2012. július 1., vasárnap

Tokaji borhabos cseresznyetorta

Ezzel a tortával készültem a Nagykörű cseresznyetortája című receptversenyre. A cseresznye zamatához fűszeres tokajit képzeltem... Az ötletet a hagyományos tortaszerkezettel szakítva így sikerült ehető formába öntenem, remélem elnyeri a tetszéseteket.


Hozzávalók a tésztához:
- 12 dkg liszt
- 1,5 evőkanál kakaópor
- ½ teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 8 dkg cukor
- 1 tojás
- 1,2 dl tej
- 0,5 dl olaj
- 1 kávéskanál vanília esszencia

Cseresznyés réteghez:
- 4 dl frissen préselt, átszűrt cseresznyelé
- 3 evőkanál cukor
- késhegynyi fahéj
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 0,5 kg cseresznye

Borhabhoz:
- 2,25 dl tokaji aszú
- 6 egész tojás
- 9 dkg cukor
- 3 csapott evőkanál liszt
- 10 lap zselatin (Dr.Oteker)
- 7 dkg fehér csokoládé
- 1-2 csipet frissen őrölt kardamom
- 1 citrom reszelt héja
- 1-2 kávéskanál citromlé
- 3 dl tejszín

Díszítés:
- 12 szem cseresznye
- pár darab mentalevél
- 1 dl tejszín
- 1 kávéskanál zselatin fix

Elkészítése:
A kevert tészta száraz és nedves hozzávalóit külön-külön elkevertem, majd összevegyítettem. 26 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába simítottam és előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 perc alatt megsütöttem. (Tűpróba!)
1 dl cseresznyelével a pudingport csomómentesre kevertem. A többi cseresznyelevet cukorral, fahéjjal felmelegítettem, majd hozzáadtam a pudingos keveréket. Folyamatos keverés közben sűrűre főztem. A cseresznyét kimagoztam, hozzákevertem. Folpack-kal béleltem egy kb. 18-20 cm átmérőjű mély üvegtálat, és a cseresznyés keveréket belekanalaztam. 2 órára hűtőszekrénybe tettem. 


A zselatinlapokat hideg vízbe áztattam. Fém tálban csomómentesre kevertem a tojásokat cukorral, liszttel, borral. Hozzáadtam a citrom reszelt héját, az apróra vágott fehér csokoládét és őrölt kardamommal fűszereztem. A tálhoz méretben illő lábasban vizet forraltam, és a boros keveréket folyamatosan keverve gőz fölött besűrítettem. A gőzről levéve egyesével hozzákevertem a zselatinlapokat, melyek a forróság hatására azonnal elolvadtak. Hűlni tettem.
A tejszínt kemény habbá vertem és kanalanként laza mozdulatokkal hozzákevertem az időközben langyosra hűlt boros alapot. Citromlével ízesítettem.
Tortatálra helyeztem a tésztát és ráigazítottam a kapcsos tortaforma oldalát, melyet sütőpapírral béleltem. Ezt a módszert azért szeretem, mert a kész tortát nem kell késsel körbevágni díszítés előtt, hanem egyszerűen leemelem a tortaformát és a papírt lehúzom a torta széléről.


A tésztára simítottam a borkrém 1/3-ad részét, majd ráborítottam a megszilárdult cseresznyezselét, a maradék krémet rákentem, tetejét elsimítottam. 2 órára hűtőszekrénybe tettem. 

 

Fehér csokoládéból zöldségházmozó segítségével forgácsokat készítettem. 1 dl tejszínt 1 kávéskanál zselatin fix-el kemény habbá vertem. A torta tetejére habrózsákat nyomtam, középre pedig csokiforgácsokat szórtam. A cseresznyeszemeket egyenletesen elrendeztem és pár mentalevéllel díszítettem.

20 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós és bizonyára finom is. :)

    VálaszTörlés
  2. De még mennyire, hogy elnyerte a tetszésemet (szerintem mindenkiét, aki látja - hát még aki meg is kóstolhatja:). Gyönyörű és finomságos! :P

    VálaszTörlés
  3. Naná, hogy elnyerte a tetszésem :) Hát ha még meg is kóstolhatnám...

    VálaszTörlés
  4. Csodaszép tortát sütöttél! Borhabtortát én is sütöttem már, nagyon finom, igazi "felnőtt" torta. Így gyümölccsel megkpmponálva pedig még különlegesebb lett. Nagyon guszta!!!

    VálaszTörlés
  5. Csodaszép lett, nagyon finom lehet!:-)

    VálaszTörlés
  6. Csodás lett,nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  7. Ez csodás,egy remekmű:) Nekem ez tetszik legjobban, bárcsak meg is kóstolhatnám:)

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörű lett, és a receptet olvasva biztosan finom is!

    VálaszTörlés
  9. Olyan kifinomult és elegáns lett, amilyen minden édességed! Gratulálok hozzá!!

    VálaszTörlés
  10. Micsoda ötleteid vannak Petra!! Csak ámulok és bámulok!! Fantasztikusan néz ki a tortád és biztosan nagyon finom is. Komolyan mondom, zseniális!!

    VálaszTörlés
  11. Csodaszép! Kóstoló nélkül is elhiszem, hogy ugyanolyan finom is!

    VálaszTörlés
  12. Hát ez nem semmim, gratulálok a kézügyességedhez! MENNYEI LEHET!

    VálaszTörlés
  13. Csodálatos..kérhetek egy szeletet?

    VálaszTörlés
  14. Azt hittem, már írtam hozzá, de biztos a FB-on. Nekem állatira bejön, hogy ilyen a közepe, őrületesen jól néz ki, én megszavazom!

    VálaszTörlés
  15. Juj, de nagyon jól néz ki!:-)Engem nem fogadnátok örökbe? Gyerek szeretnék lenni nálatok:-)

    VálaszTörlés
  16. Ez a gyönyörü torta, egy ÁLOM! milyen csodás kreativ a készitése, a finom cseresnye, a hab, a tészta...ennyi rétegböl össze állitva, ami mind isteni finom, és még hozzá szépen is illusztráltad a készitését is!
    Köszi hogy megosztottad velünk!

    VálaszTörlés
  17. Remélem te nyertél, mert ez valami csodás, csak nyelek és nyelek, a fél életem adnám most egy szeletért, annyira kívánatos és ki vagyok éhezve egy kis édességre, plusz a cseresznye az egyik kedvencem:-))))

    VálaszTörlés