2012. március 18., vasárnap

Meggyes krémes

 
A rétes-receptek között barangolva fedeztem fel a krémtölteléket. A hajdani krémest feltekerve is sütötték rétesként, illetve a jól ismert krémes kockaként. Ha rétes, ha krémes, miért is ne kombinálhatnánk a töltelékeket?


Hozzávalók:
- 1 csomag rétestészta
- 1 l tej
- 3 dl finomliszt
- 6 tojás
- 8 dkg cukor
- 1 rúd vanília
- 1 citrom reszelt héja
- 1 üveg meggybefőtt
- 8-10 dkg darált dió
- fahéj
- olaj
- tálaláshoz tejszínhab

Elkészítése:
0,5 l tejet a vaníliarúd kikapart magjaival, és reszelt citromhéjjal felforraltam, és lefedve 10 percig állni hagytam. A meggybefőttet lecsepegtettem, a tojásokat kettéválasztottam. A fehérjéket kemény habbá vertem. 0,5 l tejben habverővel egyenletesen elkevertem a sárgákat, a cukrot, lisztet, majd a vaníliás tejhez öntöttem. Közepes lángon folyamatos keverés közben besűrítettem, és nagy, laza mozdulatokkal beledolgoztam a tojásfehérje habot.
32 cm * 22 cm-es magas falu tepsibe fektettem a réteslapok felét, minden réteg között vékonyan olajjal kenve. Darált dióval szórtam, majd egyenletesen ráhalmoztam a lecsepegtetett meggyet. Erre simítottam a krémet. A maradék réteslapot kockákra vágtam és a krémréteg tetejére helyeztem, minden réteget és a tetejüket is olajjal kenve. 180 fokos sütőben 25 percig sütöttem. Amikor kihűlt kockákra (a megadott mennyiségből 16 db lett) vágtam, porcukorral szórtam és tejszínhabbal tálaltam.

Forrás: Zilahy Ágnes, 1892.

30 megjegyzés:

  1. Fantasztikus, kiszúrtam Férjnek, megkapja valamikor. :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet, csodaszép tálalás!!!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szuper, igazán kellemes sütemény, még van itthon egy csomag réteslap...

    VálaszTörlés
  4. Your food is awesome and the presentation ABSOLUTELY GORGEOUS!

    VálaszTörlés
  5. Én is szívesen elfogadnék egy szelettel belőle:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szuper recept és a képek alapján remekül sikerült!

    VálaszTörlés
  7. ÚÚú ezt biztosan kipróbálom:)

    VálaszTörlés
  8. Szuper!!! Én is el fogom készíteni.

    VálaszTörlés
  9. Gyönyörű! Nagyon tetszik a kombináció.:)

    VálaszTörlés
  10. Ez számomra most telitalálat!!! Kééérek! :)

    VálaszTörlés
  11. Gyönyörű lett! Milyen jó ötlet meggyel kombinálva, biztosan nagyon fincsi! :)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon guszta! Jó régi recept. Gondolom abban az időben először a rétestésztát készítették, nyújtották ki...:o)

    VálaszTörlés
  13. Miért is ne kombinálnánk:) főleg ha ilyen szuper lesz a véeredmény. Isteni finom lehet.

    VálaszTörlés
  14. Nagyon guszta és finom lehet! Valamelyik nap hasonlót találtam csak abban barack van!

    VálaszTörlés
  15. Bámulatos!:) Én nagyon szeretem a meggyes süteményeket:)

    VálaszTörlés
  16. Csodás! Meggyes krémes... odalenne a család tőle!

    VálaszTörlés
  17. Petra most sem egy hétköznapi finomságot hoztál! Mindig mutatsz valami újat, különlegeset! Gyönyörű külsőre is! :)

    VálaszTörlés
  18. Hát igen ahogy Zsuzsa mondja, nagyon csábító! Tetszik ez a megoldás, alkalmazni fogom. Nagyon mutatós!!!:)

    VálaszTörlés
  19. Komolyan, ez a krémes... majdnem megszólal: "egyél meeeg!" :)

    VálaszTörlés
  20. Nagyon finom lehetett! Mindig olyan szépen tálalsz, hogy ha nem vagyok éhes, akkor is meghozza az étvágyamat :))

    VálaszTörlés
  21. Nagyon tetszik, így a rétes :D

    VálaszTörlés
  22. Szép lett a rétes! Zilahy Ágnest én is szívesen olvasom :)

    VálaszTörlés
  23. Hát bizony, nagyon ügyesen kombinálta a finom meggyes krémmel a rétest...ez aztán szuper finom, és nagyon szép!

    VálaszTörlés
  24. Gyönyörű, nagyon szeretem az ilyen krémeseket, elmentem a receptet, köszi :)

    VálaszTörlés
  25. Nagyon jól néz ki, biztos kipróbálom!

    VálaszTörlés