2012. augusztus 18., szombat

Csíkos, csokis és gyümölcsös – SAD VIII. fordulóra

A "Süss, Alkoss, Díszíts!" házigazdájaként ezzel a gyümölccsel díszített finomsággal készültem. A torta különlegessége, hogy a kisfiam egyedi tervezése alapján született, ez volt ugyanis az Ő szülinapi tortája. A csoki természetesen alap kívül-belül, a díszítésben pedig elsősorban a fiús kék, és sötétlila árnyalatú gyümölcsök dominálnak.


Hozzávalók a piskótához:
- 4 tojás
- 12 dkg cukor
- 1 csipet só
- 2 evőkanál hideg víz
- 1 kávéskanál vanília esszencia
- 2 evőkanál reszelt étcsokoládé
- 8 dkg liszt
- 5,6 dkg étkezési keményítő
- 1 kávéskanál sütőpor

Csokoládékrémhez:
- 20 dkg 70%-os étcsokoládé
- 2 dl tej
- 3 egész tojás
- 2 evőkanál cukor
- 2,5 dl tejszín
- fél csomag zselatin-fix

Vaníliakrémhez:
- 3 tojás
- 1 rúd vanília magjai
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kávéskanál vaníliaesszencia
- 2,5 dl tej
- 1,5 evőkanál liszt
- 1,5 dl tejszín
- fél csomag zselatin-fix

Bevonathoz és a díszítéshez:
- 15 dkg 70%-os étcsokoládé
- 2 dl tejszín
- kevés porcukor
- 25 dkg áfonya
- 25 dkg szeder
- pár szem málna
- mentalevelek

Elkészítése:
A sütőt előmelegítettem maximum hőmérsékletre. Szilikonos sütőpapírral béleltem egy 26 cm-es tortaformát. A piskótához kimértem a lisztet, keményítőt és elkevertem a sütőporral. A tojásokat kettéválasztottam. A fehérjékhez adtam a cukrot, vizet, sót, vanília esszenciát. A fehérjéket kemény habbá vertem és darabonként hozzákevertem a tojássárgájákat is. Több részletben beleszitáltam a lisztes keveréket és óvatos, de határozott mozdulatokkal elkevertem. Hozzáadtam a reszelt csokoládét is. A tésztát tortaformába simítottam és a sütőbe toltam. A hőmérsékletet azonnal visszavettem 180 fokra. 30-35 perc alatt sütöttem készre, tűpróbával ellenőriztem. Amikor elkészült lepattintottam a tortaformát, eltávolítottam a sütőpapírt és hűlni hagytam.
A vaníliakrém hozzávalóit - a tejszín és fix kivételével – fém tálban csomómentesre kevertem, és gőz felett főzve besűrítettem. Félretettem kihűlni.
A csokoládét gőz felett megolvasztottam, hozzáadtam a – tejszín és fix kivételével - a többi hozzávalót. A gőzre visszatéve folyamatosan keverve besűrítettem.
Amikor mindkét krémalap kihűlt, a tejszínt (összesen 4 dl) zselatin fix-el kemény habbá vertem és 1/3-át a vanília, 2/3-át a csokoládékrémhez kevertem. (Óvatos, nagy mozdulatokkal.)
A piskótát vízszintesen kettévágtam. Egyik felét a tortatálra helyeztem, rápattintottam a tortaformát. A csokoládékrém felét rásimítottam. Erre került a vaníliakrém, melybe áfonyát és szederszemeket tettem. A csokoládékrém maradékát rákentem és ráhelyeztem a piskótát. Hűtőbe tettem néhány órára, amíg a krémek jól áthűltek és megszilárdultak. 


A párizsi krém bevonathoz a tejszínt felforraltam, hozzáadtam a darabokra tört étcsokoládét és a cukrot. Addig kevertem, amíg a csoki teljesen elolvadt és a massza fényes, homogén lett. Egyenletesen elosztattam a torta tetején és oldalán. A klasszikus csokoládé bevonatnál nekem azért tetszett jobban, mert míg a csoki azonnal megszilárdul a hideg tortán, addig ezt a krémet nyugodtan lehet kenegetni. A felszíne pedig szép, egyenletes, fényes lesz. Elrendeztem a tetején az áfonyát, málnát, szedret és mentalevelekkel díszítettem. Tálalásig kb. 1-1,5 órára hűtőbe tettem.

18 megjegyzés:

  1. Isten éltesse a kisfiadat, csodás a tortája:)

    VálaszTörlés
  2. Micsoda remek szülinapi torta! Nagyon boldog születésnapot a fiatalúrnak!!

    VálaszTörlés
  3. Boldog szülinapot a kisfiadnak,a torta csoda széép:))

    VálaszTörlés
  4. Boldog Szülinapot a fiúcskának! Nagyon szép a torta, igazi csokis kényeztetés. A gyümölcsök pedig még a plusszok rajta!

    VálaszTörlés
  5. Óóóó + woooow!!! Boldog szülinapot!!! :-)

    VálaszTörlés
  6. Boldog Születésnapot kivánok a kisfiadnak! Jól választott, mert mindenki szereti a gyümölcsöt a csokis tortának a tetején. Gyönyörü, guszta, és finomnak néz ki a torta...szeretném megkostolni!
    xoxo

    VálaszTörlés
  7. Woooow, ez csodás!! Boldogságos születésnapot kisfiadnak!! :)

    VálaszTörlés
  8. Szép torta, nagyon tetszenek a színei is!
    Isten áéltesse a fiadat sokáig!

    VálaszTörlés
  9. Mindjárt a monitorba harapok ;)
    Isten éltesse kisfiadat!

    VálaszTörlés
  10. Micsoda dizájn, szuper a tervezés és a kivitelezés is:) Boldog szülinapot a kisfiadnak:)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon boldog születésnapot kívánok a kisfiadnak!!! A torta nagyon szép lett, az a szeletke igazán csábítóan néz ki!! :)

    VálaszTörlés
  12. Isten éltesse a kisfiadat erőben, egészségben! :) Csodaszép lett a torta, és nagyon finomságos lehet a gyümölccsel és a krémekkel! :)

    VálaszTörlés
  13. Petrám, Isten éltesse a kisfiadat!!
    Gyönyörűséges a torta!:)

    VálaszTörlés
  14. Sok-sok boldog szülinapot a Kisfiadnak! Jó csapat vagytok együtt, csodás lett a torta!

    VálaszTörlés
  15. EZ nagyon szépen néz ki! Irigykedek is rendesen, mert azt hiszem erről a fordulóról lemaradok. Nincs ihletem, nincs ötletem és nincs erőm. De ha mégis, akkor jelentkezem feltétlen. A fiatalembernek pedig nagyon sok boldogságot kívánok!!!

    VálaszTörlés
  16. Isten éltesse a kisfiadat! A torta csodás lett:)

    VálaszTörlés
  17. Isten éltesse a nagyfiút! :-) Gyönyörű ez a torta, nem is csodálom, hogy ez lett a téma, olyan szépek rajta a bogyók!

    VálaszTörlés
  18. Nyami... :-) Isten éltesse sokáig a kisfiadat!

    VálaszTörlés