Küzdöttünk, küzdöttünk. Bonaparte
alulmaradt. Az eredeti recept próbálkozásai kudarcot vallottak, jött az
„újratervezés”.
Már amikor hozzáfogtam aggódtam,
hogyan fog ez a massza, tojás nélkül, bő olajban sütve egyben maradni? Ha
reklámosan tálalnám a történetet: Serpenyő, bő olaj. A massza csúszik szét.
Plusz két tojás, teflonserpenyő, olívaolaj. A massza még mindig csúszik szét.
Sütő, szilikon piteforma. Az életkedvem csúszik szét…
Az első szeleteket még melegen
próbáltam a formából kiszedni. Csak kanállal sikerült… Az íze azonban nagyon
finom lett.
Mindenesetre, ha még egyszer valami
hasonlóra adom a fejem, csakis a klasszikus krokett-et dobnám fel ezekkel a
hozzávalókkal.
Hozzávalók:
- 10 dkg füstölt, főtt tarja
- 3 tojás keményre főzve
- 3 nagy szem burgonya
- 10 dkg reszelt parmezán sajt
- 10 dkg reszelt parmezán sajt
- 5 dl tej
- 5 dkg vaj
- 5 evőkanál liszt
- só, bors
- 2 tojás
Elkészítése:
A burgonyákat héjában megfőztem és
megtisztítottam. Melegen lereszeltem. A kemény tojásokat és a tarját kockákra
vágtam. A tejet vajjal felforraltam és folyamatos keverés közben hozzáadtam a
lisztet. Sűrűre főztem és kihűtöttem. A besamelhez dolgoztam a krumplit,
tojást, sonkát, sajtot és sóval, borssal fűszereztem. Hozzáadtam 2 égész tojást és
piteformába öntöttem. 180-190 fokon 35-40 percig sütöttem. Langyosra hűtve
szeleteltem. Finomfőzelékhez tálaltam, de önmagában is finom.
Forrás: Patay: A Tisza-Család
szakácskönyve
Na én biztos nem kísérleteztem volna ennyit...landolt volna a kukába. Nekem ennyi türelmem nincs ilyenekhez. Hű, én biztos ki lennék borulva...De amúgy, ha nem írod le, fel sem tűnt volna olyan guszta!
VálaszTörlésVéleményem szerint ki kéne hagyni azt a tejet, lecsökkenteni a liszt mennyiségét, a többi maradhat, olyan krumplifasírt szerű, amilyent szoktam sütni. Amúgy nagyon szép, az íze meg finom kell legyen.
VálaszTörlésTényleg soknak tűnik a folyadék, bár a képen nem látom szétcsúszottnak, vagy ez már a javított verzió? :)) Különben rendkívül guszta, a háttérben található főzelékkel együtt!! Tetszik a zöld tányér! ;D Nekem is ilyen van, de lehet, hogy tévedek.. ? :)))
VálaszTörlésAmikor kihűlt, már így tudtam szeletelni. A besamel nem lett híg hozzá, de a bekevert masszát hígnak éreztem. Plusz lisztet azonban már nem akartam hozzáadni. Ezért mondom, hogy egyszerűbb a hagyományos krokett, felturbozva.
VálaszTörlésCsak legyőzted a nagy hadvezért - és az eredmény? Nagyon guszta ;)
VálaszTörlésA hozzávalókból ítélve nagyon fincsi lehet! No meg ránézésre is.
VálaszTörlésVesszen Bonaparte :-DDD Gratula a kitartásodhoz, hogy azért sem hagytad magad :-)
VálaszTörlésA végeredmény pedig szerintem szuper jó lett! A háttérben az a finomfőzelék is annyira csábító, hogy csak na :-)
Igazi katona vagy:) Szuper lett szerintem is a végtermék:)
VálaszTörlésHmm a végeredmény mégs csodás!
VálaszTörlésNagyon megkínlódtál, de a végeredmény nagyon jó lett. Guszta és finom is lehet, a hozzávalókból ítélve. :)
VálaszTörlésLegeloszor is, nagyon bator vagy hogy igy at varazoltal egy krokett receptet, ami serpenyoben keszul, es lepenyt...vagyis QUICHE receptet keszitettel...vagy talan megsem? Mert nem tudom hogy nalatok a quiche es a lepeny egyforma, vagy hasonlo?
VálaszTörlésA quiche szerint, fele tej 2 1/2dl es 4 tojas lazan osszeverve, es a vegen ra ontve a tobbi anyaghoz, vagy talan lazan osszekeverni. A besamel viszont ilyesmi modon keppen szet vallt, es az okan lett lagy...de amint eszre vettem ki dolgoztad az eredeti hibat, es nagyon jol sikerult. Hu de gazdag...rengeteg koleszterol van benne a tojas, tej, vaj, zsiradek hus, de a quiche-nek is igy van, de az ize azt el ismerem hog fantasztikusan finom!
ui. sajnos a lanyom gepen nem tudom be allitani az ekezeteket, most itt tartozkokok egy honapig mig olaszban vannak.
Térdre kényszerítetted:)
VálaszTörlésNagyon finomak az alapanyagok kár lett volna likvidálni, biztos finom volt azért!
VálaszTörlésA viszontagságok ellenére, szuper jól néz ám ki ;)
VálaszTörlésNekem nagyon tetszik és egyáltalán nem néz ki hígnak.
VálaszTörlés