2012. április 21., szombat

Tekercselt sertéscomb

 
Az egyik kedves kommentelőm megállapította, hogy biztos nagyon elfoglalt lehetek, mert már vasárnap óta nem posztoltam… Így van, és az elkövetkezendő 1-2 hét még biztosan ilyen lesz. Elnézést kérek tőletek, amiért nem tudok most olyan aktívan részt venni itt, mint szeretnék. Azonban van egy olyan jó szokásom (vállveregetés :D), hogy ha valamit elkészítek, szinte rögtön le is írom a receptet. (Különben elfelejteném.) Pár hete készítettem ezt a húsételt, és most „aranytartalékként” meg tudom nektek mutatni. Vasárnapi ebédre esetleg?


Hozzávalók:
- 80-90 dkg sertéscomb
- 30 dkg darált lapocka
- 1 zsemle
- 2 dl tej
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 kis fej vöröshagyma
- friss vagy szárított kakukkfű
- 1 tojás
- só, bors
- olívaolaj
- 10 db kapribogyó

Elkészítése:
A megmosott sertéscombot szeletekre vágtam és kiklopfoltam, sóztam. A töltelékhez a zsemlét tejbe áztattam. A darált húst nyersen bekevertem az apróra vágott petrezselyemmel, kakukkfűvel, tojással, kinyomkodott zsemlével, majd sóval, borssal fűszereztem. A tölteléket a szeletekre kentem, feltekertem és hústűvel rögzítettem. Olívaolajon a tekercseket pár perc alatt megpirítottam, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje és fedő alatt puhára pároltam. Az utolsó pár percben hozzáadtam a kapribogyókat is. A tekercseket kivettem, és ferdén szeleteltem. A visszamaradt levet 1 evőkanál liszttel sűrítettem be, majd rúdmixerrel krémesítettem.  A szeleteket mártással és zöldséges rétessel tálaltam.
A zöldséges réteshez párolt vegyes zöldségeket és rizst (arány 3:2) kevertem össze. Besamelt készítettem, melyet szerecsendióval ízesítettem. Hozzáadtam a zöldséges rizshez, majd belekevertem 15 dkg reszelt sajtot is. A tölteléket réteslapokra halmoztam (melyeket előtte rétegenként megkentem olajjal) és feltekertem. Felvert tojással kentem le.  190 fokon kb. 15-20 percig sütöttem.

Forrás: Németh Zsuzsána, 1858.

18 megjegyzés:

  1. Ez fejedelmi étek! Amikor ilyeneket olvasok nálad, mindig lelkiismeretfurdalásom támad, miért nem járok erre gyakrabban, illetve miért nem kommentelek gyakrabban. Mert azért többször megfordulok itt, mint ahányszor írok egy-egy elismerő kommentet. De sajnos, nálam is ugyanaz a helyzet, mint nálad, sokszor a saját blogomra sincs időm.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki, szép felvételt készítettél róla! Én is szoktam "bespájzolni" képeket, amiket akkor töltök fel, ha éppen nem csinálok olyan újabb ételt, amit feltehetnék. Nekem is van egy töltött húsom, amit már régebben készítettem, lehet hogy úgy fogok járni vele, hogy már nem fogom tudni pontosan leírni a hozzávalókat :) sajnos nem írtam fel akkor, és kezdek feledékeny lenni :))

    VálaszTörlés
  3. Nem vasárnapi ebédre kérem szépen, hanem most rögtön! :D
    Különben először azt akartam írni, hogy ez "írtó" jól néz ki :))) - de hogy mutatna itt ez a szó...?

    VálaszTörlés
  4. Tényleg fejedelmi, a köret is tetszetős!!!

    VálaszTörlés
  5. Ismét remek ételt készítettél és gyönyörűen fotóztad,mint mindig:))

    VálaszTörlés
  6. A combocska nagyon gusztusos, no de az a RÉTES! Csak találjak egy törököt, akinél kapok réteslapot... Rögtön elkészítem!

    VálaszTörlés
  7. Amindenit! De guszta étek! A zöldséges rétest máris lejegyeztem. Egyszer burgonyásat csináltam sülthöz, az is nagyon finom volt...

    VálaszTörlés
  8. Igazi vasárnapi, ünnepi menü!! Nagyon guszta!!! A rétes szuper ötlet, krumplisat már én is sütöttem köretnek, de zöldségeset még nem. Felvéve a listára.:)

    VálaszTörlés
  9. Micsoda aranytartalékaid vannak. Én biztos nem bírtam volna ki, hogy ne tegyem közre azonnal. Csodaszép, és nagyon finom lehet a hús is és ez a különleges köret is. Le a kalappal!!

    VálaszTörlés
  10. Tökéletes vasárnapra, vagy ünnepnapra:) Nagyon dekoratív és a köret is szuper:)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon gusztusos étel, nagyon-nagyon szeretném...:)

    VálaszTörlés
  12. Most már vasárnapi vacsorának sem készülne el, hamarabb kellett volna jönnöm:-) De lesz még vasárnap!

    VálaszTörlés
  13. Vasárnap este lévén az ebédről már lemaradtam, de lesz még alkalom az elkészítésére. Viszem a receptet, nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  14. Igazán ünnepi ebéd! A tálalás pedig nagyon elegáns. Brávó!

    VálaszTörlés
  15. Hát ez csuda gyönyörűen néz ki! Igazi ünnepi asztalra való! :-)

    VálaszTörlés
  16. Nagyon guszta a tálalásod, és igazi ünnepi ételnek is kiváló lenne!!:):)

    VálaszTörlés
  17. Hogy te miket tudsz! És ahogyan prezentálod!Gyönyörűek a színek, meg az egész összhatás!

    VálaszTörlés
  18. Hát bizony, én is csak azt mondhatnám, hogy Vasárnapi, és Ünnepélyes. Nagyon, de nagyon elegáns tálalás...guszta, és finom!

    VálaszTörlés