2012. július 21., szombat

Rákóczi túrós sült fagylalt


Kata „Klasszikusok új ruhája” SAD fordulójára a Rákóczi túrós lepény, fagyira átírt változatát készítettem. Az ízeket sikerült jó arányban eltalálnom, teljesen hozta ezt az örök klasszikust, noha kissé elkanyarodtam az eredeti recepttől.
A süteményről bizonyára sokan tudjátok, hogy nevét nem II. Rákóczi Ferencről kapta, hanem alkotójáról Rákóczi János szakácsmesterről. A sütemény receptjét először a Magyar Szakács című lapban közölték 1937-ben. Az 1958-as brüsszeli világkiállításon került bemutatásra, ahol óriási sikerrel szerepelt.  A Dobos- torta, a Zserbó mellett még ma is az egyik leghíresebb magyar sütemény.


Hozzávalók a túrófagylalthoz:
- 40 dkg túró
- 2 dl tejszín
- 15 dkg tejföl
- ½ citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- 8 dkg Xukor

Piskótához:
- 3 tojás
- 6 dkg liszt
- 4 dkg étkezési keményítő
- 9 dkg cukor vagy 4 dkg Xukor
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1,5 evőkanál hideg víz
- 1 kávéskanál vanília esszencia
- házi baracklekvár

Habhoz:
- 6 tojás fehérje
- 15-20 dkg porcukor
- 1 csipet só

Elkészítése:
A fagyigép tálkáját 24 órára fagyasztóba tettem. Másnap a fagylalt hozzávalóit külön tálban összekevertem, majd a fagyigépbe öntöttem. 40 perc alatt elkészült. A fagylaltot fagyasztóba tettem.
A sütőt maximum hőmérsékletre állítottam. 25 x35 cm-es tepsit sütőpapírral béleltem. Kimértem a lisztet, keményítőt, sütőport, majd elkevertem. A tojások fehérjét és sárgáját különválasztottam. A fehérjékhez adtam a cukrot, vanília esszenciát, a sót és a vizet. Robotgéppel kemény habbá vertem. A tojássárgájákat egyenként folyamatos keverés közben adtam hozzá. A lisztes keveréket több részletben beleszitáltam és óvatos, de határozott mozdulatokkal elkevertem. A piskótamasszát a tepsibe simítottam. A sütő elérte a kívánt hőt, beraktam a piskótát és azonnal levettem a hőmérsékletet 170-180 fokra. 15-18 perc alatt sült meg, tűpróbával ellenőriztem. A piskótát kihűtöttem, és pogácsaszaggatóval a tervezett fagyigombócnál kb. 1 cm-vel nagyobb méretűre vágtam.
Az időközben kihűlt sütőt előmelegítettem 130 fokra, egy nagy tepsit pedig sütőpapírral béleltem.
A habhoz a tojásfehérjéket cukorral, sóval nagyon kemény habbá vertem. A tepsibe helyeztem a piskótaköröket, melyeket alaposan megkentem baracklekvárral. Ráhelyeztem a fagyigombócokat, úgy, hogy a gombócok körül egyenletesen kilógjon a piskóta. Így a sült fagylaltot alulról a piskóta szigeteli el a hőtől, és a gombóc köré is megfelelő vastagságú habnak kell kerülnie, hogy a kész mű kívül forró, belül pedig jéghideg legyen.


A gombóc köré kentem egyenletesen a habot, és szépen eligazítottam. Először habzsákkal próbálkoztam, majd kiskanállal. Mindenki válassza a számára szimpatikus módszert.
Sütőben 10 percig „szárítottam”, amíg a hab halvány rózsaszínűre színeződött. Azonnal tálaltam ezt a jegesen forró finomságot.


17 megjegyzés:

  1. Hát ez valami fantasztikus desszert lett: a hideg túrófagyi és a roppanó, meleg tojáshab...hmmm... Igazán jól áll a Rákóczi túrósnak ez a fazonváltás! :)

    VálaszTörlés
  2. Mesés desszertet alkottál, gratulálok! :) Nagyon ötletes és nagyon finom is lehet! :)

    VálaszTörlés
  3. Csodás a desszerted és az íze nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  4. Azt mondom mint a többiek! Csodás!!!!!És milyen finom lehet!!!!

    VálaszTörlés
  5. Csodás új ruhát kapott a Rákóczi túrós!
    Én mindig azt gondoltam, hogy a fagyi megolvad "sütés" közben. Tehát mégsem.

    VálaszTörlés
  6. Én pedig eredeti formájában sem ettem soha, sajnos. De az összetevők alapján nagyon finom lehet:)

    VálaszTörlés
  7. Ez szuper! Eredeti formájában is imádom, de így még jobban tetszik! Ügyes...:)

    VálaszTörlés
  8. Kedvencem az eredeti, de ha egyszer eszem ebből, akkor biztos, hogy ez lesz a kedvenc második, de lehet hogy az első????
    Nagyon szuper finomságot készítettél.:)

    VálaszTörlés
  9. Marha jól néz ki!

    VálaszTörlés
  10. Ezt egy élmény lehet elfogyasztani...Forró és jéghideg egyben. Nagyon guszta desszert!

    VálaszTörlés
  11. Gyönyörűséges!! Nagyon szeretem a süteményt, de ebben a formában sem tudnék nemet mondani rá. Sült fagyit én is szoktam készíteni, nagyon szeretjük.:)

    VálaszTörlés
  12. Fantasztikus az ötlet és a kivitelezés is! :)

    VálaszTörlés
  13. Ezt én is megkóstolnám!:))

    VálaszTörlés
  14. Valami ínycsiklandozó finomság!:)

    VálaszTörlés
  15. Fantasztikus ötletes sütemény, és a turó fagylalt után csorog a nyálam, annyira finomnak néz ki, guszta nagyon!

    VálaszTörlés