúrtam Férjnek, megkapja valamikor. :-)
VálaszTörlésNagyon finom lehet, csodaszép tálalás!!!
VálaszTörlésNagyon szuper, igazán kellemes sütemény, még van itthon egy csomag réteslap...
VálaszTörlésKérek szépen... :)
VálaszTörlésYour food is awesome and the presentation ABSOLUTELY GORGEOUS!
VálaszTörlésÉn is szívesen elfogadnék egy szelettel belőle:)
VálaszTörlésNagyon szuper recept és a képek alapján remekül sikerült!
VálaszTörlésÚÚú ezt biztosan kipróbálom:)
VálaszTörlésSzuper!!! Én is el fogom készíteni.
VálaszTörlésGyönyörű! Nagyon tetszik a kombináció.:)
VálaszTörlésEz számomra most telitalálat!!! Kééérek! :)
VálaszTörlésGyönyörű lett! Milyen jó ötlet meggyel kombinálva, biztosan nagyon fincsi! :)
VálaszTörlésNagyon guszta! Jó régi recept. Gondolom abban az időben először a rétestésztát készítették, nyújtották ki...:o)
VálaszTörlésMiért is ne kombinálnánk:) főleg ha ilyen szuper lesz a véeredmény. Isteni finom lehet.
VálaszTörlésNagyon jó!!
VálaszTörlésNagyon guszta és finom!!!
VálaszTörlésNagyon guszta és finom lehet! Valamelyik nap hasonlót találtam csak abban barack van!
VálaszTörlésBámulatos!:) Én nagyon szeretem a meggyes süteményeket:)
VálaszTörlésCsodás! Meggyes krémes... odalenne a család tőle!
VálaszTörlésNagyon jó az ötlet, tetszik:))
VálaszTörlésPetra most sem egy hétköznapi finomságot hoztál! Mindig mutatsz valami újat, különlegeset! Gyönyörű külsőre is! :)
VálaszTörlésHú, nagyon csábító!!
VálaszTörlésHát igen ahogy Zsuzsa mondja, nagyon csábító! Tetszik ez a megoldás, alkalmazni fogom. Nagyon mutatós!!!:)
VálaszTörlésKomolyan, ez a krémes... majdnem megszólal: "egyél meeeg!" :)
VálaszTörlésNagyon finom lehetett! Mindig olyan szépen tálalsz, hogy ha nem vagyok éhes, akkor is meghozza az étvágyamat :))
VálaszTörlésNagyon tetszik, így a rétes :D
VálaszTörlésSzép lett a rétes! Zilahy Ágnest én is szívesen olvasom :)
VálaszTörlésHát bizony, nagyon ügyesen kombinálta a finom meggyes krémmel a rétest...ez aztán szuper finom, és nagyon szép!
VálaszTörlésGyönyörű, nagyon szeretem az ilyen krémeseket, elmentem a receptet, köszi :)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, biztos kipróbálom!
VálaszTörlés